Devoreaza-ma – Teatrul In Culise

Devoreaza-ma - Teatrul InCulise AFIS

Devoreaza-ma
dupa 69 de Igor Bauersima
Muzica: Andreea Verde
Regia: Laura Ducu
Distributie:
Patricia Ionescu
Radu Catana
Cosmin Gaspar
Vazut la Teatrul In Culise (Str. Alecu Russo 12)

Devoreaza-ma - Teatrul InCulise

Devoreaza-ma – Opinie LaTeatru.EU

 

Devoreaza-ma este un thriller psihologic care te tine cu sufletul la gura, reusind totodata sa ridice cateva probleme importante ale societatii actuale. Are marele merit de a fi scurt, intens (unul dintre cele mai intense si mai pline de suspans spectacole vazute in ultima vreme) si extrem de bine jucat (Patricia Ionescu reuseste un rol excelent).

O femeie este acuzata de crima si canibalism, insa isi sustine nevinovatia cu tarie. Argumentele ei deviaza in zona filosofiei si a teologiei, inculpata dovedindu-se a fi un interlocutor deseori superior anchetatorului. In interogatoriu ea tinde sa aiba prim-planul, ea pare a dicta ritmul.

Premisa de la care pleaca povestea spectacolului: cineva da un anunt in ziar, la mica publicitate, prin care cere sa fie mancat, o sinucidere cumva ritualica. Inculpata suna la un astfel de anunt. Ce se intampla exact la intalnirea dintre cel care a dat anuntul si cea care a sunat, cine este ea, cine era el si cum decurge exact interogatoriul ramane sa descoperiti singuri.

Pentru ca subiectul principal al povestii este canibalismul, imi permit sa fac si cateva observatii personale. In mod cu totul intamplator, fara sa stiu efectiv ca despre asta este vorba, la cateva zile dupa ce am vazut spectacolul Devoreaza-ma m-am apucat de cartea MOR scrisa de Johana Gustawsson. In aceasta carte era vorba tot de canibalism, subiectul venind parca peste mine fara ca eu sa-mi doresc neaparat acest lucru.

Din punctul meu de vedere, canibalul este cel mai greu de inteles criminal. Pe multi criminali incerc sa-i inteleg, incerc sa pricep de ce actioneaza in acest fel, reusesc macar 10% cu toti, mai putin cu canibalii si cu pedofilii. Sunt niste dereglari psihice pe care fie le ai, fie nu.

Acest spectacol (ma rog, interpretarea Laurei Ducu dupa piesa 69 de Igor Bauersima, piesa care a mai fost montata in teatrele romanesti, deseori sub acest nume) incearca sa patrunda in mintea canibalului, incearca sa te faca sa-i intelegi motivatiile. Atentie, a intelege un om nu este acelasi lucru cu a empatiza cu el ori cu a fi de acord cu el. Uneori e chiar invers: cu cat intelegi mai mult un om, cu atat ajungi sa-l dispretuiesti mai mult. Cel putin asa stau lucrurile in cazul meu.

Ca sa intelegeti mai bine cat de intens a fost spectacolul (imi venea sa spun cat de memorabil, desi sunt constient ca memorabil nu are grad de comparatie), eu mi-o aminteam pe Patricia Ionescu pe parcursul intregii lecturi a cartii MOR. Serios: ma tot intrebam unde ar avea ea loc in acea poveste. E clar ca trebuie sa merg sa revad Devoreaza-ma, sa privesc altfel spectacolul, fara a sta cu sufletul la gura, fara a ma intreba cum se termina totul. Credeti-ma, aveti ce vedea si dupa ce l-ati vazut deja o data.

Mergeti sa vedeti Devoreaza-ma de cate ori considerati necesar. Mie nu mi-a ajuns o singura data. Sper sa nu fiu considerat defect din acest motiv.

One thought on “Devoreaza-ma – Teatrul In Culise”

Leave a Reply

%d bloggers like this: