Din intelepciunea lui Dorel – Godot Cafe-Teatru

Din intelepciunea lui Dorel
Un spectacol de Andrei Ciopec
Locatie: Godot Cafe-Teatru

 

Din intelepciunea lui Dorel – Opinie LaTeatru.EU

 

Incep articolul cu o reclama celebra, care ne-a influentat, fara sa ne dam seama, viata de atunci inainte. Bine, reclame cu Dorel au fost multe, va arat doar una dintre ele:

Care a fost urmarea acestei reclame? Pai intai si intai, auzeai pe strada oamenii strigandu-se Dorel. Nu ca-i chema Dorel, ci ca suna bine apelativul.

Bineinteles, nu strigi Dorel pe amicul intelectual, pe cel care sta cu nasu-n carti. Nu. Dorel este amicul cu care bei o bere, amicul pe care-l chemi sa-ti repare prin casa ori pe la masina, amicul care face, de obicei, o munca fizica. Dorel a devenit orice muncitor de pe marginea drumului (Uite-l pe Dorel cum munceste), orice chelner (Dorel asta nu ne mai aduce berea?), orice mecanic auto (Dorele, dureaza mult?). Nici nu conteaza ca-l cheama Dorel sau altfel. El a ramas Dorel (asa cum politistii erau si inca mai sus Garcea).

Pentru unii, apelativul de Dorel este o jignire. Un cadru didactic universitar, daca-i mai cu burta si eventual isi mai sufleca manecile la curs, este Dorel. Cand aude ca i se zice asa, se enerveaza.

La fel cum se enerveaza si cand un Teodor, de profesie intelectual, este strigat cu acest apelativ. Da, in multe medii Dorel este o jignire.

Doar ca …

Sunt de parere ca inteligenta unui om nu se masoara in numarul de carti citite. Cunosc, deopotriva, oameni care au citit ori citesc o tona de carti, dar care nu pot sa se exprime coerent si care nu par capabili de ceva inteligent niciodata, asa cum cunosc si oameni care au citit maximum 5 carti la viata lor (dintre care 3 de colorat), insa care dovedesc ca sunt inteligenti. Nu toti oamenii culti sunt si inteligenti, asa cum nu toti oamenii inteligenti sunt si culti.

Intelectualii, aia pe bune, se impart in 2 mari categorii: cei care pot vorbi doar pe intelesul celor ca ei si cei care pot vorbi pe intelesul tuturor. Personal, mi-au placut mult cei din a doua categorie, profesorii pe care i-am apreciat au fost intotdeauna cei din a doua categorie. Nu ca primii ar fi de lepadat, nicidecum.

Si printre profesorii multi pe care i-am avut, in special in facultate, aveam cativa care-mi tot ziceau cate pot invata de la cei aparent lipsiti de educatie. O profa, pe care altfel n-o prea inghiteam, ne exemplifica foarte misto, dand exemplul persoanelor de la tara: o femeie simpla, de la tara, dintr-o privire, iti poate spune acelasi lucru ca si un psiholog dupa cateva sedinte bune. Oamenii de la oras, cultivati, nu mai au instincte, se bazeaza doar pe ratiune.

Am facut introducerea prea lunga? Posibil, dar fix asta este marea idee a spectacolului Din intelepciunea lui Dorel. Spectacolul nu trebuie privit de sus, nu trebuie tratat ca o comedie la care te duci doar sa razi. Este o eroare enorma. Problemele puse de spectacol trebuie privite cu cea mai mare seriozitate. Ulterior, trebuie sa va puneti intrebarea Cate lucruri puteti afla de la oamenii mai putin culti? Pentru ca, repet, asta este marea problema a multora, in special de la oras: privirea multor semeni de sus. Daca X nu a citit cate carti ai citit tu, nu inseamna ca trebuie sa-l privesti cu superioritate. Daca poti, ar trebui sa incerci sa inveti ceea ce se poate invata de la el.

Iar problema superioritatii trebuie pusa la nivel mare: meseria ta NU este superioara meseriei altuia; faptul ca locuiesti la oras nu te face superior celui care locuieste la tara; faptul ca esti mai in varsta nu te face superior celui care este mai tanar; faptul ca esti mai citit nu te face superior celui care, poate, nu a avut oportunitatile tale.

Dupa ce scapati de prejudecatile de genul, mergeti sa vedeti spectacolul Din Intelepciunea lui Dorel, de la Godot Cafe-Teatru. Aveti ce invata de acolo. Teatral vorbind, va zic doar atat: este un mix al dracului de misto intre teatru, stand-up si improvizatie. As fi curios sa-l revad, sa-mi dau seama cat este de diferit de la un spectacol la altul. Ca s-ar putea sa am surprize, sa fie mai improvizat decat mi-am dat seama prima oara. Salutari INTELEPTE tuturor!

3 thoughts on “Din intelepciunea lui Dorel – Godot Cafe-Teatru

    1. Nu toate spectacolele de la vechiul Godot au fost mutate si adaptate in noul spatiu al teatrului. Deci cel mai probabil acest spectacol, in montarea despre care am scris, NU se va mai juca.

Leave a Reply