Doctor asimptomatic – Teatrul Vasilache – Amfiteatrul Masca

Doctor Asimptomatic POSTER

Doctor asimptomatic
adaptare dupa “Doctor fara voie” de Moliere
Regia: Virginia Vasilache
Distributie:
Vlad Binzoiu
Marina Fluerasu
Sabina Mitrea
Robert Poiana
Razvan Raduta
Alex Robu
Virginia Vasilache
Spectacol produs de Teatrul Vasilache; vazut pe data de 20 august 2022, la Amfiteatrul Masca, in cadrul proiectului Departe de centru aproape de oameni, editia a doua

Doctor asimptomatic – Opinie LaTeatru.EU

 

Vreo montare dupa “Doctor fara voie” de Moliere nu mai vazusem pana astazi (deja ieri, ca e bine trecut de ora 00), la fel cum nu mai vazusem vreun spectacol de-al Teatrului Vasilache. Pentru mine 2 premiere, la care as mai putea adauga una: daca excludem spectacolul de improvizatie al celor de la Improfix, Doctor asimptomatic a fost PRIMUL spectacol de teatru autentic vazut in Amfiteatrul Masca.

E drept, cativa dintre actori imi erau cunoscuti, cu Robert Poiana in frunte, iar montari dupa Moliere am tot vazut, chiar daca nu dupa aceasta piesa, asa ca cele 2 premiere si jumatate erau relative.

Un lucru era sigur: titlul Doctor asimptomatic ma intrigase, imi starnise interesul. Nu stiam la ce sa ma astept, nu-mi dadeam seama ce urma sa vad, imi era greu sa anticipez, insa puteam spune cu certitudine ca alegerea celor 2 cuvinte din titlu a fost deosebit de inspirata. Excelenta. Parere pe care mi-o mentin si dupa ce am vazut spectacolul.

Povestea spectacolului este simpla: un padurar a fost ajutorul unui doctor timp de mai multi ani, asa ca ulterior a fost confundat cu un doctor. Nimeni nu stie specializarea exacta a acestuia, asa ca este solicitat in cele mai dubioase probleme. In situatia de fata, un batran bogatas isi trimite sluga dupa acest doctor pentru a-i vindeca fata de … mutenie. Ea efectiv nu mai scosese niciun cuvant de zile bune. Daca reuseste s-o vindece, cine mai este implicat in poveste si cum se termina toata tevatura ramane sa descoperiti singuri.

Din punctul meu de vedere, despre spectacolul Doctor asimptomatic poate fi vorbit din 2 mari perspective, fiecare foarte ofertanta:

  1. Strict teatral, despre instrumentele regizorale si actoricesti, poate fi vorbit extrem de mult, insa din pacate nu sunt eu cel mai in masura s-o faca. Este o commedia dell’arte autentica, cu interpretari foarte bune din punctul meu de vedere. Strict din punctul meu de vedere, adica al unui spectator experimentat, insa nicidecum al unui critic ori specialist teatral. Ce pot spune eu strict legat de reprezentatia vazuta de mine, una in aer liber, este ca spatiul a parut perfect pentru acest spectacol. Pe de-o parte, sunetele exterioare spectacolului, muzica masinilor care treceau ori alte sunete speciale, pareau perfect integrate in peisaj. Uneori aveam impresia ca regizorul a gandit dinainte toate aceste sunete. Chiar am avut impresia ca spectacolul a fost gandit pentru a fi jucat in aer liber.
  2. A doua perspectiva mi se pare mai ofertanta si, cumva, sunt mai in masura sa vorbesc despre ea: adaptarea textului la vremurile in care traim. Despre acest din urma aspect voi vorbi in continuare.

Pe de-o parte, trebuie sa spun din start ca premiera spectacolului a avut loc in vara anului trecut (2021), deci in plina pandemie, cand restrictiile veneau si erau ridicate de pe o zi pe alta. Asa ca nu e deloc gresit ca ma gandesc la situatia actuala.

Gandurile mele, intr-o ordine aleatorie, erau urmatoarele …

Un astfel de Doctor asimptomatic am avut cateva luni in fruntea Ministerului Sanatatii: un domn care nu era medic, dar care se afirmase aducand cu sacosa medicamente in tara. Acest domn parea salvatorul sistemului sanitar, omul providential adus sa TRATEZE intre sistemul. Ce a reusit stim cu totii.

Un Doctor asimptomatic la fel de priceput se afla in acelasi partid cu domnul de mai sus, fiind la baza … brancardier. Poate asemanarile cu personajul lui Moliere sunt mai accentuate, mai frapante: acest brancardier vorbeste despre sistemul medical si despre boli ca si cum ar fi medic, parand a cunoaste absolut totul, de la medicamente si tratamente pana la vaccinuri.

Multi doctori asimptomatici, mici, dar galagiosi, sunt pretutindeni in jurul nostru: cei care ne indeamna (ori ne indemnau) sa purtam masca tot timpul (chiar si in propria locuinta), sa ne spalam cat mai des (obsesiv chiar) pe maini, sa evitam contactul cu alti oameni, sa ne ascundem in case, sa nu cu care cumva sa iesim din locuinte dupa ora 22 ori chiar 21 si, mai ales, sa ne vaccinam. Acesti doctori asimptomatici se afirmau nu doar in online, pe Facebook si pe Twitter, ci si offline, in diversele locuri unde prindeau oameni care nu corespundeau “cunostintelor” lor. Astfel, cei care indrazneau sa le conteste competenta, care indrazneau sa nu faca ce ziceau ei, sa nu poarte masca cu precadere, erau repede pusi la colt si siliti, intr-un final, sa se conformeze.

In multe momente, am avut impresia ca deciziile erau luate de multi, foarte multi doctori asimptomatici, de la noi si de peste tot. Caci in functiile cheie, de la noi (actualul ministru, de pilda, dar si celebrul sef al departamentului pentru situatii de urgenta), dar si de afara (de la OMS) stau absolventi de medicina, si nu medici. In cel mai bun caz, FOSTI medici care nu au mai profesat de ani de zile. In cel mai bun caz, zece ani.

Evident, doctori asimptomatici sunt si cei care stiu sa-ti explice cu o siguranta dezarmanta tot ce contine un vaccin, cu Mercur in frunte. Ei nu decid, insa ii influenteaza pe altii.

De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, Doctor asimptomatic ar trebui sa fie (si chiar este) personajul-cheie al zilelor noastre. Rolul nostru, al oamenilor de rand, care indraznim sa mai gandim cu propriul cap, este sa discernem un doctor pe bune de un doctor asimptomatic. Din pacate, nu avem foarte multe instrumente la dispozitie, asa ca in multe cazuri este vorba … de noroc.

Iar atunci cand ajungem la disperare, cum era cazul personajului din spectacol, apelam la oricine ne-ar putea ajuta. Il catalogam drept doctor in functie de rezultatul final.

Gata, deja am scris prea mult. Mergeti sa vedeti Doctor asimptomatic si imi veti da dreptate. Ori poate veti simti nevoia sa reveniti aici sa ma injurati. Ori, cine stie, poate ma veti fi blocat deja, dar cumva va veti aminti ca datorita mie ati ajuns la acest spectacol. In oricare dintre situatie va veti afla, eu va doresc vizionare placuta si distractie maxima! 🙂 

Emil Calinescu la Doctor asimptomatic - Teatrul Vasilache - Amfiteatrul Masca

ps: Dupa ce am vazut titlul si locul de desfasurare a actiunii, m-am temut ca acest Doctor asimptomatic ma va obliga sa … port masca (deh, numele teatrului!). Pentru mine, acest lucru este al treilea lucru grav pe care mi-l poate spune un medic, dupa “trebuie sa te operezi” si “nu ai voie sa mai bei alcool”. Nu va fac spoiler daca va spun ca NU am primit o astfel de obligativitate nici inainte, nici in timpul si nici dupa spectacol. Insa recunosc ca m-am gandit ce interesant a fost pentru cei care au vazut spectacolul in 2021, cu mastile pe fata. Probabil gandurile lor au zburdat mult mai “liber” decat ale mele in acest articol.

Leave a Reply

%d