Doctor de femei – Teatrul National Satiricus din Chisinau – Festivalul Zilele Teatrului Matei Visniec din Suceava

Doctor de femei - Teatrul National Satiricus din Chisinau AFIS

Doctor de femei
de Georges Feydeau
Regia: Alexandru Grecu
Distributia:
Moulineaux – Ion Grosu
Bassinet – Arcadie Racila
Yvonne – Lilia Cazacu
Suzanne – Ludmila Gheorghita
Aubin – Vasile Casu
Rosa – Irina Rusu
Madam Egreville – Nina Toderico
Etienne – Eugeniu Matcovschi
Madam D’eple – Olga Anghelici, Alexandrina Grecu
Pomponnette – Nadejda Crilov
Spectacolul Doctor de femei este produs de Teatrul National Satiricus din Chisinau, fiind vazut la Casa de Cultura a Sindicatelor Suceava, in cadrul Festivalului Zilele Teatrului Matei Visniec din Suceava

Doctor de femei - Teatrul National Satiricus din Chisinau

Doctor de femei – Opinie LaTeatru.Eu

Adulterul pare a fi cel mai la indemana subiect din teatru, in special in comedii. Nu conteaza motivatia, nu conteaza numarul, adulterul poate starni tot timpul amuzamentul atunci cand … este descoperit.

In acest caz avem parte de o poveste din alte timpuri, un spectacol de epoca inca valabil si-n zilele noastre. Personajul principal, doctorul Moulineaux, isi trateaza pacientele asa cum stie mai bine. Dupa ce sotia sa incepe sa se prinda, Moulineaux se scuza spunand ca merge sa aiba grija de un pacient, Bassinet, care e pe moarte. Din pacate, pacientul aflat pe moarte se gaseste fix acum sa vina in apartamentul doctorului, fiind in mare verva si cu chef de afaceri. O alta problema a doctorului este femeia cu care s-a incurcat: sotia unui militar. Cum ajunge doctorul intr-un subsol care a apartinut unui croitor, cum este el confundat ba cu croitorul, ba cu o sluga (un valet) si cum se termina totul va las sa descoperiti singuri. Tot singuri veti descoperi ce alte 2 femei mai apar in poveste si ce rol au ele.

Pana sa vorbesc despre interpretarile actorilor de peste Prut, trebuie sa va spun ca in Bucuresti si in toata tara (in Romania), Doctor de femei a fost cunoscut drept spectacolul in care a jucat Bendeac (rolul lui Bassinet) . Ma rog, pe langa el mai jucau Adrian Titieni ori Emanuel Parvu, insa ce este de retinut din acel spectacol (care se juca acum vreo 10 ani) este ca a facut parte din programul “Teatru la TV”, fiind difuzat pe Antena 1. Din acest motiv, a putut fi vazut de telespectatorii din toata tara.

Asa ca atunci cand zici Doctor de femei, te gandesti la Mihai Bendeac, un Bendeac imbracat in roz (unul strident), care se potrivea perfect in peisaj. Se potrivea atat felului sau de a fi, un personaj care-l reprezenta, dar si invers, el se potrivea in peisaj acolo.

Revenind la montarea teatrului de peste Prut, mi-a placut modul vesel, plin de voie-buna, in care a fost montat spectacolul. Actorii se bucura cand intepreteaza, sunt tot timpul cu zambetul pe buze si transmit spectatorilor starea lor de bine. Cumva, femeile din acest spectacol accepta cu zambetul pe buze ca sunt inselate, par chiar a se bucura de acest lucru.

Momentele in care se schimba decorul sunt in sine amuzante si pline de voie buna, caci actorii canta, danseaza si intorc elementele decorului. Ti-e mai mare dragul sa-i vezi, m-au facut sa imi doresc mai multe schimbari de decor in timpul spectacolului.

Doctor de femei este un spectacol excelent, foarte amuzant, foarte viu colorat, plin de energie, pe care nu trebuie sa-l ratezi. Textul in sine este excelent, asa ca va recomand orice montare de-a sa. Insa aceasta, a teatrului de peste Prut, exceleaza de-a dreptul. Iar faptul ca nu cunosti niciun actor din distributie este un lucru bun, caci esti atent la poveste, ii vei privi ca pe un tot unitar, ca pe o echipa. Altfel, in spectacolul cu Bendeac, acesta atraagea toate privirile, punandu-i in umbra pe unii dintre colegii sai. Ma rog, nu toti spectatorii gandeau asa, insa publicul acela de la tv, care venise la teatru special pentru Bendeac, parea a nu mai avea ochi si pentru altii. O mare greseala, evident.

Nu pot sa inchei fara sa subliniez asocierea: Doctor de femei a fost montat de teatrul SATIRICUS din Chisinau. #MiSePareCorect

 

Leave a Reply

%d