Dragoste si alte (ne)placeri – CrisActProduction

Dragoste si alte (ne)placeri
de Veronica Gherasim
Regia: Veronica Gherasim
Costume: Valeria Cristia
Distributie:
Ioana Marcoiu
Radu Catana
Gabriel Costan
Valeria Cristia
Cristian Constantin
Dragoste si alte (ne)placeri – un spectacol sustinut de CrisActProduction si Asociatia ArtExtract
vazut la Teatru Infinit

Dragoste si alte (ne)placeri - CrisActProduction

Dragoste si alte (ne)placeri – Opinie LaTeatru.EU

 

Spectacolele tip commedia dell’arte sunt destul de rare in peisajul teatral autohton. Foarte putini regizori sunt capabili si au si curajul necesar sa monteze. Public s-ar gasi pentru asa ceva, in fond vorbim despre comedii, dar efortul pare prea mare. Oare regizorii sau actorii sunt problema?

Drept urmare, singurele spectacole tip commedia dell’arte pe care le putem vedea sunt in teatrul independent. Ceea ce in sine nu ma supara, eu am ajuns sa frecventez mai des teatrul independent decat teatrul clasic, merg mai des la Teatru Infinit si la Teatrul Godot decat la TNB si la Bulandra, insa nu pot sa nu constat aceasta nedreptate.

Dragoste si alte (ne)placeri este, din acest motiv, o raritate pe care trebuie sa o tratam ca atare, s-o apreciem cum se cuvine. Stiti celebra lege a raritatii din economie? Un produs este cu atat mai scump cu cat este mai rar.

Sa revin totusi la povestea spectacolului Dragoste si alte (ne)placeri. Este vorba despre dragoste si … casatorii aranjate. Stiti voi, acele vremuri demult uitate in care trebuia sa ceri voie ca sa te casatoresti. In care erai promisa cuiva, nu puteai alege tu de capul tau cu cine sa te mariti.

Din acest motiv, ideea de a te indragosti era absurda. Producea, exact cum zice si titlul, o gramada de neplaceri. Lucruri pe care societatea din acel moment nu le putea concepe, nu le putea pricepe. In sens contrar, societatea actuala nu poate intelege cum este sa ceri voie cuiva ca sa te cuplezi ori ca sa te casatoresti cu cine. Unii nu pot sa inteleaga cum sta treaba cu nuntile tocmite de parinti. Si nu, nu e o chestie care sa aiba legatura cu feminismul, caci deseori nici baietii nu aveau vreun cuvant de spus in ceea ce priveste casatoria.

Colombina este o slujnica isteata, care ticluieste o scrisoare prin care isi convinge stapanul, era sa zic patronul, ca in oras urmeaza sa vina un anume domn Silvio, care vrea sa faca o afacere cu el. Stapanul acesteia, Pantalone, este un batran zgarcit, care o are pe Silvia, o tanara dornica sa-si ia zborul din cuibul pamantesc.

Lucrurile o iau realmente razna atunci cand in oras chiar vine un domn Silvio, un marchiz aflat in cautarea unei sotii. Ce va face Colombina atunci cand inventia sa, minciuna sa aducatoare de bani, devine realitate? Totul se termina in hohotele de ras ale spectatorilor, care constata ca dragostea le rezolva pe toate. Cel putin in acest spectacol.

Nu vreau sa intru in detalii legate de interpretari, toti actorii mi s-au parut convingatori, foarte buni pe rolurile lor, altfel roluri grele, caci commedia dell’arte nu este deloc un tip usor de teatru, insa m-am gandit din nou cum ar arata un astfel de spectacol cu actori mari, de prim-plan? Chiar daca primul instinct ar fi sa spun ca alde Marius Manole ar putea interpreta genial astfel de roluri, al doilea gand imi spune ca poate nu toti actorii pot interpreta la nivel macar bun commedia dell’arte. Este posibil ca acesti tineri si talentati actori sa fie superiori marilor actori in acest tip de teatru.

Mergeti sa vedeti Dragoste si alte (ne)placeri, o raritate in peisajul teatral autohton. Un spectacol pe care il veti savura atat pentru povestea sa, cat si pentru interpretarile talentatilor actori. Un spectacol din care avem cu totii ce invata, spectatori, regizori, actori si alti iubitori ai teatrului.

Si inca ceva: Dragoste si alte (ne)placeri m-a facut sa ma intreb cate lucruri a rezolvat cu adevarat dragostea? Eu cred ca titlul ar trebuie sa fie pus fara paranteze in zilele noastre. E drept, spectacolul se desfasoara acum sute de ani, deci titlul este corect pus. Dar poate fi interpretat gresit de oamenii mult prea naivi din zilele noastre. 

Dragoste si alte (ne)placeri CrisActProduction

ps: Dragoste si alte (ne)placeri la Infinit. Hai ca am simplificat totul si acum suna perfect! 🙂

Leave a Reply