Durata medie de viata a masinilor de spalat
de Elise Wilk
Regia: George Constantinescu
Distributie:
Isabela Oancea
Valentin Terente
Elena Ariadna Seulean / Bianca Totolici
Durata medie de viata a masinilor de spalat – Coproductie Teatrul de Arta din Bucuresti & Teatrul de Buzunar din Galati; vazut in Club Flex din Arad in cadrul Underground Festival 2024
Durata medie de viata a masinilor de spalat – Opinie LaTeatru.EU
Pentru multe femei de peste 50 de ani, masina de spalat este cea mai importanta inventie, cel mai important aparat electrocasnic aparut in viata lor. Spre deosebire de toate celelalte inventii tehnologice, masina de spalat are un merit clar, precis, usor de cuantificat. Rufele murdare trebuie sa devina curate, masina de spalat scutind in mod direct femeile de aceasta munca.
Drept urmare, atunci cand am vazut titlul Durata medie de viata a masinilor de spalat, am anticipat ca va fi vorba despre o poveste de familie cu o gospodina de 50 de ani. Nu am anticipat exact intriga, nu am anticipat ca STRICAREA unei masini de spalat este elementul declansator, insa pot afirma ca nimic din ceea ce vedeam nu ma mira. Totul era logic, totul avea sens, totul era FIRESC!
Familia din poveste este una care locuieste intr-un oras mic de provincie, o familie proaspat iesita din comunism, o familie in care fix in acel moment femeia era SINGURA care aducea bani in casa, barbatul fiind somer de ceva timp. Statistic vorbind, se pare ca tranzitia a afectat mai mult barbatii decat femeile, neexistand o explicatie in acest sens. Erau mai multi someri de sex masculin decat de sex feminin.
O familie in care doar femeia aducea bani in casa era la ordinea zilei, in special in orasele industriale mici, orase in care exista un mare angajator industrial care dupa caderea comunismului a inceput sa se micsoreze vazand cu ochii.
Aceasta familie, formata din sot, sotie si fiica de 25 de ani, care inca locuia cu parintii, pare a nu avea habar pe ce lume traieste. Nimeni nu are incredere in nimeni, adevarul este ceva relativ, pasiunile fiecaruia fiind deopotriva amuzante si puerile.
Mama adora teleshoppingul, cumparand de acolo cele mai aiuritoare chestii. Fiica adora ketchup-ul, astfel inca apreciaza orice preparat culinar peste care poate turna din belsug sosul in cauza. Iar tatal o adora pe Madonna, o divinizeaza de-a dreptul.
Cu siguranta multi oameni se regasesc in povestea simpaticei familii, in provincie fiind probabil mai multi decat in Bucuresti. Fara sa folosesc in sens peiorativ termenul, in multe orase de provincie una dintre realizari este “sa scape de acolo”, sa se mute la capitala ori intr-un oras mai mare. Poate chiar in strainatate. Simplul fapt ca ai ramas acolo este un esec in sine.
Revenind la masina de spalat, in aceasta poveste ea are un rol figurat extrem de important, de relevant: ea curata, ea scoate petele. Cu ea, viitorul este imaculat, este fara pete, fara greseala. Cand ea se strica, totul se strica in jur, vezi totul altfel.
Ca interpretari, mi-au placut mult cei 2 parinti, Isabela Oancea primind in 2022 un premiu pentru acest rol. Excelent si Valentin Terente in rolul tatalui depravat, tatalui care trebuie sa indure umilinta de a nu aduce bani in casa, de a accepta tot ce-i spune nevasta doar pentru ca ea este cea indispensabila si nu el.
Mi-au placut si interpretarile, dar si personajele in sine. Chiar am avut impresia ca am intalnit astfel de oameni, chiar am avut impresia ca fac parte din povestea lor, ca sunt acolo, in casa lor, ca totul se petrece live, in jurul meu. Evident, a ajutat si locatia, Club FLEX din Arad, unde distanta din actori si spectatori este foarte mica. Un astfel de spectacol n-ar functiona, n-ar fi la fel de intens, intr-o sala clasica de teatru.
Durata medie de viata a masinilor de spalat este un spectacol excelent, cu un vibe foarte bun, care ne arata foarte succint o realitate pe care am trait-o cu totii. Aceea era societatea anilor 90, aceea este societatea in care am trait, in care am crescut. Iar masina de spalat, chiar daca nu constientizam, este la fel de importanta si relevanta si acum. Daca nu ma credeti, incercati sa n-o porniti 3 saptamani. Veti vedea cat de mult o veti aprecia ulterior.
One thought on “Durata medie de viata a masinilor de spalat – Coproductie Teatrul de Arta din Bucuresti & Teatrul din Buzunar din Galati – Underground Festival 2024”