Edith Piaf one-woman show cu Denise Ababei
Vazut la Teatru Infinit
Edith Piaf one-woman show cu Denise Ababei – Opinie LaTeatru.EU
Edith Piaf one-woman show cu Denise Ababei a fost vazut la o zi dupa ce, in acelasi loc, la Teatru Infinit, vazusem one-man show-ul Ion merge la Hollywood. Despre aceasta reprezentatie pot spune doar atat: scurta, intensa, care mai mult iti starneste pofta decat sa-ti potoleasca foamea (ca sa ma exprim culinar), plina de savoare. Mentionez din start: este o productie independenta, doar a fost gazduita de Teatru Infinit, s-a jucat prin multe locuri si prin multe festivaluri. In Bucuresti vad ca s-a mai jucat si la Teatrul Godot.
E drept, au fost ceva probleme tehnice cu sunetul, era dat prea tare, asa ca nu ne-am putut bucura pe deplin de cantece, de vocea, altfel excelenta, a actritei Denise Ababei.
Spectacolul a fost compus in timpul pandemiei, cand chiar ma asteptam ca teatrele sa produca one-man show-uri si one-woman show-uri. Motivele sunt evidente. Insa se pare ca m-am inselat, dupa pandemie si mai ales dupa ridicarea completa a restrictiilor nu am asistat la o avalansa de astfel de spectacole.
Edith Piaf one-woman show cu Denise Ababei este, si din acest punct de vedere, o exceptie. Spre deosebire de one-woman show-urile clasice, musicalurile au particularitatea de a imbina cuvintele cu cantecele. In acest caz, proportia este fix egala, deci va veti putea bucura de talentul muzical al actritei in egala masura cum va veti bucura si de celelalte calitati scenice ale ei.
Edith Piaf one-woman show cu Denise Ababei este construit intr-un mod alert, pentru unii spectatori mult prea alert: trecem de la o perioada a vietii ei la alta, dupa 2-3 vorbe mai ascultam un cantec, aflam despre persoane ori evenimente importante doar cateva lucruri. Spectacolul este, de fapt, o invitatie: dupa el trebuie sa ajungi acasa si sa te documentezi, sa afli mai multe despre viata ei, despre ce a lasat ea in urma.
De ce un spectacol de teatru este superior unui film? De ce se fac astfel de spectacole? Evident, argumentul suprem, valabil oricand, este ca teatrul se desfasoara in fata ta. Nu intru in detalii, stiti deja parerea mea. Insa nu este SINGURUL argument. Mai este unul, derivat de aici, un argument la fel de important: autenticitatea.
In cazul filmelor te intrebi deseori daca ce auzi tu este vocea actorului ori vocea originala a cantaretului suprapusa peste actorul care doar dadea din buze. Asa s-a intamplat la ultimul biopic despre Whitney Houston, de pilda. Chiar daca rezultatul final a fost unul excelent, caci ne-am putut bucura de vocea extraordinara a lui Whitney, dar si de jocul actoricesc excelent al actritei Naomi Ackie. Insa sunt oameni care au fost dezamagiti sa auda acest lucru. Care vor autenticitate. Care vor sa auda o voce live, chiar daca in mod evident mai slaba decat originala.
Acestia se vor orienta catre musicalurile teatrale. Nu doar ca Edith Piaf era in fata ta, la 2 metri de tine, dar te bucurai si de prestatia ei live. Valabil si la alte astfel de spectacole.
Edith Piaf one-woman show cu Denise Ababei, daca nu ar fi fost spectacol independent, ar fi fost un spectacol-hit. El se tot plimba dintr-un spatiu intr-altul, nu prinde radacini nicaieri, publicul nu se obisnuieste cu spectacolul intr-un singur loc, insa toate acestea pot fi privite si din alta perspectiva: spectacolul este o pasare rara, este un fel de comoara ascunsa care iese la iveala rar de tot, pe care trebuie sa o prinzi cand ai ocazia. Din acest punct de vedere, are un farmec aparte.
Chiar daca eroarea tehnica, de sunet, de care va vorbeam la inceput, de aici vine: de la faptul ca actrita nu era foarte obisnuita cu locatia. Nu ca ar fi vina cuiva, nu ca as acuza pe cineva. Dimpotriva. Un spectacol cu erori, cu stangacii, este un spectacol uman. A umanizat-o si pe Edith Piaf. Nu era un robot, nu era o fiinta perfecta. Asa ca de ce spectacolul despre ea ar fi altfel?
Voi mergeti sa vedeti Edith Piaf one-woman show cu Denise Ababei, oriunde veti da de el. Apoi va garantez ca timp de cateva ore veti citi multe lucruri despre marea cantareata. Eu, de exemplu, sunt tentat sa ma apuc de cartea Edith Piaf: Fara iubire nu suntem nimic aparuta recent la Editura RAO. Revin cu impresii despre ea pe blogul de carte.