…Escu – Teatrul Stela Popescu

...Escu - Teatrul Stela Popescu poster

…Escu
de Tudor Musatescu
comedie in trei acte
Spectacol realizat in parteneriat de Teatrul Stela Popescu din Bucuresti si Teatrul National „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chisinau
Un spectacol de Alexandru Grecu si Cristian Sofron
Asistenti scenografie : Delia – Diana Ghizdavet, Ecaterina Salimova
Realizare costume : Geanina Punkoști
Coregrafia : Dumitru Tanmoșan, Ioana Macarie
Distributie:
Decebal Necsulescu – Pavel Bartos / Arcadie Racila
Iorgu Langada – Viorel Paunescu / Ion Grosu
Traian Necsulescu – Cristi Neacsu / Alexandru Crilov
Generalul Stamatescu – Sorin Aurel Sandu / Viorel Cornescu
Platon Stamatescu – Alexandru Floroiu / Daniel Ciobanu
Bebe Damian – Catalin Frasinescu / Eugen Matcovschi
Amelie – Irina Caramizaru / Ludmia Gheorghita
Miza Gen. Stamatescu – Manuela Harabor / Elena Oleinic
Nina Damian – Crina Matei / Irina Rusu
Un comisar – Daniel Filipescu / Pavel Lupacescu
Fane – Dorin Enache / Constantin Ghiletchi
Pislica – Dorin Enache / Constantin Ghiletchi
Mitzi – Ana – Maria Ivan / Olga Anghelici
Manole – Florentin Munteanu / Artiom Oleacu
Ana – Cristina Marin Neagu / Ira Cazac
Alegatorii : Petru Sutu, Dorin Enache / Damian Donos, Constantin Ghiletchi
Vazut pe data de 19 februarie 2025 in Sala Mare (Sala Horia Lovinescu) a Teatrului Nottara
Distributia din 19 februarie este cea a Teatrului Stela Popescu (cei scrisi cu italic)

...Escu - Teatrul Stela Popescu Decebal Necsulescu Pavel Bartos

…Escu – Opinie LaTeatru.EU

 

…Escu este un text foarte celebru, inca actual, scris de Tudor Musatescu in anii 30 ai secolului trecut, text care este continuarea unui text la fel de celebru: Titanic Vals. Eu le-as vedea montate impreuna, cu distributie partial comuna, ca sa simti cu adevarat ca este o serie.

Decebal Necsulescu, unul dintre baietii lui Spirache Necsulescu, ajunge mare parlamentar si ministru. Este insa un traseist notoriu. Ba la socialisti, ba la liberali, ba la taranisti. Traseismul este insa, din punctul sau de vedere, o virtute. Nu te poti impiedica de o ideologie. Ar fi absurd.

Nu va spun mai multe, santaj, tradare, norocul prostului, dar si ceva miza erotica – iata o parte dintre ingredientele continute de spectacolul …Escu.

La ele mai adaugam o distributie foarte buna (eu am vazut-o pe cea romaneasca, este si una moldoveneasca, inteleg ca unii au considerat-o mai buna, mai spumoasa), unde Pavel Bartos in rolul principal este de-a dreptul magistral.

Legat de …Escu, am discutat in mai multe randuri cu diverse persoane despre piesa in cauza. Despre text. Un tanar regizor mi-a povestit cum a fost nevoit s-o monteze intr-un teatru de provincie, desi nu-l reprezinta in vreun fel, dupa el astfel de texte n-ar mai trebui montate.

Altcineva imi zicea ca pe vremea comunismului, texte precum …Escu ori Titanic Vals erau montate des pentru a arata decadenta societatii capitaliste. Comunistii considerau ca e bine ca cetatenii patriei sa rada cu gura pana la urechi de politicienii perioadei capitaliste. Uneori, o gandire de genul “salva” textele bune din perioada “precedenta”.

Revenind la perioada actuala, politicienii interbelici nu erau deloc diferiti de politicienii “tranzitiei”. Traseisti avem si acum, prea multi chiar, santajisti la fel, femei fatale iarasi avem, desi vreuna care sa se “plimbe” de la opozitie la putere si invers nu cred ca avem, asa ca …Escu poate fi considerat un spectacol despre viata politica actuala.

Spectacolul …Escu s-a jucat la Teatrul Nottara, teatru situat geografic intre sediul guvernului (Piata Victoriei) si sediul Parlamentului (Piata Constitutiei). Nici ca se putea un loc mai potrivit.

Ma rog, metaforic vorbind, undeva pe centura s-ar potrivi si mai bine. Doar ca din punct de vedere comercial spectatorii nu ar veni acolo. Adica politicienii sunt niste “dame usoare”, insa unele de lux, care presteaza doar in buricul ORASULUI.

Mergeti sa vedeti …Escu, spectacol pe care mi-as dori din suflet sa-l revad … in formula moldoveneasca. Politicienii de peste Prut nu-s deloc diferiti de cei de dincoace, singura diferenta dintre ei fiind … accentul. Eu l-am vazut la Nottara, dar s-a jucat si la Palatul Copiilor, dar si la Bulandra.

ps: O chestiune amuzanta: prima oara am vrut sa vad …Escu fix in ziua alegerilor parlamentare, pe 1 decembrie 2024. Am mers intai sa votez, a fost mai aglomerat decat anticipasem, apoi am alergat sa prind autobuzul pana la Bulandra. Doar ca … am ajuns la Sala Izvor, spectacolul fiind la Sala Icoanei. Nu a fost traseism, caci nu s-au mutat politicienii dintr-o sala intr-alta, ci a nimerit gresit un spectator. Ca si cum as fi vrut sa ajung la sediul PNL si as fi nimerit la sediul PSD. Ma rog, ar fi fost cam acelasi lucru! Ati inteles voi ideea!

Leave a Reply