Exceptia si regula – Theater Group Ban (Coreea de Sud) – Babel 2025

Exceptia si regula - Theater Group Ban Coreea de Sud - Babel 2025

Exceptia si regula
de Bertolt Brecht
Regia: Jeun Kim
Assistant director: Jihwan Choi
Set design: Changwon Lee
Costume design: Keunyeo Park
Coregrafie: Eunsook Yang
Muzica: Jinkyu Park
Stage director: Changwon Lee
Lighting Director: Daedoo Bae
Subtitle: Changwoon Lee
Distributie:
Sungjin Nam
Jaemin Gong
Hyunsup Song
Jingyoung Kim
Gaeul Lee
Jihoon Yoo
Jiye Cha
Yuri Jin
Seongje Park
Ina Jang
Spectacol produs de Theater Group Ban, vazut in cadrul Babel 2025

Exceptia si regula - Theater Group Ban (Coreea de Sud) - Babel 2025

Exceptia si regula – Opinie LaTeatru.EU

 

De cativa ani exista o atractie a tinerilor pentru artisti din Coreea de Sud. K-pop-ul, caci asa se numeste genul muzical (Korean Pop), este in preferintele tinerilor din Romania de peste 5 ani. Unii spun ca de vreo 10 ani ar fi intrat in playlisturi. Si, atentie, nu vorbim DOAR de persoane foarte tinere: cunosc si fani k-pop de 40 de ani ori chiar peste (ma rog, ei devenind fani de pe la 30 de ani). Deci nu e un fenomen care sa vizeze DOAR adolescentii.

Drept urmare, nu m-a mirat sa vad sala aproape plina la spectacolul unei companii de teatru sud-coreene. Sunt mai multe companii coreene la acest Babel 2025, acesti simpatici artisti de la Theater Group Ban fiind primii care au evoluat in fata publicului din Targoviste.

Nu stiu ce sa spun despre muzica, despre acest gen k-pop care a innebunit adolescentii (fenomenul nefiind deloc unul care se petrece doar la noi), insa in privinta teatrului lucrurile sunt certe: desi spectacolul nu a fost exceptional, nu m-a dat pe spate din punct de vedere teatral, actorii au avut o carisma a lor, au “lipici la public”, asa ca banuiesc ca fenomenul muzical se explica in mod asemanator.

Sa ne intelegem: textul montat nu este nicidecum unul coreean, ci este un text al cunoscutului dramaturg (est)german  Bertolt Brecht. Povestea a fost insa adaptata atat de bine, atat de natural, incat ai impresia ca a fost gandita acolo, in Koreea.

Negustorul Karl Langmann vrea sa obtina cu orice pret un contract petrolier, asa ca pleaca insotit de un ghid si un coolie (in Asia, coolie este cuvantul pentru muncitorul necalificat). La indemnul negustorului, cei 3 strabat desertul, insa in urma unui conflict, pe care va las sa-l descoperiti singuri, Karl Langmann il ucide pe coolie.

Urmeaza procesul, proces la care spectatorii sunt implicati in mod direct. Este Karl Langmann vinovat de uciderea acelui coolie?

Nu se voteaza cu mana ridicata, ci se voteaza cu … pietre: fiecare spectator pune o piatra in stanga sau in dreapta balantei, in stanga pentru vinovat, in dreapta pentru nevinovat. Ce se intampla intr-un final ramane sa descoperiti singuri. In mod evident, logic, spectacolul are 2 finaluri, eu am asistat doar la unul dintre ele. Nu vreau sa intru in detalii, nu vreau sa fac spoiler, chiar daca textul este foarte cunoscut, multi stiu deja finalul si ideea din spatele lui.

Ce m-a impresionat pe mine a fost altceva: reactia publicului! A fost un ENTUZIASM pe care rar il intalnesti in sala de teatru. Oamenii savurau glumele actorilor, savurau momentele muzicale (care intr-adevar erau pline de energie, erau cu adevarat INTENSE!), au savurat momentul in care s-au dus spre scena sa voteze. Au TRAIT spectacolul, l-au savurat pe deplin. Iar acel entuziasm sa stiti ca a fost extrem de … contagios!

Felicitari tuturor celor implicati in proiect, Exceptia si regula este un spectacol memorabil pentru mine, chiar daca el nu m-a impresionat din punct de vedere teatral. Nu m-a dezamagit, sa nu ma intelegeti gresit, nu am ce sa-i reprosez, insa admit faptul ca desi au fost spectacole mai bune la acest festival, niciunul nu a fost primit, cel putin pana acum, cu atata entuziasm. Ma bucur pentru ei, dar inca ma intreb ce anume au special ei de sunt atat de carismatici? Este probabil ceva ce-mi scapa. As fi curios sa citesc un studiu profesionist facut pe aceasta tema.

Leave a Reply