
Falsa servitoare
de Pierre Marivaux (traducerea Adrian Nicolae)
Distributie:
Blanca Doba – Cavalerul
Corina Bora – Contesa
Ciprian Chiriches – Lelio
Emilian Oprea – Travelin
Adrian Stefan/Adelin Ilie – Arlequin
Adelin Ilie/Adrian Stefan – Frontin
Regia: Alexandru Mazgareanu
Scenografia: Andreea Sandulescu
Vazut in Sala Mare a Teatrului Maria Filotti din Braila, pe data de 23 septembrie 2023, in deschiderea Festivalului International de Teatru si Arte Performative Braila 2023
Falsa servitoare – Opinie LaTeatru.EU
Exista unele teatre care exceleaza prin trupa lor, prin calitatea spectacolelor, asa cum exista teatre care exceleaza prin cladirea lor. Putine, foarte putine teatre, le bifeaza pe ambele. Teatrul Maria Filotti din Braila se afla in aceasta companie selecta: are o cladire fabuloasa, monument istoric, o cladire unde simti o vibratie speciala atunci cand intri, dar are si o trupa excelenta de actori, unde cel mai sonor nume, pentru nebraileni, este Emilian Oprea, devenit celebru datorita rolului Procurorului Panait jucat in filmul De ce eu?.
Spectacole de-ale teatrului brailean mai vazusem prin festivaluri, ultimul dintre ele fiind excelentul NAUFRAGIAT!, insa pana ieri nu fusesem niciodata in cladirea acestui teatru. De fapt, nu calcasem niciodata prin acest oras.
Debutul meu in acest teatru, ca spectator, evident, a fost prilejuit de premiera spectacolului Falsa servitoare, o comedie despre razbunarea unei femei impotriva celor care inseala, dar si o razbunare per total, la modul general, pentru toate femeile care au fost inselate. Evident, fiind vorba despre o montare din 2023, avem o gramada de elemente moderne si contemporane, adaptarea fiind una demna de 2023.
Alegerile regizorale facute de tanarul Alexandru Mazgareanu au fost unele curajoase, care au dat un farmec aparte spectacolului. Practic, un spectacol gandit in Franta secolului 18 a fost adaptat in Romania cu ingrediente americane, cel mai vizibil, mai pregnant, fiind muzica pe care au cantat-o in cateva momente cheie protagonistii. Inclusiv in final.
Regizorul Mazgareanu observa intr-un interviu acordat unui ziar local ca autorul francez Pierre Marivaux este prea putin montat in teatrele romanesti. El incearca sa faca o reparatie morala prin acest spectacol, reusind in acelasi timp sa dovedeasca faptul ca textele francezului sunt inca actuale si sunt universale. Pot fi deopotriva romanesti si americane, asa cum am observat in spectacolul care a deschis festivalul brailean.
Falsa servitoare amuza si inca atrage, dovada fiind spectacolul sold-out (CU CASA INCHISA) jucat in debutul festivalului. Publicul a fost atras, evident, si de faptul ca era premiera, dar si de faptul ca facea parte din festival. Este asa numitul public de festival, acel public de eveniment, public care vrea sa faca parte din ceva mare. Insa cu siguranta nu s-ar fi jucat cu casa inchisa daca spectacolul nu ar fi fost atractiv. Iar la final publicul spectator a aplaudat indelung si a plecat fericit din sala de cinema. Nu a regretat nicio secunda alegerea facuta.

Falsa servitoare mai are o calitate, din punctul meu de vedere foarte importanta: este un spectacol COLORAT, VIU, plin de viata. Dupa cum vedeti, eu m-am potrivit perfect in peisaj. Foarte estetic, foarte fotografic, probabil pentru mine va deveni un reper din acest punct de vedere.
O ultima discutie: oportunitatea unei pauze. Spectacolul a durat cam 2 ore, a fost vesel, insa multi spectatori parca simteau nevoia unei pauze. A fost, din punctul meu de vedere, la limita. Pentru unul ca mine, pauza nu era necesara. Eu rezist si la spectacole mai lungi de atat. Insa publicul larg, publicul normal al teatrului, ar putea resimti durata. Evident, pe parcurs spectacolul se va regla, poate chiar se va scurta cu 5-10 minute ori, dimpotriva, se va lungi cu 5-10 minute si va capata si o pauza. Una care pe mine m-ar scoate din ritm, dar care pe alti spectatori ii energizeaza, ii face sa revina cu forte proaspete in sala de teatru. Evident, nu ma refer DOAR la fumatori, cei care-si doresc cel mai mult pauze la teatru.
Mergeti sa vedeti Falsa servitoare, mergeti la o portie consistenta de ras, mergeti sa vedeti cat de actual este un spectacol bazat pe un text scris in secolul 18. Mergeti la Falsa servitoare pentru a vedea un spectacol solid, de buna calitate.