Fantoma dragostea mea
Autor: Noël Coward
Regie: Serban Puiu
Scenografie: Ioana Popescu
Productie: spectacol in parteneriat cu Teatrul Metropolis
Tip spectacol: comedie
Durata: 1h 45 min (fara pauza)
Distributie:
Madam Arcati: Gabriela Popescu
Charles: Gabi Costin
Elvira: Alexandra Velniciuc
Dna. Bradman: Raluca Ghervan
Ruth: Claudia Ene
Edith: Ioana Ancea
Dr. Bradman: Mihnea Nicolau
Vazut pe data de 27 mai 2022 la Teatrul Elisabeta
Fantoma dragostea mea – Opinie LaTeatru.EU
Fantoma dragostea mea este o comedie spumoasa scrisa de Noël Coward, unul dintre cei mai celebri autori britanici ai secolului 20. Eu am mai vazut acum ceva timp o montare, la Teatrul Metropolis, deci aceasta montare a Teatrului Elisabeta nu a fost deloc o surpriza pentru mine. De altfel, montarea vazuta de mine aseara este un parteneriat intre teatrele mentionate mai sus.
Evident, acum am privit cu alti ochi spectacolul. Povestea lui este aparent simpla, insa perspectiva mea este mult diferita acum. Charles Condomine este un scriitor care are nevoie de un personaj pentru noua sa carte, “Cei nevazuti”, asa ca o cheama pe Madam Arcati, un medium foarte excentric, pentru o sedinta de spiritism. In afara de ea, mai cheama familia doctorului Bradman, ca un fel de martori.
In urma sedintei de spiritsm, insa, este adusa din lumea celor morti fosta sa sotie, Elvira, asa ca acum Charles trebuie sa traiasca un triunghi amoros extrem de ciudat. Partea si mai dubioasa (si deopotriva amuzanta) era ca doar el o putea vedea pe Elvira, nu si actuala lui sotie.
Cum reuseste el sa traiasca impreuna cu cele 2 sotii, una vie si una moarta, si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.
Pentru mine, de departe cel mai interesant personaj al povestii este scriitorul Charles Condomine. Sunt 3 perspective din care acesta poate fi privit, 3 perspective la fel de interesante si de atractive:
- Incercati sa-l priviti pe Charles strict din perspectiva unui scriitor. Incercati sa nu uitati acest statut al lui, ocupatia sa, niciun moment pe tot parcursul spectacolului. Este o perspectiva interesanta si deopotriva ofertanta.
- Incercati sa-l priviti ca pe un barbat obligat sa aleaga intre 2 neveste. Prima nu murise din vina lui, insa inca o iubea si o pomenea. Este oare de condamnat atitudinea lui fata de ea? Cum ar trebui sa se comporte vizavi de a doua sotie?
- Am scris zilele trecute pe blogul personal generalist un articol despre cat de reprezentativi sunt prietenii pentru o persoana. Incercati acum sa-l priviti pe Charles din aceasta perspectiva: toate celelalte personaje erau pur si simplu alegerile lui. Unii ii erau prieteni, celelalte 2 erau sotii (fosta si actuala). El era elementul de legatura pentru toti. Si acum sa va zic cercul vicios: pe de-o parte, acei oameni din jurul lui erau alegerile lui, intr-un moment sau altul; insa, in acelasi timp, un om este modelat de prieteni ori de sot/sotie. Evident ca si ei erau deopotriva modelati de el.
In mod cert persoanele de sex feminin vor privi spectacolul din perspectiva sotiei, foste sau actuale. Nu neg, este si acea perspectiva interesanta. Chiar mi-as dori sa citesc o astfel de perspectiva.
Nu pot sa inchei fara sa va zic partea cea mai interesanta: in aceasta perioada am impresia ca s-a spart conducta cu nunti. Multe dintre ele au fost amanate din 2021 ori chiar 2020, altele sunt produsul pandemiei (ce sa si faci in izolare … sa iti ceri de sotie concubina, nu?), toate aglomerandu-se in aceasta perioada (caci oricum multi vor nunta acum, primavara, cat e cald dar nu canicula si cand sansele de ploaie sunt mici). In plus, la Teatrul Elisabeta se organizeaza nunti. Dreptr urmare, ce poate fi mai potrivit de vazut intr-un astfel de context decat un spectacol cu un triunghi amoros care contine … doua sotii? Serios: ma amuz numai cand ma gandesc la asta.
Nu va spun mai multe despre Fantoma dragostea mea, va invit doar sa mergeti la Teatrul Elisabeta sa o vedeti. Pe fantoma, zic. Ma rog, spectacolul s-a plimbat si prin tara, asa ca poate aveti noroc de el si prin orasul vostru. Fantoma se plimba, bantuie, nu sta intr-un singur lucru, asa cum v-au mintit unii.