Fat Pig – Teatrul Metropolis

Fat Pig - Teatrul Metropolis POSTER

Fat Pig
de Neil LaBute
Traducerea: Irina Velcescu
Regia: Andreea Vulpe
Distributie:
Tom: Valeriu Ilisie
Helen: Miruna Soare
Carter: Miron Gheorghe
Jeannie: Reka Kovacs
Figuratia:
Runda: Gratiela Voicu
Fete birou: Andrada Ionescu si Denisa Dutcovschi
Fete scaune: Teodora Moscal si Mara Baboianu
Canapea baieti: Bianca Nitu si Iulian Chelmu
Vazut la Sala Olga Tudorache a Teatrului Metropolis

Fat Pig Teatrul Metropolis

Fat Pig – Opinie LaTeatru.Eu

 

Eu am vazut mai multe montari ale textului Fat Pig. Prima, cea mai cunoscuta, a fost cea de la Nottara, unde baietii (Andi Vasluianu si Vlad Zamfirescu) erau in prim-plan. Ceva interesant, pe care putini l-au observat la acel moment: in rolul lui Jeannie juca Irina Velcescu, cea care a tradus in romaneste textul.

O alta montare a fost una galateana, vazuta la Festivalul din Oradea in 2017. Cea mai recent vazuta, in afara celei despre care voi scrie acum, a fost una independenta, care poate fi gasita sub titlul Mai mult decat poti duce (imi place, imi surade, ideea de a schimba titlul original al piesei; unicizezi montarea, o faci mai usor de recunoscut, de amintit).

Intre acestea doua, insa, am vazut anul trecut o montare studenteasca. Imi dau seama ca ceea ce am vazut aseara la Teatrul Metropolis este actualizarea, UPDATE-UL, montarii studentesti: Andreea Vulpe este regizoare, iar distributia este asemanatoare: cei 2 baieti au ramas in distributie, in rolul lui Jeannie a ramas Reka Kovacs (era rol dublu in spectacolul studentesc, ea sau Andrada Ionescu; nu imi e clar daca si acum este sau nu rol dublu; stiu sigur, insa, ca eu am vazut spectacolul cu Reka Kovacs in rolul lui Jeannie), insa in rolul lui Helen joaca acum Miruna Soare.

Nu va repet povestea, o gasiti in link-ul articolului despre montarea de la Nottara. Aici vreau sa subliniez cele 5 lucruri cu care aceasta montare exceleaza:

  1. Fiecare montare punea accentul pe ceva: una pe baieti, alta pe acel cuplu atipic. Eh, aceasta pune accentul pe cele 2 tipe. Jeannie, contabila, este interpretata excelent de Reka Kovacs. Este din toate punctele de vedere corporatista stereotipica. Este frumoasa, se ingrijeste de ea, se imbraca sexy fara sa fie vulgara, avand inclusiv o voce perfect “reglata”: inceata chiar si cand vrea sa urle, calma chiar si cand pare ca se enerveaza. Apropo de Reka Kovacs, este o actrita excelenta, o voi urmari cu atentie in perioada urmatoare (am cautat pe blog si se pare ca am mai vazut-o intr-un spectacol, N-am vazut nimic, la Teatrul Arte Dell’Anima). Iar Helen, interpretata de Miruna Soare, este si ea excelenta: replicile i se potrivesc perfect. Este cea mai buna Helen din cate am vazut pana acum, asa cum Reka Kovacs este cea mai buna Jeannie vazuta de mine in acest rol.
  2. Mi-au placut schimbarile de decor, care se petreceau in fata ta. Evident, simbolistica din spatele acestora poate fi inteleasa diferit de fiecare. Eu ma gandeam la faptul ca in firma sunt multe tipe, toate misto, insa Tom are ochi doar pentru Helen. Pe de alta parte, in multe momente Tom si Helen sunt deranjati, disturbati de ceilalti. Isi exprima vizibil nemultumirea. As putea sa mai enumar cateva posibile simboluri, insa prefer sa va las pe voi sa le descoperiti. Ideea este ca acele momente nu-s nicidecum momente moarte, ci fac parte din show.
  3. O mentiune speciala pentru titlurile scenelor pe care le vedeam. In timp ce decorul era schimbat, o tipa (Gratiela Voicu), anunta cu o pancarta (un ecran, de fapt), ce urmeaza. Ma simteam ca si cum as fi citit o carte, urma un capitol nou, capitol care avea SI NUME. Numele scenei era cumva dubios, regizoarea s-a cam jucat cu mintea spectatorilor, i-a indus un pic in eroare. Eu, care stiam ce scena urmeaza, ma prindeam din start. Alti spectatori, insa, probabil deja uitasera numele scenei ce fusese afisat cu minute bune inainte. Mai ales cei care nu-s foarte atenti la detalii.

Nu pot sa inchei fara sa va spun ca acest spectacol, Fat Pig, pare MULT mai bun, mai INCHEGAT, decat varianta sa studenteasca. Atunci parea un spectacol fresh, plin de energie, un spectacol tipic de absolvire. In doar un an si cu cateva MICI schimbari, Fat Pig s-a transformat intr-un spectacol solid, matur, caruia ii doresc viata lunga. Poate si schimbarea locatiei, caci acum a ajuns in stagiunea curenta a Teatrului Metropolis, a contribuit la aceasta schimbare.

Mergeti sa vedeti Fat Pig. Montarea Teatrului Metropolis pare, pana acum, cea mai buna dintre ele. Dintre cele vazute de mine, evident.

Leave a Reply