Fat Pig (UNATC 2022) – Serile Teatrului Studentesc 2022

Fat Pig (UNATC 2022) - Serile Teatrului Studentesc 2022

Fat Pig
de Neil LaBute
Traducerea: Irina Velcescu
Proiect licenta Arta Actorului, Anul III, Grupa C
Regia: ANDREEA VULPE
Coordonatori proiect: Conf. univ. dr. Andreea Vulpe
Lect. univ. dr. Adelaida Zamfira
Drd. Constantin Dogioiu
Scenografia: Steff Chelaru
Ilustraaia muzicala: Andreea Vulpe
Lumini: Bianca Nitu
Sunet: Mara Baboianu
Distributia:
Helen – Georgiana Herciu
Tom – Valeriu Ilisie
Carter – Miron Gheorghe
Jeannie – Andrada Ionescu/ Reka Kovacs
Vazut la Sala Rapsodia, pe data de 3 mai 2022, in cadrul festivalului Serile Teatrului Studentesc 2022

Fat Pig (UNATC 2022) - Foto Adrian Scutariu
Fotografia este facuta de Adrian Scutariu la o reprezentatie mai veche a spectacolului. S-a jucat in mai multe locuri, inclusiv in Sala Noua a Teatrului de Comedie. De altfel, se putea vedea ca echipa este inchegata.

Fat Pig – Opinie LaTeatru.EU

 

Am vazut deja 2 montari ale acestui text (una a Teatrului Nottara si una a Teatrului din Galati, cea din urma vazuta in cadrul FITO 2017), ambele placandu-mi in mod egal. Imi place textul, intr-o oarecare masura ma reprezinta (sunt gras, asa multe lucruri de acolo, daca nu toate, ma vizeaza), asa ca nu puteam refuza inca o montare a textului. Una studenteasca nu suna deloc rau, chiar daca in afara de numele regizoarei nu mai stiam pe nimeni de pe afis.

Povestea este simpla si v-am mai spus-o in celelalte 2 randuri: Tom este un angajat de succes al unei firme, care la un moment dat se indragosteste de o tipa (foarte) grasa cunoscuta la biblioteca.

Toata firma rade de el (mai ales din cauza unui coleg, barfitorul de serviciu), asa ca el are de ales: ramane cu ea si accepta toate privirile si glumele colegilor sau renunta la relatie pentru a respecta norma sociala (oricare ar fi ea).

De fapt, se pare ca Tom nu stie ce vrea,pe de-o parte se cupleaza cu ea (pe tipa grasa o cheama Helen) pentru ca ii placea ce traieste alaturi de ea, totul e natural, nu trebuie sa se prefaca, ea este o persoana extrem de sincera, insa pe de alta parte sufera sa tot auda glume pe seama lui si mai ales a ei. Nu este decis ce hotarare sa ia, este cumva intre 2 luntre.

Evident ca n-o sa va spun ce hotarare va lua, nu va voi spune cum se termina totul, insa trebuie sa va fac o destainuire: aceasta montare studenteasca mi s-a parut cea mai buna dintre toate. Motivele sunt 3:

  1. Daca la montarea Teatrului Nottara baietii atrageau prim-planul, erau interpretari clar mai bune decat ale personajelor feminine, cu un Vlad Zamfirescu absolut genial, in timp ce la montarea galateana accentul cadea pe cuplu, pe Tom si Helen, in cazul acestei montari a UNATC am simtit ideea de echipa. Practic, toti actorii erau egali, erau la fel de importanti, avand interpretari la fel de bune. Nu iese nimeni in evidenta, ceea ce inseamna ca spectacolul in sine este punctul forte.
  2. Mi-au placut frumoasele tipe care se vedeau in intuneric, atunci cand schimbau decorul. De obicei ma obosesc si ma enerveaza schimbarile dese de decor, insa de aceasta data le asteptam cu nerabdare. La final ni s-au aratat si frumoasele care au facut asta, fara sa se prezinte. Eu am stat fix in randul 1, asa ca le-am putut vedea de aproape. Oricum, o idee buna prezenta acelor tipe frumoase: mie mi-a sugerat faptul ca este plin de tipe misto, insa personajul principal are ochi doar pentru Helen.
  3. Desi n-ar trebui sa pomenesc aici despre asa ceva, pentru mine este relevant si publicul. Daca la Oradea povesteam cum publicul parea empatic cu cei 2, cuplul atipic, ca sa-i zic asa, la acest festival studentesc se simtea ENTUZIASMUL. Glumele erau primite nu doar cu rasete, ci si cu mult entuziasm. Oamenii din sala, multi dintre ei cunoscatori, probabil tot studenti de la UNATC, radeau si in acelasi timp se bucurau de reusita celor de pe scena. O gluma buna era pentru ei o reusita, ca actorii reuseau sa fie credibili. Sincer, daca as mai vrea sa revad vreuna dintre cele 3 montari, as alege-o fara sa clipesc pe aceasta (mai ales ca, dupa cate vad, rolul luiJeannie este dublu, deci chiar as putea vedea altceva; si, chiar daca in celelalte 2 spectacole parea cel mai neimportant rol, aici are un rol la fel de important precum toti ceilalti, este fix 25% din spectacol).

Nu am mers la Fat Pig cu gandul sa scriu despre, insa am simtit nevoia sa las aici aceste randuri. Daca in viitor acesti tineri vor ajunge actori mari, ceea ce le doresc din suflet, poate cineva, ei sau fanii lor, vor da peste acest articol si fie ma vor injura, pentru cum este scris, fie ma vor lauda. Fie doar vor consemna: uite ca totusi cineva a scris si despre spectacolul lor de licenta.

Daca se va mai juca pe undeva acest Fat Pig, va sfatuiesc sa mergeti sa-l vedeti. Asa cum va sfatuiesc sa mergeti sa vedeti orice montare dupa Fat Pig, pentru ca este un text excelent, care o sa va puna pe ganduri indiferent daca sunteti gras sau slab (apropo, multe chestii de acolo se aplica si fetelor foarte-foarte slabe, schiloade de-a dreptul). Mergeti sa vedeti spectacolul (ori vreo alta montare de-a piesei) pentru a va convinge!

One thought on “Fat Pig (UNATC 2022) – Serile Teatrului Studentesc 2022”

Leave a Reply

%d bloggers like this: