Fata din masinarie de Stef Smith
Regia NORBERT BODA
scenografia DENISSE MOISE
traducerea DENISSE MOISE
Regizor tehnic: Vasile Marinoiu
Distributie:
Polly: DENISSE MOISE
Owen: OLIMPIU BLAJ
Durata: 80 minute (fara pauza)
Se joaca la Teatrul Anton Pann din Ramnicu Valcea
Fata din masinarie – Opinie LaTeatru.EU
Se spune ca sintagma Bine ati venit in Ramnicu Valcea a fost tradusa de americani Welcome to HackerVille. Da, este orasul cel mai mare numar de hackeri pe metru patrat. Orasul unde oamenii sunt speriati atunci cand aud c-au venit americanii.
Bine, glumele pe tema asta sunt mai multe. Ideea, insa, ramane: daca in Ferentari te temi sa nu-ti suteasca cineva telefonul ori portofelul, in Ramnicu Valcea te temi sa nu-ti hackuiasca nimeni telefonul. Sa nu te intorci acasa cu un ditamai virusul.
Iar legat de virusi, daca nu stiati, problema nu este atunci cand un virus iti va sterge toate datele din telefon ori ti-l va distruge. Nu, aia este inca bine. Marea problema cu un virus este atunci cand iti controleaza telefonul (ori calculatorul). Atunci cand iti IA date de pe el, iti citeste parolele, iti citeste codul de pe card, iti citeste parola de PayPal. Problema este cand ALTCINEVA va face ceva, plati, dand mesaje ori facand chiar chestii mai grave, in numele tau.
Ar putea chiar sa-ti fure identitatea. Sa se dea drept tu si sa actioneze in consecinta. Adevarata persoana, adica tu, se poate trezi la un moment dat un mare infractor.
Acum, nu stiu de ce va temeti voi. Se spune ca fiecare are o anumita teama, una mare, pe care si-o ascunde sau nu. Unora le e teama de foc, altora de cutremur, altora de apa, altora de inaltime. Altii au fobii mai dubioase, arahnofobia, frica de a vedea un paianjen, este inca o frica normala. Caci exista o tona de fobii, care de care mai dubioase.
Eh, teama mea, una nu foarte vizibila, dar, cumva, din ce in ce mai pregnanta, este teama ca undeva, candva, altul sa ma controleze. Sa ma viruseze pe mine. Nu calculatorul meu, nu telefonul meu, alea sunt niste obiecte, oricat ar fi costat, intr-un caz de forta majora pot renunta la ele la fel de brusc precum le-am achizitionat; nu, teama mea este ca pot fi CONTROLAT, ca hackerii imi pot controla candva mintea, asa cum acum mi-ar putea controla calculatorul.
Si nu ma refer la manipularea aia indirecta, la faptul ca Facebook stie exact ce-mi place si imi ofera continutul care ma intereseaza, ci ma refer la manipularea aia directa. Ma tem ca as putea ajunge papusa cuiva, ca mi-ar putea spune sa fac fix ce vrea el: sa omor pe cineva, sa amenint pe cineva, sa pup in fund pe cineva. Sa nu mai fiu eu, oricat de bun sau de rau as fi in acest moment.
Daca acea persoana m-ar pune sa ma sinucid ar fi inca bine. Macar as muri, n-as chinui pe altii. Ar fi grav, ar fi oribil ca cineva sa poata face asta, dar n-ar fi o nenorocire pentru mine. Una atat de mare.
Mult mai grav ar fi sa ma puna sa fac lucruri oribile, reprobabile, de care eu sa nu am habar. Si de care ulterior sa raspund. Si, da, chiar ma tem de asta. Din ce in ce mai mult.
Ca sa va dau un exemplu, cel mai banal pe care-l pot da: momentan nu am card contactless, insa anul acesta, in mai, actualul card imi expira. Drept urmare, trebuie sa ma duc la banca sa-mi dea altul. Voi face cerere speciala prin care sa cer TOT un card normal. Cardul contactless este ceva peste puterile mele de acceptare. Si nu din motive religioase, ca inseamna drac daca-l citesti de la dreapta la stanga, ca gasesti simbolul diavolului si alte aberatii. Nu, este din motive pur paranoice. S-a ajuns la un punct in care noi, oamenii, trebuie sa spunem stop. Iar la mine deja s-a ajuns prea departe.
Aud ca-n alte tari unii deja au cipuri si platesc doar atingand cu degetul. Ceva ce eu n-as putea accepta niciodata. Sper sa nu fiu niciodata obligat sa platesc astfel.
V-am plictisit deja? Nu este vorba de teatru pana acum? Pai asa o fi, doar ca asta este contextul in care am vazut spectacolul Fata din masinarie. Exact cum zice si titlul, personajul principal nu este vreun om, ci o masinarie, numita sugestiv Black Box. Un fel de drog virtual, o masinarie care-ti intra in mintea ta, te face sa ti-o doresti, te manipuleaza te relaxa, te drogheaza de-a dreptul.
Acum, intrebarea logica, pe care si-o va pune orice cititor ce nu a vazut inca spectacolul (si nu a citit piesa) este ce fel de oameni ar apela la o astfel de masina, cand si de ce? Si, mai ales, cum se manifesta dependenta asta tehnologica, cum adica este un drog?
Poate unul ca mine n-ar apela la aceasta masina, daca ea ar exista. Cineva imi zisese, acum ceva timp, ca lucrul pe care-l apreciaza cel mai mult maine este psihicul tare. Ca nu m-a vazut niciodata deprimat. Ca vad chestii pozitive in orice lucru aparent negativ. Ceea ce, fara sa ma laud, este adevarat.
In spectacol, vedem un cuplu format dintr-o avocata de succes, ce lucra intr-o mare companie (o semi-corporatista, daca ma intrebati pe mine) si un asistent medical. As putea sa va scriu pagini intregi despre ideea de ASISTENT medical, cat de bine sunt vazuti BARBATII ce practica aceasta meserie, la fel cum v-as putea scrie mii de cuvinte despre ideea de semi-corporatista, despre cum vad eu corporatistii si alte asemenea. Nu voi insista, va las pe voi sa descoperiti cele 2 personaje, sa va formati singuri propria parere despre ele.
Ce vreau, insa, sa subliniez, este faptul ca partea feminina a cuplului era o persoana stresata, deprimata, care chiar lua pastile impotriva depresiei. Problemele de cuplu erau evidente. Deci ea facea cu certitudine parte din publicul tinta al acelei masinarii.
Doar ca acea masinarie ajunge la ea, in doua momente diferite, in moduri dubioase. As putea folosi cuvinte mai tari, caci la final modalitatea prin care masinaria reajunge in posesia ei este de-a dreptul halucinant. Efectiv ramasesem blocat, in sala de teatru. Constientizam ca era absolut logic, respecta asa numita logica interna a povestii, dar tot socant ramanea.
Da, acesta este cuvantul cel mai bun pentru spectacolul Fata din masinarie: SOCANT! Nu s-a intamplat inca, nu s-a inventat o astfel de masinarie, dar cuvantul corect este INCA!
Si pentru ca tot vorbeam de Ramnicu Valcea aka HackerVille, tind sa cred ca daca vreodata se va inventa o astfel de masinarie, un Black Box, locul in care aceasta va fi conceputa va fi clar acel oras. E drept, probabil va scrie pe ea Designed in Romania/Ramnicu Valcea, assembled in China. Caci oltenii-s prea comozi sa si asambleze dispozitivul. Ei vor fi doar geniile din spatele acestuia.
In final, trebuie sa va povestesc trairile mele de la iesirea din sala. De obicei, fix inainte sa inceapa spectacolul inchid telefoanele, le dau pe MOD AVION ori pe modul Nu deranjati. Uneori, insa, uit telefoanele asa, ma suna unul si altul si-s revoltati de ce nu raspund, de ce am telefonul inchis. Dupa ce am vazut Fata din masinarie, am scos de 3 ori telefonul din buzunar si, cumva de frica, l-am bagat la loc. Abia dupa 15 minute, dupa ce am iesit afara sa iau aer, am avut curajul sa le pun in modul normal si chiar sa dau drumul la net. Cred ca daca as vedea aceste spectacol de inca 3 ori as incepe sa-mi sterg din conturile virtuale. Noroc ca Ramnicu Valcea nu e chiar aproape :))
6 thoughts on “Fata din masinarie – Teatrul Anton Pann din Ramnicu Valcea”