Fermoare nasturi si capse

Fermoare nasturi si capse de Mihai Ignat
Regia: Liliana Campeanu
Distributie:
Cristi Constantinescu
Radu Catana
Carmen Magdalena Sascau
Locatie: La Scena

Fermoare nasturi si capse – Opinie LaTeatru.EU

 

Nu mi-au placut niciodata sinucigasii. Nu doar ca nu i-am inteles, dar pur si simplu am prins un dispret profund fata de ei. Nu sunt credincios, nu voi considera ca sinucigasii au tot felul de diavoli si alte aberatii d-astea religioase.

Eu ma gandesc la chestii lumesti. Eu ma gandesc ca decizia unui sinucigas este una lasa, un refuz de a mai lupta, decizie care, insa, se rasfrange asupra celorlalti. Nu ma refer la bolnavii in stadiu terminal, la cei care cu adevarat se chinuie, ci ma refer la cei care se sinucid brusc, fara un motiv intemeiat. La cei care se sinucid din dragoste, pentru ca au impresia ca pentru ei exista, in lumea asta, o singura femeie/un singur barbat, iar daca ea/el nu il/o vrea, nu mai au de ce sa traiasca.

Acum, ganditi-va ca un prieten s-ar sinucide. Veti fi pusi in situatia de a va gandi la intreaga relatie cu acel prieten. Fiecare refuz, fiecare gluma, poate deplasata, facuta la adresa lui, fiecare moment in care fie l-ati refuzat, fie l-ati evitat, vi se par importante. Ganditi-va la urmatoarea situatie: o gasca de 4 se tot intalneste in formula asta. La un moment dat unul dintre ei se sinucide. Cum vor fi urmatoarele intalniri ale prietenilor? In loc sa fie motiv de veselie, de bucurie, este motiv de tristete.

Spectacolul Fermoare nasturi si capse fix despre asta este. Doi prieteni buni, alaturi de fosta prietena a sinucigasului, vorbesc despre el si interpreteaza fiecare gest, fiecare vorba, fiecare lucru. Desi n-o afirma direct, ei ar vrea sa gaseasca un vinovat. Cand moare cineva, trebuie sa fie cineva de vina, nu?

Vazand spectacolul, mi-am reamintit ca sunt un norocos: inca nu mi s-a sinucis niciun prieten. Si sper sa ramana asa pana cand soarta va decide ca eu trebuie sa parasesc aceasta lume.

Fermoare nasturi si capse este un spectacol care cu siguranta o sa va rascoleasca daca ati avut sinucideri printre cunoscuti. Este bine realizat si bine jucat. Personal, l-am vazut in La Scena, dar posibil sa se joace/sa se fi jucat si prin alte parti. Salutari TEATRALE tuturor!

 

One thought on “Fermoare nasturi si capse”

Leave a Reply