Fiare – RECUL

Fiare
Distributie:
Adriana Bordeanu
Delia Alexandra Riciu
Dan Murzea
Vlad Şpilca
Text si Regie: Vlad Dragomirescu
Locatie: Recul (Remediu Cultural)

Fiare – Opinie LaTeatru.EU

 

Oricat m-ar impresiona spectacolele grandioase, complexe, cu decoruri generoase, puse in scena la teatrele mari si clasice (cu bugete pe masura), oricat de bine m-as simti pe scaunul confortabil al unui mare teatru (bucurestean si nu numai), simt constant nevoia sa merg sa vad teatru independent. Iar farmecul, in acest caz, este si sa descopar locatii noi.

Partea cea mai frumoasa este atunci cand nimeresti din prima la spectacolul-emblema. Da, fiecare teatru, daca are trupa proprie, are un spectacol-emblema. Daca ai noroc, te duci prima oara la el.

Nu insist asupra locatiei, o voi analiza intr-un articol distinct (dupa ce voi mai vedea macar 1 spectacol la ei), ci voi vorbi despre spectacol. Voi vorbi despre Fiare.

Nu va voi spune prea multe, spectacolul trebuie vazut asa cum l-am vazut eu, adica stiind multe despre el, dar in fapt nimic. Citisem despre el descrierea oficiala, cea care se gasea atat pe Facebook, cat si pe alte cateva site-uri. Adica cea de mai jos:

Politicienii joaca teatru fiindca actorii fac politica? Sau invers? Nu conteaza. Important e ca in ambele cazuri, atat teatrul cat si politica au de suferit. De ce? Fiindca politicienii, forjati prin infecte campanii electorale, joaca prost, iar actorii, dependent de aplauze de multe ori nemeritate, fac politici populiste, de entertainment. Totuși, din aceste nefaste si nocive asocieri se nasc unele situații care, prin ridicolul lor, frizeaza geniul.
Un astfel de exemplu este Festivalul Dramaturgiei Rodica Popescu-Bitanescu. Festivalul constain prezentarea catre publicul de teatru din București a cinci piese scrise, regizate si… jucate de Rodica Popescu Bitanescu. Cine finanteaza acest regretabil demers? Dumneavoastra, dragi bucuresteni, prin aportul nemijlocit al Primariei conduse de o mare iubitoare de teatru.
Deschizator al stagiunii de teatru de la Recul, spargator de gheata, schimbator de viata, comic la periferie dar tragic in centru, Fiare este un spectacol de teatru care da de gard cu falsele valori care ne inconjoara.

Asadar, stiam titlul, Fiare, si citisem aceasta descriere. M-am dus asa la teatru. Ulterior, imediat dupa ce am ajuns acasa, am dat si de urmatorul trailer:

Acum, partea interesanta (ramane sa stabiliti voi daca in sens pozitiv sau in sens negativ) este ca spectacolul, in sine, este total neasteptat si complet diferit fata de ce vedeti ori auziti. Cu greu iti dai seama de ce se cheama Fiare, cu greu iti aduce aminte de aceasta descriere ori de acest trailer. Pentru unul ca mine, chestia asta este de AUR: iubesc nespus spectacolele care reusesc sa ma SURPRINDA! Iubesc spectacolele altfel, chiar daca nu le refuz nici pe cele cliseice.

Apropo, ca sfat: luati spectacolul Fiare ca un lucru adevarat. Nu mergeti acolo doar sa radeti, nu este o comedie usoara. Chestiile intalnite acolo sunt ale dracului de reale.

Iar faptul ca, fix in acest moment, unul dintre personajele prezente in trailer este (aproape) premier, iar altul este mort nu este un lucru care sa schimbe datele problemei. Toate-s vechi si noua toate. Spectacolul este nemuritor, peste 10 ani, daca se va juca ori cineva va dori sa-l remonteze, va trebui doar schimbat trailerul. Sau, cine stie, personajele politice vor fi inca la butoane. Ceea ce nu m-ar mira absolut deloc.

Apropo, oare doamna Bitanescu, de curiozitate macar, s-o fi dus sa vada spectacolul? Cum ar zice un hashtag celebru, #IntrebPentruUnPrieten.

Cam atat despre Fiare. Va convingeti voi cum sta treaba cu exactitate. Salutari PLINE DE FIARE tuturor!

Leave a Reply

%d bloggers like this: