Fierarii – Teatrul de Comedie – Dualismul victima – agresor

Fierarii dupa Milos Nikolic
Regia: Horatiu Malaele
Distributie:
Horatiu Malaele
George Mihaita
Maia Morgenstern
Valentin Teodosiu
Mircea Rusu

Fierarii – Opinie LaTeatru.eu

 

Este o expresie legata de banii facuti usor: usor ii faci, usor ii dai. Nu-ti pare rau de ei, ca nu i-ai muncit.

Totodata, despre agresori se spune ca, cel mai probabil, acestia au fost candva victime. S-au razbunat pe cine au putut. Pe cine au gasit in cale.

Cand, insa, tu esti agresat/pacalit in acelasi mod in care tu, candva, ai agresat pe altii, ai pacalit, parca suferi mai putin. Cumva te astepti. Daca ridici sabia, de sabie pieri, cum ar zice Biblia.

Din acest motiv, zic unii, cel care nu se supara ca a fost inselat de nevasta/sot este, de fapt, cel care la randul sau isi inselase nevasta/sotul.

Acum, nu stiu ce parere aveti voi despre oamenii imorali, dar sa stiti ca nu-s toti la fel. Nu de-alta, dar moralitatea, in sine, este relativa. Ce e moral la mine nu este moral la altul, iar 2 concepte morale, care mie mi se par egale, altuia i se par clar diferentiabile. O chestiune este fundamentala, alta, in schimb, este (aproape) negociabila.

Pentru Fierarii din spectacolul nostru chestiunea fundamentala, cea care nu putea fi negociata, era MESERIA. Ei trebuiau sa se ingrijeasca de fierarie, sa duca meseria mai departe. Iar femeia, caci una singura apare in spectacol, interpretata superb de Maia Morgenstern, trebuia musai sa se casatoreasca cu un fierar. Si sa faca copii cu un fierar. Nu neaparat acelasi, dar acestea-s detalii.

Razboiul oricum schimba complet datele problemei, asa ca in situatii exceptionale normele etice sunt altele. Exista prioritati, iar pentru ei, pentru TOTI cei din spectacol, prioritatea numarul 1 era meseria de Fierar.

Cel mai amuzant, dar si important, in acest spectacol, este modul in care TOTI cei din spectacol erau, deopotriva, victime si agresori. Facusera fix acelasi lucru, patisera fix acelasi lucru. Erau, pe de-o parte, enervati, raniti in orgoliul lor, pe de alta parte constientizau ca facusera si ei acelasi lucru.

Ce este interesant la Fierarii este ca ne sunt prezentate 4 personaje intr-un timp foarte scurt, putin peste 1 ora. Spectacolul nu este nici foarte intens, nici foarte plictisitor. Este, insa, surprinzator de complex. Pleci din sala de teatru convins ca ai vazut un spectacol complet, ca nu mai putea fi adaugat nimic, ca totul a fost calibrat la perfectie.

Iar interpretarile sunt la inaltime. TOATE. Preferatul meu este, ce-i drept, Valentin Teodosiu, RUSUL atat de impunator. Superbe interpretari, exceptionali actori.

Fierarii se joaca la Teatrul de Comedie si este un spectacol de neratat. Scurt, complet, foarte amuzant, te pune pe ganduri vorbind despre razboi fara sa te faca in niciun moment sa plangi. O comedie de razboi cum sigur n-ai mai vazut 🙂

Leave a Reply