Filarmonica de Comedie de Radu Gabriel

Filarmonica de Comedie
Regia: Radu Gabriel
Scenografia: Stefan Caragiu
Distributie:
Radu Gabriel
Gheorghe Ifrim
Marius Florea Vizante
Leonid Doni
Stefan Pavel
Vazut la Teatrul de Comedie din Bucuresti 

Filarmonica de Comedie – Opinie LaTeatru.EU

 

Ca sa incep cu finalul, cu concluziile, Filarmonica de Comedie este un fel de Voua combinat cu Las Fierbinti si condimentat cu ceva Trazniti in NATO si Garcea de la Vacanta Mare (desi actori de acolo nu avem, finalul mi-a adus aminte de acel serial de comedie, simpatic la vremea lui), totul LIVE, in fata ta.

Nu stiu cum vi se pare VOUA, cat de buna si oportuna este o astfel de combinatie, mie mi-a placut.

E drept, atunci cand faci un spectacol de scheciuri, de miniaturi umoristice, trebuie sa ai mare grija cum le combini, in ce ordine le pui, cu ce incepi si cu ce termini. Caci pe scena e un pic diferit fata de televizor.

In cazul acestui spectacol Filarmonica de Comedie, inceputul a fost excelent: era vorba despre o filarmonica incaputa in mainile unui afacerist ce nu pricepe deloc muzica. Un afacerist care stie sa faca bani, caruia ii place sa dicteze si in fata caruia nimeni nu are voie sa comenteze. Afaceristul este interpretat de Radu Gabriel, capul acestui spectacol. Seful. Regizorul. Dumnezeul, cum zic unii actori. Mi-a placut si sceneta ca atare, mi-a placut si asemanarea cu titlul spectacolului, mi-a placut si pozitionarea din start a regizorului Radu Gabriel.

Nu va zic scenetele celelalte, va spun doar ca la final sunt mai multe scenete cu aceleasi personaje: 4 viitori politisti si profesorul lor de la Academie. Profesorul, seful, este acelasi Radu Gabriel, cu aceeasi pozitionare pe care noi trebuie s-o retinem: de sef. Mi-au placut glumele, chiar daca multa lume pare satula de glumele cu politisti dupa epuizarea lor de catre Garcea de la Vacanta Mare. Mi-a placut asemanarea pana la confuzie a politistilor cu militarii (desi politisti, ei pareau imbracati precum militarii si multe glume de-ale lor pareau imprumutate de-acolo).

Ce nu mi-a placut mie, insa, este finalul. Nu avea nimic rau in el, doar ca a fost prea sec. Prea putin memorabil. Un final corect la tv, cand ai episoade saptamanale, dar gresit pe scena de teatru.

Un final mult mai misto a avut primul act (caci am avut si o pauza), replica misto spusa INAINTE de pauza ramanandu-mi in minte. Replica in sine m-a ajutat sa tin minte si sceneta, dintr-o sceneta buna devenind una foarte buna, aproape excelenta.

Acum, ce as putea spune ca au in comun toate aceste scenete? Ce anume ironizeaza Filarmonica de Comedie? Pai unii ar spune prostia, in toate formele ei, in toate modalitatile in care ea ni se arata. O prostie din cauza careia unii ii repudiaza pe actori: un serial cap-coada despre prostie, precum Las Fierbinti, este considerat un serial prost, mizerabil. Lucru cu care NU sunt de acord, un actor BUN poate ironiza bine prostia. Un actor talentat. Un actor dotat.

Fara sa neg faptul ca prostia este omniprezenta, ca ea este ironizata indirect, in mod direct tinta este parvenirea. Nu faptul ca un om este prost e problema, ci faptul ca oamenii aia ajung unde n-ar merita sa ajunga. Cadetii, viitorii politisti, sunt dupa chipul si asemanarea sefului, profesorului. Filarmonica este exact cum isi doreste patronul ei sa arate.

Problema, deci, nu este ca sunt prosti. Nu prezenta prostiei ne deranjeaza, ne afecteaza. Ci faptul ca prostii conduc. Ca prostii decid. Ca prostii, nu se stie cum, au ajuns in functii inalte si ca acolo ne afecteaza vietile noastre, ale tuturor. O lucrare este proasta pentru ca-i facuta de niste nepriceputi. Si asta ne afecteaza PE TOTI. Acest lucru  este ironizat in Filarmonica de Comedie. Acesta si nu altul.

Ce mi-a mai placut este pastrarea unei limite a decentei. Nu sunt pudic, nu ma deranjeaza sa aud injuraturi, mai ales in spectacole cu si despre prosti, insa ma bucur sa vad ca poti face un spectacol bun chiar si evitand obscenitatile. Mai ales ca nu vorbim despre o productie tv, unde discutam intai si intai despre cantitate (grupul Voua a produs MII de scenete umoristice pentru tv), ci despre calitate. Practic, de o selectie. E normal ca in aceasta selectie sa intre doar scenetele care merita cu adevarat, mai putin obscene, mai inteligente, mai de substanta.

Mergeti sa vedeti Filarmonica de Comedie daca sunteti fani ai actorilor din distributie si ai producatiilor care i-au facut celebri. Mergeti, insa, si daca NU sunteti fanii lor: s-ar putea ca acest spectacol, faptul ca e live si MAI ALES reactia salii, a unui public, totusi, educat, elevat, superior celui de la tv, sa va schimbe in bine parerea despre ei. Spectacolul se va tot plimba prin tara, asa ca sanse sa-l vedeti o sa tot aveti.

ps: V-am zis despre Filarmonica de Comedie, dar am uitat sa va zic de Radu Gabriel. Este, dupa mine, unul dintre cei mai subevaluati actori. L-am vazut si-n film, in lungmetrajul Ghinionistul, l-am vazut acum si pe scena. Chiar cred ca poate mai mult si ca ar trebui sa i se dea roluri mai importante atat in film, cat si-n teatru. Si l-am si cunoscut personal: om tare fain!

Leave a Reply