Flori pentru Algernon de Daniel Keyes
Regia: Iulia Colan
Distributie: Iulia Colan
Locatia: Teatrul Act
Durata: 55 de minute
Flori pentru Algernon – Opinie LaTeatru.EU
Charlie este un om cu handicap mintal sever. Tine un jurnal, pentru medicul sau. Aflam astfel ca lucreaza la brutaria unchiului, ca prietenii o batjocoresc uneori si ca-si doreste sa fie desteapta, pentru ca lumea sa o placa.
In timp ce incearca sa rezolve un labirint in cabinetul medical ii este prezentat Algernon, un soricel care facuse testul in doua minute. Alaturi de micut, Charlie trece printr-o operatie experimentala care decurge mai bine decât s-ar fi asteptat si devine foarte, foarte inteligenta. In timpul expozitiei stiintifice unde este prezentata, oamenii de stiinta din jur par mici copii pe lânga ea, care vorbeste vreo 20 de limbi straine, vii si moarte. Asta pe lânga vastele cunostinte academice.
Atunci când nu scrie lucrari stiintifice Charlie are episoade in care isi aminteste confuz copilaria. Daca totul parea roz prin ochii retardului, descoperim acum o tragedie. Isi aminteste frânturi despre mama care o batea sau incerca sa-i nege dizabilitatea, copiii care o umileau si lipsa de toleranta din brutarie. Alaturi ii ramâne soricelul Algernon, cu ochii lui negri si blanita alba.
Mai mult despre povestea in sine nu spun, caci mi-e teama ca voi transforma totul intr-un spoiler. Am sa vorbesc despre actrita. A fost primul spectacol cu Iulia Colan la care am mers vreodata. Am descoperit-o prin acest rol, unul foarte dificil din punctul meu de vedere pentru ca exista un singur personaj, asupra caruia se concentreaza absolut toata atentia publicului. Un personaj jucat la intensitate maxima. Te face sa-i regreti handicapul si sa privesti cu amaraciune inocenta unui om care nu-si putea da seama când este umilit de prieteni. Mi se pare extraordinar de greu sa joci un astfel de personaj fara a-l face ridicol si fara a-l transforma intr-o caricatura. La fel de bine este jucata latura intelectuala a lui Charlie. Momentele in care ne vorbeste despre stiinta alterneaza cu deruta si cu ceata unor amintiri instabile in care Iulia ne atrage cu totul, fara sa ne putem opune.
Nu-mi dau seama acum, dupa spectacol, care latura a personajului a fost mai greu de redat. Ambele sunt complexe, foarte convingatoare si foarte emotionante. Treci prin toate starile sale, timpul se dilata si ai impresia ca a trecut o viata, desi piesa dureaza mai putin de o ora.
Am plecat cu un singur regret: ca nu am luat cu mine la piesa un buchet de flori. Actrita l-ar fi meritat cu siguranta, pentru prestanta atât de fina. Mergeti la „Flori pentru Algernon” daca aveti ocazia. Va promit ca o sa va placa, daca va place teatrul. La 25 de lei, biletul mi se pare extraordinar de ieftin pentru cât este de buna piesa. Merita fiecare banut si fiecare emotie.
—
Articolul despre Florin pentru Algernon a fost scris de Luciana Corlan. Ea este bloggerita si poate fi citita si pe blogul personal Alucianna.ro. Salutari TEATRALE tuturor!
One thought on “Flori pentru Algernon”