Fotograful unirii – Centrul European Cultural si de Tineret Nicolae Balcescu & Teatrul Arte Dell’Anima

Fotograful unirii de Denis Dinulescu
Regia: Felix Crainicu
Scenografie: Ruxandra Manolovici
Light & sound design: Alexandru Bibere
Productie Video: Radu Craciun
Flaut: Stefania Istrate
Distributie:
Vlad Linta
Dorin Enache
Cezara Munteanu
Produs de Centrul European Cultural si de Tineret Nicolae Balcescu in parteneriat cu Teatrul Arte Dell’Anima

Fotograful Unirii – Opinie LaTeatru.EU

 

Din pacate, centenarul nu a insemnat, in majoritatea cazurilor, decat serbari campenesti demne de caminul cultural. Serbari, discursuri, eventual ceva pomeni. Foarte putine lucruri memorabile, care sa ramana.

Recunosc, pentru ca merg des la teatru, mi-as fi dorit mai multe spectacole dedicate centenarului. Spectacole care sa-si inceapa cariera teatrala in 2018, dar de care sa ne putem bucura si in anii urmatori. Caci nu ne vom opri, ori nu ar trebui s-o facem, din celebrarea Marii Uniri.

Din pacate, insa, multe detalii ale acelui eveniment sunt inca necunoscute. Unele dintre ele au fost pe NEDREPT ignorate, uitate.

De exemplu, putinele poze de la Marea Adunare de la Alba Iulia apartin unui singur fotograf: Samoila Marza. V-am pus mai sus un mini-documentar facut de TVR. E drept, din punctul meu de vedere acesta ar fi meritat un lungmetraj, unul in care un actor consacrat, mare, sa-l interpreteze. Nu e timpul pierdut, un film despre acesta ar fi interesant in orice an ar aparea.

Daca n-a fost sa fie film de lungmetraj, macar este un micut spectacol de teatru. Micut la propriu, ca durata (aproximativ o ora), fara ca sintagma sa fie in vreun fel peiorativa. Dimpotriva.

Un spectacol extrem de bine gandit: vedem imagini dinaintea marelui eveniment, cum ajunge Samoila Marza la Alba Iulia si cum NU are acces in sala principala (nu avea acreditare), insa acest lucru rau a fost exploatat de acesta, facand 6 poze multimii; totodata, vedem, imagini din 1967, din frizeria acestuia, exact din data de 1 decembrie. Samoila Marza, desi ar fi trebuit sa fie un erou, sa fie cineva, nu se regasea in noua oranduire. Data de 1 decembrie nu era sarbatorita de comunisti, era o zi ca oricare alta.

Cei 3 actori care insufletesc spectacolul au avut o energie aparte, speciala, contrastanta cu atmosfera perioadei comuniste, una gri, trista, pentru Samoila. Nu numai ca nu insemna nimic, dar trebuia sa si uite complet trecutul, caci pozele cu Patriarhul, Iuliu Maniu ori Regele nu erau un lucru cu care te puteai mandri.

Nu va spun mai multe despre spectacol, pe care trebuie sa-l descoperiti singuri, va mai semnalez, insa, un aspect: rolurile sunt extrem de grele in cazul a doi actori, care trebuie sa-i interpreteze pe sotii Marza atat tineri, inainte de 1 decembrie 1918, cat si batrani, de 1 decembrie 1967. Aceiasi oameni, aceleasi firi, aceleasi caractere, dar cu 2 stari de spirit complet diferite: intai tineri, dezinvolti, plini de viata, plini de curaj, entuziasmati, apoi plictisiti, dezamagiti, fricosi, lipsiti, parca, de vlaga.

Era un fenomen ciudat, pe care il intalnim deseori si-n perioada actuala: rusinea de a-ti depana amintirile. Despre multi oameni se spune ca traiesc in trecut, ca valoreaza exact atat cat valoreaza amintirile lor. V-ati imaginat vreodata cum se simte un batran care are INTERZIS LA AMINTIRI?

Samoil Marza nu avea voie sa vorbeasca despre pozele facute mai marilor perioadei interbelice, liderilor politici capitalisti, burghezilor, imperialistilor, insa situatia nu este mult diferita acum, cand batranilor din prezent le este rusine cu amintirile lor … comuniste. Trebuie sa fie tare trist sa nu ai prezent si sa-ti fie, in acelasi timp, interzisa invocarea trecutului. De-a dreptul dramatic. Sper sa nu ajung vreodata in aceasta situatie.

Nu mai pornesc discutia despre fotografi si minimalizarea, chiar si astazi, a muncii lor. Retinem poza, dar uitam numele fotografului. Avem impresia ca fotografia este a noastra, a tuturor, ca ni se cuvine. Si nu este un fenomen aparut doar online. Gandirea aceasta este de cand lumea, accentuata, e drept, de internet.

Voi mergeti la Centrul European Cultural si de Tineret Nicolae Balcescu din strada 11 iunie sa vedeti Fotograful Unirii. Nu stiu cand si cat se va mai juca, asa ca ar trebui sa va grabiti.  Pe langa personalitatea pe nedrept ignorata a lui Samoila Marza, veti descoperi si 3 actori tineri extrem de talentati. Pe ei ii voi mai urmari, sper sa-i revad cat de curand si-n alte proiecte teatrale pe care le mai au la alte teatre. Zic ca ar trebui sa faceti si voi acest lucru.

ps:  Am uitat sa ma laud: atat la spectacolul Fotograful Unirii, cat si la multe altele, LaTeatru.Eu este PARTENER MEDIA. Caci da, sunt partener media al Teatrului Arte Dell’Anima 🙂 Daca ma vedeti pe afis sa nu va speriati.

One thought on “Fotograful unirii – Centrul European Cultural si de Tineret Nicolae Balcescu & Teatrul Arte Dell’Anima”

  1. Felicitari regizorului si actorilor pentru realizarea acestui spectacol de mare importanta pentru cultura noastra. Si da, am retinut ideea unui film despre Samoila Marza!

Leave a Reply