Frati de Dave Williams – Teatrul National din Timisoara

Frati de Dave Williams – Teatrul National din Timisoara
Traducere: Florin Piersic JR
Regie: Florin Piersic JR
Distributie:
Florin Piersic JR
Matei Chioariu
Calin Stanciu JR
Marco Adzic
Bogdan Spiridon
Durata: 2h 45 (o pauza)
Locatie: Teatrul National din Timisoara (sala 2)

Sursa foto

Frati – Opinie LaTeatru.EU

 

Multi spun despre Florin Piersic JR ca ar fi trebuit sa se nasca in SUA. Nu in anul in care s-a nascut el, ci undeva pe la inceputul secolului. Ar fi ajuns un cowboy de succes. Ori poate un serif. Ori, mai aproape de timpurile noastre, un asasin platit de succes. Dar musai american. Musai cu palarie. Musai vorbind ca-n filmele lui Tarantino, nu ca-n filmele lui Puiu ori Nicolaescu.

De cele mai multe, spectacolele lui Florin Piersic Jr sunt traduse si regizate tot de el. Cauta texte fix in acea zona, in zona Americii, autori fie mai vechi, fie mai noi. Spectacolele lui au, indiferent de deznodamant, doze considerabile de umor. Umor marca Florin Piersic JR.

Spectacolul Frati este fix in acest gen, problemele dezbatute aici fiind de naturala familiala. Trei frati se reunesc fortat an de an, intr-o casa izolata de munte. Tatal lor, in testament, scrisese clar ca asta este conditia de baza pentru ca lor sa le revina averea. Avere care, insa, nu este chiar cunoscuta.

Pentru ei, cei 3 frati, era o corvoada sa se revada. Pentru fiecare dintre ei, ceilalti 2 frati erau profund antipatici. Erau plini de defecte. Insa toti 3 aveau un scop unic: mostenirea. Adevaratul testament va fi dezvaluit la a zecea revedere. Ce alte secrete vor mai descoperi ei?

Vazand spectacolul Frati, m-am gandit la mai multe lucruri. Nevrand sa fac spoiler, voi scrie doar 3 dintre ele, cele mai importante, cele mai relevante:

 

1. Va ziceam de Florin Piersic Jr (in buletin, azi am aflat, el este Florinel). Trebuie sa continui cu o chestie interesanta. O amica mi-a zis, de mai multe ori, ca desi Florin Piersic JR este extrem de talentat, in majoritatea cazurilor, adica in majoritatea rolurilor, pare nespalat. Imaginati-va ce reactie a avut ea cand i-am zis ca in acest spectacol el curata un cos si, dupa faza asta, aproape tot spectacolul joaca cu funingine pe fata.
Altfel, la modul sincer, rolurile de genul i se potrivesc.

2. O mentiune pentru decoruri: minutios pregatite, te simteai ca-ntr-o cabana izolata de munte. Se vedea pe geam si in dreptul usii fulgi de zapada. Superb.

3. Legat de pauza trebuie sa zic doua lucruri. Intai si intai, din punctul UNORA de vedere, pauza nu se justifica, nu se schimba decorul, nu urmeaza un moment de maxim suspans. Din punctul meu de vedere, as fi pus-o mai devreme. Doua ore incontinuu de teatru devin obositoare. E drept, la film nu exista pauza (oare de ce?), dar eu simteam nevoie de pauza un pic mai devreme. Poate-s eu prea atent cu ce se intampla in jur, dar simteam ca multi spectatori isi pierdusera atentia. Erau obositi. Simteam nevoia de pauza dupa o ora si jumate.

Frati, prima montare a lui Florin Piersic JR la Teatrul National din Timisoara, este un spectacol exceptional. Cel mai bun vazut pana acum. Din pacate, eu nu fac o distinctie clara intre spectacolele din cadrul festivalului si cele pe care le-am vazut, in aceasta perioada, in afara competitiei. Eu l-am vazut in perioada asta, deci il asociez cu Fest-Fdr 2017. Iar acesta este, credeti-ma, cel mai bun spectacol vazut aici.

Ah, si inca ceva: daca aveti Frati si nu-i cunoasteti foarte bine, sa nu care cumva sa aveti incredere in ei. S-ar putea sa va frigeti. Salutari TEATRALE tuturor! 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: