Gaseste diferentele & Gogu (Spectacol Coupe) – Hearth / Casa Kerim

Gaseste diferentele & Gogu (Spectacol Coupe) - Hearth Casa Kerim

Gaseste diferentele & Gogu (Spectacol Coupe)
de Emilia Toma
Regie si lighting design: Ruxandra Bobleaga
Muzica, sound design si afis: Raw Creatives
Distributie:
Mihai Trasnea
Marcel Veselu
Catinca Hantiu
Iulia Lupascu
Gaseste diferentele & Gogu (Spectacol Coupe) a fost vazut la Hearth / Casa Kerim

Gaseste diferentele & Gogu (Spectacol Coupe) Emilia Toma Hearth Casa Kerim

Gaseste diferentele & Gogu (Spectacol Coupe) – Opinie LaTeatru.EU

Gaseste diferentele & Gogu (Spectacol Coupe) reprezinta montarea a doua piese scurte scrise de Emilia Toma. Pentru ca in Romania teatrul scurt nu este bine vazut, putini oameni se duc la teatru pentru 40-50 de minute, nici pentru teatre nu ar fi rentabil sa monteze spectacole atat de scurte, in cazul montarii pieselor scurte se opteaza pentru un spectacol coupe.

In acest caz vorbim despre 2 piese complet diferite, despre care putini ar fi zis ca sunt scrise de acelasi autor. E drept, un observator mai atent, eventual cineva a si citit alte carti ale autoarei, gaseste cateva similitudini.

Personal, am citit atat O numaratoare inversa, cat si De la zero, asa ca sunt un pic mai familiarizat cu stilul scriitoarei. Insa textele sunt atat de diferite incat consider ca trebuie judecate separat, ca ar fi nedrept si absurd ca ele sa fie vazute ca un tot unitar. Este ca si cum l-ai judeca pe X prin prisma faptelor fratelui sau. E nedrept chiar si atunci cand vorbim despre un frate geaman.

Ordinea pe care am ales-o este cea subiectiva, cea inversa celei in care au fost prezentate, caci pentru mine Gogu este un text mult mai bun, mult mai solid, mult mai CREDIBIL. Da, am eu un fix cu credibilitatea, cu verosimilitatea unei carti ori a unui spectacol de teatru.

Gogu este ceva autentic, ceva ce sigur ai vazut, ai auzit, ceva ce ai putea oricand sa intalnesti in viata de zi cu zi. In cazul teatrului, atunci cand povestea este spusa in fata ta, realismul povestii devine MULT mai important decat intr-o carte. Intr-o carte ai timp sa opresti lectura, sa cauti pe internet, sa intrebi, sa digeri. In cazul spectacolului de teatru, cand totul se petrece rapid, important este ce simti atunci, pe loc. Iar la Gogu am simtit ceva autentic, eram acolo, in poveste.

Povestea din Gogu este povestea unchiului betiv, pe care toata lumea il priveste cu scarba, pe care nu-l baga nimeni in seama. Peisajul este unul rural, peisaj contemporan nu mult diferit de cel de acum 20, 40 ori chiar 60 de ani.

Cu siguranta ati avut si voi un unchi Gogu, un betiv izolat pe care nu-l crede nimeni, de care nu-i pare nimanui rau. El este izolat din punct de vedere social, fiind neclar a cui este vina, care este cauza cui: el s-a refugiat in alcool pentru ca era izolat ori ceilalti au inceput sa-l evite din cauza alcoolului. Finalul este unul usor incert, eu cred ca spectacolul ar fi trebuit sa mai dureze cateva minute.

Gaseste diferentele este o poveste realista, insa este un realism literar: atunci cand pui in carca unui singur personaj mai multe defecte, reale toate, de la mai multe persoane. Fiecare separat este real, dar nu prea este realist sa le aiba o singura persoana pe toate. Tema este alta, societatea patriarhala care incurajeaza atitudini misogine, tema care nu-i este straina autoarei. Aici am regasit stilul Emiliei Toma din cele 2 carti.

Nu va zic mai multe despre povesti, va spun doar ca puteti citi cele 2 piese pe blogul ei la sectiunea teatru.

Despre interpretarile actorilor nu vreau sa vorbesc foarte multe, insa vreau sa spun doua vorbe despre locatie. Sala de teatru de la Casa Kerim, ma rog, sala de evenimente, unde au loc proiectii de film, spectacole de teatru, lansari de carte si multe altele, este una foarte mica, cu o atmosfera intima. Mi se pare ca se potriveste perfect, ca cele 2 piese nu ar putea fi puse in scena intr-o sala mare. Eu nu m-as fi simtit IN POVESTE la Gogu daca actorii ar fi fost la multi metri distanta de mine, eventual undeva mai sus, la un nivel superior. M-am simtit acolo SI datorita locatiei, una pe care chiar o recomand.

Despre autoarea Emilia Toma puteti afla mai multe din episodul de astazi al Podcastului Cult la Cap. Va recomand sa urmariti acest episod, Emilia fiind o persoana care chiar are ceva de spus.

Nu in ultimul rand, vreau sa reinnoiesc indemnul de la inceputul articolului: judecati SEPARAT cele 2 mici spectacole, incercati sa nu le luati ca un tot unitar. Atunci cand le veti judeca impreuna s-ar putea sa gasiti asemanari fortate, sa gasiti lucruri care de fapt nu exista. Exact ca atunci cand cauti dinadins un lucru, il vei gasi chiar si acolo unde nu exista.

Nu stiu cand se va mai juca Gaseste diferentele & Gogu (Spectacol Coupe), eu va recomand sa mergeti sa-l vedeti oricand se va intampla acest lucru. Si oriunde, daca si-o gasi vreo alta casuta. Va recomand de asemenea, la modul general, sa nu ratati reprezentatiile la care este prezent/a si autorul/autoarea piesei. Regizorul a vrut sa spuna ceva, dar autorul poate a gandit altfel. De la autor aflati lucruri interesante, uneori spectacolul devine cu totul altul.

Si inca ceva important, fundamental: incercati sa CITITI cele 2 piese, Gaseste diferentele & Gogu (Spectacol Coupe), si apoi incercat sa va imaginati cam cum ar putea fi ele puse in scena. Apoi mergeti sa vedeti spectacolul. Teoretic, aceasta-i ordinea corecta la toate spectacolele. Ordine pe care eu rar de tot o respect. Rar spre deloc. De ce va recomand sa faceti asta? Simplu: dupa mine, textele acestea sunt foarte usor de citit, sunt piese de teatru scrise SI pentru a fi citite, nu doar pentru a fi montate. Lucru pe care il zic rar spre deloc despre textele dramaturgice.

Leave a Reply