Geniul Crimei – Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad – FITCA 2017

Geniul Crimei de George F. Walker
Regia: Antonella Cornici
Regia tehnica: Claudiu Oblea
Șef productie: ing. Ion Stan
Traducerea: Cristina Toma si Theodor Cristian Popescu
Asistent Regie: Roxana Sabau
Scenografia: Doru Pacurar
Coregrafia: Victoria Bucun
Lumini: Lucian Moga
Muzica: George Dancu
Distributia:
Rolly: Zoltan Lovas
Stevie: Alex Margineanu
Phillie:Calin Stanciu
Shirley: Iulia Pop
Amanda: Amalia Hutan
Data premierei: 11 noiembrie 2017
Produs de Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad

Geniul Crimei – Opinie LaTeatru.EU

 

Exista foarte multe spectacole de teatru unde-s ironizate filmele. Multi dramaturgi, ca de altfel si multi critici, bagatelizeaza filmul, considerand ca teatrul este mult superior. In SUA mai ales, unde avem parte de o cinematografie ultra-comerciala. Teatrul este pentru multi critici cam cum este muzica clasica fata de muzicile comerciale. N-as spune chiar fata de manele, desi sunt convins ca exista cativa dramaturgi si critici romani care vad lucrurile atat de extrem.

Geniul crimei este un astfel de spectacol, avand la baza un text … american (cum altfel?). Sunt referiri, mai mult sau mai putin evidente, la filme gen Pulp Fiction ori Kill Bill in special si la Tarantino in general, atmosfera, personajele, inclusiv muzica, totul parand a fi de acolo.

Suspansul lipseste cu desavarsire, iti dai seama dupa putin timp ca ai de-a face cu o parodie, asa ca te asezi confortabil in scaun si savurezi spectacolul: razi in hohote, urmaresti cu atentie personajele, iti storci creierii sa-ti amintesti la ce film se face referire si la final aplauzi indelung.

Acum, strict teatral, spectacolul este extrem de bine realizat. Cel mai mult am apreciat modul in care replicile, inclusiv injuraturile, au fost adaptate realitatilor romanesti. Caci, sa recunoastem, limba engleza este extrem de saraca in injuraturi, in timp ce limba romana este printre cele mai ofertante din acest punct de vedere.

Despre personaje nu va zic decat atat: sunt 2 executanti cu principii, o femeie dura (imbracata stereotipic in piele, caci altfel nu ar fi femeie-dura), o femeie la fel de dura, dar imbracata mult mai feminin (victima initial, dar vedeti voi in ce se transforma) si un nene care parea, la propriu, din alt film, dar care este cel mai savuros personaj din spectacol.

Mergeti sa vedeti Geniul crimei si fiti linistiti: nu pateste nimeni nimic. Poate doar cei care o vor pati din cauza rasului. Salutari GENIALE tuturor!

Leave a Reply

%d bloggers like this: