Ghici cine te suna?! – Teatrul Elisabeta

Ghici cine te suna - Teatrul Elisabeta AFIS

Ghici cine te suna?! (adaptare dupa Perfetti Sconosciuti/ Perfect straini)
Regia: Tania Popa
Adaptarea: Andreas Petrescu
Scenografie: Roxana Radut
Asistenta regie: Daria Danciu
Muzica originala: Liviu Elekes
Durata: 2h (fara pauza)
Tip spectacol: comedie
Distributie:
Nadia: Tania Popa
Igor: Andreas Petrescu
Paul: Gabi Costin
Maria: Ela Ionescu
Adi: Silviu Mirceascu
Raluca: Laura Cosoi
Victor: Vitalie Bichir
Ana: Maruca Baiasu
Se joaca la Teatrul Elisabeta

Ghici cine te suna - Teatrul Elisabeta

Ghici cine te suna?! – Opinie LaTeatru.EU

Inca de cand am vazut filmul Perfetti Sconosciuti/ Perfect straini mi-am dat seama ca s-ar potrivi perfect ca spectacol de teatru. El este, in sine, un film teatral, unul tinut doar din dialoguri. Un film exclusiv de interior, in care actorii sunt pusi in evidenta. Un film care m-a impresionat la vremea lui, care mi-a dat de gandit. Ideea, pe scurt, este urmatoarea: la o cina cu prietenii gazda are o idee dubioasa si anume toata lumea sa puna telefoanele pe masa si sa raspunda la telefon ori la mesaj, oriunde ar veni el, cu voce tare, public, de fata cu toata lumea.

In continuare ar trebui sa va vorbesc despre adaptarile pe care le visez la diverse spectacole de teatru straine. De pilda, am vazut Revizorul in multe distributii, de fiecare data intrebandu-ma cum ar arata un revizor roman: cu nume romanesc, venit intr-un oras romanesc, care sa gaseasca acolo o realitate romaneasca autentica. Din pacate, in cazul multor spectacole, nu este voie sa modifici foarte mult, nu te lasa proprietarii textului, indiferent daca autorul este sau nu in viata.

Ca sa intelegeti, in cazul spectacolului Fata din masinarie mi s-a spus ca li s-a impus inclusiv titlul. Nu zic, uneori povestea este internationala, globala, alteori, insa, discutiile despre realitatile zilei ar trebui adaptate mult mai bine.

Spectacolul Ghici cine te suna?! are MAREA calitate de a adapta la realitatile .romaneste IDEEA filmului italienesc Perfetti Sconosciuti/ Perfect straini. O idee care poate fi pusa in scena in moduri infinite, cu orice personaj va trece prin cap. Nu neg, si o versiune italieneasca autentica, cu personaje de acolo, cu probleme de acolo, ar fi interesanta, mai ales pentru cei care au prieteni pe acolo ori care au vizitat acea tara. Insa, ca idee generala, multe idei misto, cum este cea din film, pot fi adaptate multe mai bine realitatilor romanesti. Si mai ales partea cu numele personajelor zic ca e relevanta. In cazul de fata, numele italienesti nu erau greu de memorat, insa in cazul numelor rusesti chiar este o problema.

Nu va zic personajele, fiecare ce era, va spun doar ca Andreas Petrescu are interpretarea cea mai buna, cea mai solida (el este, de altfel, si autorul adaptarii, or avea vreo legatura cele 2?) si ca Laura Cosoi are cel mai dubios personaj. Vorbesc serios: personajul este o blonda proasta, cu gura mare, care, insa, este medic veterinar. Acum nu stiu cum sa va explic, dar parca medicii veterinari sunt mai inteligenti. Fix personajul ei s-ar fi potrivit in peisaj mult mai bine daca ar fi fost … casnica ori fotomodel. Ma rog, interpretarea ei este foarte buna, o actrita mult subevaluata dupa mine.

Nu pot sa inchei fara sa va spun cele 3 lucruri importante legate de spectacolul Ghici cine te suna?:

  1. Titlul m-a dus cu gandul initial la un thriller. M-am gandit prima oara ca e ceva asemanator seriei Helen Grace, cea care incepe cu cartea Ghici cine moare primul. Poate-s eu prea setat pe thrillere.
  2. Dintre toate temele discutate, mi-a placut faptul ca a fost pastrata discutia despre homosexualitate. A fost adaptata perfect realitatii din Romania, dar n-a fost evitata. Este piesa de rezistenta, zic unii.
  3. Mi-a placut mult de tot finalul. Nu vi-l zic, il veti descoperi singuri.

Ghici cine te suna?! este un spectacol excelent, ce poate fi vazut la Teatrul Elisabeta. Il recomand cu caldura in special cinefililor care au nevoie de motive pentru a merge la teatru. Unii au nevoie de un liant, de un carlig (desi-n teatru termenul inseamna cu totul altceva), o legatura. Un link, ca sa folosesc un termen internaut. Ghici cine te suna? se poate dovedi elementul de legatura care sa aduca multi cinefili in sala de teatru. Daca le-o placea ce vor vedea acolo, s-ar putea sa mearga mai des. Vorbesc din experienta, nu din carti.

ps: Problemele pe care le au personajele spectacolului Ghici cine te suna?! nu ma afecteaza in niciun fel. Sunt singur, nu imi e rusine de discutiile pe care le am cu prietenii, cu rudele ori cu alte persoane care ma suna (in interes profesional), drept urmare de la o astfel de cina eu as iesi exact cum am intrat. Nu stiu, insa, cum ar iesi ceilalti si, sincer, nu imi dau seama daca as vrea sa asist la asa ceva. Pe moment ar putea fi amuzant, dar pe termen lung parca nu m-as simti bine, mai ales daca vorbim despre cupluri in care-s la fel de prieten cu amandoi. Si nu, nu plec de la premisa ca am prieteni perfecti, care nu au nimic de ascuns. Sunt curios daca voi ati accepta un astfel de joc. Eu, unul, as zice DA doar daca-s ultimul care zice asta.

One thought on “Ghici cine te suna?! – Teatrul Elisabeta”

Leave a Reply

%d bloggers like this: