Gigel – Un one man show cu Gheorghe Ifrim de Alexandru Popa

Gigel – Un one man show cu Gheorghe Ifrim de Alexandru Popa
Regia: Vlad Zamfirescu
Distributie: Gheorghe Ifrim
Scenografia: Bogdan Spataru
Asistent muzical: Virgil Dutan
Locatie: Godot Cafe-Teatru

gigel-godot

Gigel – Un one man show cu Gheorghe Ifrim – Opinie LaTeatru.EU

 

Dintotdeauna am avut o problema cu diminutivele. Le intelegeam utilitatea, insa doar in cazul numelor din multe litere. In loc de Georgiana intelegeam de ce ai zice Georgi, de lene si nu din alt motiv. Existau o gramada de alte nume unde, dupa mine, se justifica diminutivul.

In cazul meu, insa, nu pricepeam de ce Emil nu e indeajuns de scurt. Si, ma rog, unele diminutive erau mai lungi decat numele in sine, ceea ce, pentru mine, era inacceptabil.

O a doua problema cu diminutivele: de ce din acelasi nume au rezultat mai multe diminutive? De exemplu: eu am cunoscut multi Ionuti la viata mea, dar niciun Ionel. Gheorghe n-am cunoscut niciunul, dar auzeam, pe la tv si pe la altii, ca din Gheorghe poate rezulta, deopotriva, Gica, Gigi, Georgica, Georgel, Gheo (in Ardeal) si, bineinteles, Gigel. Cum si cine alege diminutivul? Cine alege sa il transforme pe Gheorghe in Gigi ori in Gigel? Si pe ce considerente?

Iar sociologul din mine ar completa intrebarea: ce efecte au numele din buletin si porecla/diminutivul asupra unui om? Asupra psihicului sau, asupra carierei sale…

Acum, sa il luam pe Gigel. Voi ati angaja intr-o banca un Gigel? Voi ati angaja intr-o multinationala un Gigel? Voi ati angaja ca avocat un Gigel? Voi v-ati lasa pe mana unui doctor numit Gigel? Unii ar zice ca nici chiuveta nu si-ar lasa-o pe mana unui Gigel, nici peretii nu i-ar lasa zugraviti de vreun Gigel cum nici instalatia electrica nu ar trebui facuta ori reparata de vreun Gigel.

Problema numelui Gigel o veti regasi foarte bine la Gheorghe Ifrim. Gigel Ifrim, actorul extrem de indragit de la TV ori de pe scena de teatru, isi spune povestea. Ne arata cam tot ce stie, ne face sa radem cu gura pana la urechi pentru ca la final sa ne faca sa ne dea lacrimile. Ma rog, mie nu, pentru ca eu sunt fix ca el: nu pot sa plang si am tendinta ca atunci cand e de plans sa … rad. Nu stiti la ce ma refer, asa ca mergeti sa il vedeti pe Gigel la Godot Cafe-Teatru. Salutari GIGELESTI tuturor (daca mi se permite sintagma)!

 

3 thoughts on “Gigel – Un one man show cu Gheorghe Ifrim de Alexandru Popa

Leave a Reply

%d bloggers like this: