Hai sa facem sex – Teatrul Nou

Hai sa facem sex - Teatrul Nou POSTER

Hai sa facem sex
dupa Valentin Krasnogorov
Traducere: Ananie Ivanov
Regia: Mircea Rotaru
Distributie:
Stefana Ionescu-Darzeu
Elena Ariadna Seulean
Andreea Bosneag
Alexandru Petcu
Mihai Bercaru
Vazut pe data de 9 august 2022 la Teatrul Nou

Hai sa facem sex - Teatrul Nou

Hai sa facem sex – Opinie LaTeatru.EU

 

Acum multi ani (sunt, de fapt, 8, dar imi par o eternitate) mergeam des la Teatrul Rosu, un loc aflat in buricul capitalei, undeva in spatele Magazinului Cocor. Aveau spectacole interesante, decente, dar multe dintre titluri erau cumva ostentativ comerciale. Hai sa facem sex, de pilda, o alta montare (vedeti mai jos afisul), evident, s-a jucat imediat dupa La ginecolog. Montarea textului Hai sa facem sex apartinea de Teatrul Arca (La Scena), cel putin acolo fusese monta prima data, un loc de care sincer mi-e dor. De Teatrul Rosu nu stiu ce sa mai spun, stiu ca a avut spectacole si imediat dupa iesirea din pandemie. Nu stiu daca fix acum se mai joaca ceva acolo, insa alaturarea ROSU cu SEXUL mi se parea de efect. O potrivire buna, ca sa zic asa.

Hai sa facem sex La Scena
Afisul mi se pare provocator. Impreuna cu titlul formau un mix extrem de atractiv.

Asadar, am mers sa vad o noua adaptare a acestui text. Inainte de spectacol lucrurile stateau in felul urmator:

  1. Urma sa fie primul spectacol vazut in noul sediu al Teatrului Nou (situat undeva vizavi de UNATC, la adresa Matei Voievod 88). Deseori tind sa asociez locul cu primul spectacol vazut acolo.
  2. Vazusem o alta montare, dupa cum v-am zis mai sus, insa nu mai stiam nimic din ea. Cu toate astea, in multe randuri imi aminteam brusc desfasurarea actiunii atunci cand incepea spectacolul.
  3. Dintre actori, cunosteam doar 2: Alexandru Petcu (pe care-l vazusem, tot la Teatrul Nou, intr-Un Spectacol dumnezeiesc, dar si mai demult, acum 5 ani, in 2017, in spectacolul de licenta ADN (BONOBO), spectacol vazut in cadrul D-butan-T) si Andreea Bosneag (pe care am vazut-o in mai multe spectacole, o stiu de mai mult timp; daca nu ma insel, cel mai recent a fost Ingerul cazul la pat si alte ritualuri de intoarcere de la Teatrul InCulise).
  4. Textul este scris de autorul rus Valentin Krasnogorov. Desi research-ul despre autor l-am facut DUPA spectacol, inainte de spectacol stiam doar faptul ca e rus. Ce am aflat ulterior despre autor este foarte interesant: omul este deopotriva dramaturg si om de stiinta, avand carti si lucrari stiintifice nu doar in domeniul teatrului, ci si al stiintelor exacte (inginerie chimica). Acum locuieste in Israel, informatie foarte importanta  pentru fanii Cancel Culture care refuza sa aiba minime tangente cu cultura rusa. Eu am gasit cateva chestii pe Wikipedia si pe site-ul lui personal, insa puteti sa faceti sapaturi mai adanci daca sunteti cu adevarat curiosi. Norocul nostru ca omul a emigrat in Israel, deci site-ul lui nu este unul rusesc.

Trec peste restul introducerii si ajung la inceputul spectacolului, cand constat ca sala, asa mica cum e ea, s-a umplut. Nu pareau sa mai fie locuri libere. Asadar, 2 mituri distruse din start: cel ca lumea nu vine la teatru martea si cel conform caruia luna august este luna moarta pentru teatru.

Ajung in sfarsit la desfasurarea spectacolului, unde 4 personaje (ati citit bine!) vorbesc intr-una despre … sex. Nu va spun cine sunt si nici in ce ordine apar (cine stie sa citeasca printre randuri se poate prinde), insa va pot dezvalui ceva: o discutie despre sex poate dezvalui mai multe despre societatea actuala decat multe discutii aparent profunde despre problemele acesteia. “Sminteala e norma pentru ca traim intr-o lume nebuna” – iata cea mai buna radiografie a lumii in care am trait din 2020 incoace si din care, din pacate, inca nu am iesit. Ma rog, eu o asociez cu ACEASTA lume, chiar daca textul piesei a fost scris INAINTE de aceste vremuri. O fi fost o premonitie, cine stie …

Din pacate, nu am scapat de ce m-am temut, asa ca twist-ul din final imi era deja cunoscut, nu doar pentru ca-s atent la detalii, prea atent as zice, dar si pentru ca … mi-am amintit spectacolul vazut acum 8 ani.

Fara sa va dezvalui prea multe, stiti deja cat de mult urasc spoilerele, vreau sa va sugerez un joc. Daca intr-o incapere sunt 4 persoane, 2 femei si 2 barbati, care NU sunt cuplati intre ei (ori doar 2 sunt cuplati), incercati sa porniti o “dezbatere” in care sa fie interzise discutiile despre SEX (si tot ce deriva din ele). Este oare posibil acest lucru? Vedeti exact cum decurg lucrurile in spectacol.

Si, ca sa inchei intr-o nota optimista, in ciuda titlului, Hai sa facem sex NU este deloc un spectacol interzis minorilor. De altfel, avand in vedere tematica, eu CHIAR l-as recomanda adolescentilor (14-18 ani). Ar avea multe de invatat. Mult mai multe decat din trei sferturi dintre operele obligatorii de la limba romana.

In final, revin de unde am plecat: Hai sa facem sex este, PENTRU MINE, un inceput foarte bun pe care sa-l asociez cu noua locatie a Teatrului Nou. Un inceput cu dreptul as zice. Si, ca bonus: Teatrul Nou are si un micut bar de unde se pot comanda diverse bauturi alcoolice si nealcoolice. Printre cocktailuri aveau si … Hai sa facem sex. Eu, insa, am preferat o Bere Nenea Iancu. Venisem acolo pentru munca, nu pentru distractie #cumarveni.

ps: Ca tot va spuneam despre premonitii si despre ce am tot trait, desi nu imi e dor deloc de masti, cred ca spectacolul acesta, ca imagine, s-ar fi potrivit mai bine dac-ar fi fost jucat intr-o sala plina de (spectatori) mascati. Nebunia ar fi fost completa, ca sa zic asa.

ps2: Ar fi trebuit sa fac 2 corecturi, dar pentru ca vreau ca articolul sa apara in forma initiala, voi face adaugirile necesare aici. Asadar, in afara celor 2 actori mentionati, se pare ca am mai vazut inca 2 actori care au jucat aseara in Hai sa facem sex: pe Stefana Ionescu Darzeu am vazut-o in Indiscretii de tranzitie la Teatrul Dramaturgilor Romani (in februarie 2020, fix inainte sa inceapa nebunia pandemiei), iar pe Elena Ariadna Seulean am mai vazut-o in Necasatoria de la Teatrul Nou. Acum e de discutat daca un actor ar trebui sa se bucure sau nu de “blonzenia” mea. Pe de-o parte, daca l-am mai vazut, l-am laudat, si apoi nu l-am recunoscut inseamna ca este indeajuns de versatil incat sa nu-l fi recunoscut. Sa se fi transformat radical, atat fizic, ca infatisare (datorita machiajului si a hainelor), ci si comportamental. Pe de alta parte, vina de nu-mi atras atentia numele (didn’t ring a bell, ca sa zic asa) nu-mi poate fi scuzata. Deci transmit scuzele de rigoare atat celor 2 actrite, cat si cititorilor indusi in eroare. Deh, cu varsta …

Leave a Reply