Hamlet mortus est – Arte-Factum Timisoara – Babel 2025

Hamlet mortus est - Arte-Factum Timisoara - Babel 2025 poster

Hamlet mortus est
dupa William Shakespeare
Concept & interpretare: Levente Kocsárdi
Muzică live: Sergiu Catana
Coregrafie: Anca Stoica
Video design: Sebastian Hamburger
Spectacolul Hamlet mortus est este produs de compania independenta Arte-Factum Timisoara; a fost vazut pe data de 7 iunie 2025, la Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra din Targoviste, in cadrul Babel 2025

Hamlet mortus est - Arte-Factum Timisoara - Babel 2025

Hamlet mortus est – Opinie LaTeatru.EU

 

Primul lucru pe care l-am citit in legatura cu acest spectacol este faptul ca nu este recomandat celor care au fobie de serpi. Am vazut acest lucru inainte sa-i vad titlul, ceea ce spune multe despre cum aflu eu informatiile despre un spectacol si ce anume imi atrage atentia. Nu stiu cati sunt ca mine, banuiesc ca multi, asa ca trebuie sa vorbesc intai si intai despre sarpe.

Spun pe scurt de tot: nu vedem sarpele pe tot parcursul spectacolului, nu este personaj in adevaratul sens al cuvantului. Este o aparitie meteorica, are sens din punct de vedere teatral, insa nu despre sarpe este vorba. Daca nu aveti acea fobie puteti merge linistiti la spectacol.

Pana sa va vorbesc efectiv despre spectacol, trebuie sa va spun cronologia de la acest festival Babel 2025: intai am vazut one woman show-ul #NuEu, dupa care am vazut one man show-ul Hamlet mortus est. Ceea ce pe mine ma bucura, chiar imi doresc sa vad mai multe astfel de spectacole. Ma bucura si faptul ca am vazut un one man show cu Levente Kocsárdi, unul dintre cei mai apreciati actori maghiari din Romania. Omul este actor la Teatrul Maghiar din Timisoara, insa a colaborat de-a lungul timpului cu mai multe teatre. Poate juca la fel de natural si-n romaneste, si-n maghiara. Omul este in sine un personaj, pe care unul ca mine isi doreste sa-l descopere intr-o masura cat mai mare.

Ajung in sfarsit la spectacolul Hamlet mortus est. Spun din start: tema sa principala este TIMPUL. Ma rog, prima oara am fost tentat sa spun ca spectacolul ne vorbeste despre moarte, despre cat de efemeri suntem pe aceasta lume, si nu as fi gresit foarte mult.

Desi speranta de viata creste cu fiecare generatie, pare ca oamenii traiesc din ce in ce mai putin. Sau asa simt ei. Timpul se comprima, 80 de ani de acum inseamna mai putin decat insemnau 50 de ani acum 2 secole.

Nu vreau sa intru in dezbaterea filosofica aferenta, vreau doar sa retineti ideea de baza. Si sa va ganditi la Shakespeare, la cum este pusa aceasta problema in opera lui. Caci nu este vorba DOAR despre Hamlet, chiar daca acesta pare cel mai reprezentativ personaj al lui Shakespeare.

Ganditi-va la Shakespeare si incercati sa-l aduceti in zilele noastre. Ganditi-va cum ar vedea el viata economica, sociala si politica. Ganditi-va cu cine ar vota el, ganditi-va ce filosofie politica ar aprecia. Ganditi-va daca ar fi sau nu apreciat de contemporanii sai. Daca un om genial ca el si-ar mai gasi locul in epoca actuala.

Ganditi-va acum opera lui si la cat de actuala este ea astazi. Mai raspunde ea intrebarilor din 2025? Mai corespunde ea realitatilor zilelor noastre?

Nu va dezvalui mai multe, nu va spun nimic nici despre interpretarea lui Levente Kocsárdi, nu va spun nici despre … sarpe (unii probabil inca se intreaba cand si unde apare). Va trebui sa-i descoperiti singuri. Va spun doar ca Hamlet mortus est este un spectacol pe care-l vor aprecia si-l vor intelege doar cei care cunosc macar partial opera lui Shakespeare. Este pentru cunoscatori, ca sa o zic direct. Ceea ce ar trebui sa va motiveze sa mergeti sa-l vedeti. Ar putea functiona ca un test: daca ati inteles acest spectacol inseamna ca aveti niste minime cunostinte despre opera lui Shakespeare. In cazul meu, simt ca am inteles doar o parte, habar n-am procentual cat inseamna asta. Stiu ca sunt lucruri pe care nu le-am inteles, simt ca daca l-as revedea as descoperi multe alte lucruri. Si cred ca peste 1-2-3 ani l-as vedea cu alti ochi si l-as aprecia mai mult. Ceea ce nu ma face un exemplu de dat, nici negativ, nici pozitiv. Cred eu.

Leave a Reply