Hangita – Ateneul National din Iasi

Hangita - Ateneul National din Iasi Sala Rapsodia 10 noiembrie 2023

Hangita
de Carlo Gonondi
Regia: Florin Simion
Asistent Regie: Erica Moldovan
Scenografie: Alina Dinca-Puscasu
Light-Design: Cristian Gabriel Bortoa
Sunet: Alexandru Chinez
Design Grafic: Andreea Raileanu
Distributie:
Hangita – Erica Moldovan
Fabrizio (sluga) – Razvan Grosu
Cavalerul de Ripafratta – Mihai Gruia Sandu
Contele D’Albafiorita – Gelu Ciobotaru
Marchizul de Forlipopoli – Codrin Danila
Ortensia (actrita) – Mara Lucaci
Dejanira (actrita) – Malina Balcan
Slugi – Constantin Cristina, Razvan Stoian
Spectacol vazut pe data de 10 noiembrie 2023, la Sala Rapsodia (Teatrul de pe Lipscani), in cadrul turneului Ateneul National din Iasi pe scenele bucurestene

Hangita - Ateneul National din Iasi Sala Rapsodia Bucuresti 10 noiembrie 2023

Hangita – Opinie LaTeatru.eu

 

Hangita a fost al doilea spectacol al Ateneului National din Iasi vazut pe scenele bucurestene, dupa superbul si “controversatul” Imblanzirea scorpiei. Aceeasi actrita, Erica Moldovan, are rolul principal: de la Scorpia din adaptarea shakespeare-iana ea s-a transformat in hangita lui Goldoni.

In acest spectacol, Erica Moldovan este Hangita Mirandolina, o tipa foarte atragatoare, care se afla in atentia mai multor clienti ai hanului. In acelasi timp, in acest han sunt 3 clienti, fiecare facandu-i ochi dulci Mirandolinei: un marchiz sarac si vanitos, un conte bogat si darnic si un cavaler misogin, care uraste TOATE femeile si care se lauda ca nu a fost indragostit niciodata. De ea mai este indragostita si sluga sa Fabrizio, fata de care avea o promisiune speciala: ii promisese tatalui ei ca se va casatori cu el. O promisiune de familie puternica, greu de ignorat.

Totodata, in han mai poposesc si 2 actrite, foarte bune in a se preface, in a juca roluri, actrite care se dau foarte bogate, din familii bune.

Ce rezulta din tot acest mix, din tot acest ghiveci, ramane sa descoperiti singuri. Eu va spun doar ca rezulta o comedie excelenta, plina de voie-buna si de veselie, cu ceva rasturnari de situatie si cu mult romantism etalat in cele mai diferite forme.

Legat de interpretarile actorilor, am cateva precizari de facut:

  1. Desi Erica Moldovan are o interpretare solida, mi s-a parut MULT mai buna, mai CONVINGATOARE, in rolul SCORPIEI. Poate am vazut spectacole in ordinea gresita, poate ar fi fost bine sa le vad in ordine inversa. Sa vad o crestere. Oricum, fara sa am ceva de reprosat, este cert ca-n rolul scorpiei are o interpretare (aproape) perfecta.
  2. Mi-au placut toti barbatii din spectacol, cu un plus pentru Mihai Gruia Sandu, actorul vedeta din spectacol. El parea un fel de profesor care dadea tonul, care dadea un exemplu pentru elevii sai. El parea ca nu se strofoca foarte mult, ca joaca “din talent” (expresie preluata din fotbal pentru jucatorii care nu alearga foarte mult, dar care isi arata talentul la fiecare atingere a mingii), dar care cu fiecare replica isi arata “valoarea”. Excelent rol, excelenta interpretare.
  3. Cele 2 actrite mi s-au parut a fi usor “false”. Nu-mi dau seama daca asa erau rolurile, daca asta trebuiau sa transmita, ori daca interpretarea lor a fost slaba. Ori poate ambele, in proportii diferite. Oricum, aparitiile lor pareau a fi cumva “scoase din context”, din “alt film”. Ceilalti actori erau convingatori, te faceau sa te transpui in poveste, in acea perioada, in timp cele ele “falsau”, fara sa ma pot pronunta daca asa trebuia sa fie ori daca rolurile le-au depasit.

Per total, Hangita este un spectacol foarte bun, pe care nu-l pot evalua complet obiectiv atat timp cat nu l-am vazut in locul in care a fost conceput. Este posibil ca defectele pe care le-am observat sa fi fost cauzate de factori externi, dintre care amintesc doar doi: oboseala si neadaptarea cu spatiul in care s-a jucat. Nu zic ca au fost defecte majore (mai sunt altele, pe care nu le-am mentionat), spun doar ca au fost mai multe decat in cazul spectacolului Imblanzirea scorpiei. Fix din acest motiv tind sa dau vina pe oboseala.

Hangita este un spectacol foarte bun, dupa cum ziceam, pe care spectatorii il vor savura indiferent de micile defecte. Eu l-am savurat, l-am aplaudat indelung la final si il recomand din suflet tuturor iubitorilor de teatru.

Nu pot sa inchei fara sa subliniez din nou: Hangita este o comedie, un spectacol bun, dar comercial, deloc elitist. Faptul ca ATENEUL NATIONAL DIN IASI are in repertoriu astfel de spectacol este un lucru excelent. Ateneurile si operele sunt considerate locuri elitiste, faptul ca un ateneu din tara vrea sa atraga si alt public este ceva laudabil. Eu il aplaud, il incurajez si il promovez.

One thought on “Hangita – Ateneul National din Iasi”

Leave a Reply