Hollywood Confidential – Teatrul Avangardia

Hollywood Confidential - Teatrul Avangardia afis

Hollywood Confidential
Distributie:
Cristi Iacob
Alex Conovaru
Victoria Cocias
Stefana Samfira
Anca Florescu
Andrei Mateiu
Teodora Colt.
Regie: Ricard Reguant
Asistent Regie: Alexandra Aga
Text: Ricard Reguant
Traducere: Mihaela Stanca
Decor: Bogdan Amarfi
Costume: Adina Buzatu si Stephan Pelger
Hollywood Confidential este produs de Teatrul Avangardia; a fost vazut pe data de 29 mai 2022, la Sala Rapsodia (fostul Teatru de pe Lipscani)

Hollywood Confidential - Teatrul Avangardia

Hollywood Confidential – Opinie LaTeatru.EU

 

Hollywood Confidential este un alt thriller teatral pus in scena de Teatrul Avangardia. De aceasta data, avem Hollywood-ul anilor 50. Doi actori aflati in declin se intalnesc intr-o pensiune misterioasa din Spania cu un producator care voia sa-si faca revenirea. Acest producator, simtind ca ceva este gresit si ca toata lumea il uraste, il cheama pe celebrul detectiv belgian Hercule (referinta este evidenta) pentru a avea grija de el. Evident, inevitabilul se produce, asa ca acum detectivul isi face treaba la care se pricepe cel mai bine: incearca sa descalceasca itele unei crime aproape perfecte.

Daca in privinta vedetelor de la Hollywood numele sunt cele reale si sunt complete (Ava Gardner si Errol Flynn), detectivul este invaluit intr-un oarece grad de mister. Este detectivul Hercule, nu i se pronunta in niciun moment numele complet, desi se fac diverse referiri la povesti celebre, inclusiv la celebra Moarte pe Nil (proaspat ecranizata). Deci este in mod cert vorba despre Hercule Poirot. Nu va spun cat de diferit este el de cel din scrierile Agathei Christie, va las pe voi sa descoperiti asta.

Va spun doar ca este excelent interpretat de Cristi Iacob. Un Hercule excelent, aproape la fel de bun precum Kenneth Branagh. Unii ar zice chiar mai bun, caci Kenneth i-a dezamagit pe multi fani Hercule.

Un singur defect a avut aceasta poveste: mult prea previzibila. Ma rog, pentru mine, care citesc multe thrillere si care-s la curent inclusiv cu stilul si logica Agathei Christie. Pe de alta parte, previzibilitatea asta are si o parte buna: urmareste logica Agathei Christie, pare o poveste pe care ar fi scris-o pe bune celebra autoare de thrillere.

Insa trecand peste asta, aflam multe lucruri despre Hollywood-ul acelor ani, unele dintre ele fiind reale (o imbinare interesanta si reusita intre fictiune si realitate). Desi vazusem cateva filme cu cei 2 actori, nu-mi erau deloc necunoscute numele lor, nu stiam foarte multe despre ei si despre Hollywood-ul acelor ani. Spectacolul Hollywood Confidential m-a facut sa tot caut informatii, pot spune ca intr-o seara am aflat mai multe despre acea perioada decat aflasem in 35 de ani de viata.

Nu ma pot pronunta in privinta atmosferei, nu am trait acei ani, drept urmare in aceasta privinta nu sunt deloc pretentios. Din punctul meu de vedere, pentru a spune o poveste din anii 50 nu trebuie sa te imbraci ca atunci ori sa pui musai muzica acelor ani. Uneori, sa faci o poveste din anii 50 (ori anii 20 ai secolului trecut) una atemporala este o realizare mult mai mare decat sa redai FIDEL atmosfera acelor ani. Iar pe scena de teatru este mult mai greu de redat atmosfera de epoca, in cazul filmelor ai mult mai multe artificii vizuale la dispozitie.

Umorul este in dozajul corect, spectacolul nefiind nici sec, insa nici prea neserios. Este exact cum ar trebui sa fie un thriller. E drept, umorul este cumva intre cele culturi: este deopotriva american, britanic (Agatha Christie style) si … romanesc (elementul autohton nu are cum sa nu se simta). Va las pe voi sa-l descoperiti si sa spuneti daca am avut sau nu dreptate.

Emil Calinescu inainte de Hollywood Confidential

Mergeti sa vedeti Hollywood Confidential, un thriller teatral excelent, conceput deopotriva pentru fanii teatrului, dar si pentru cinefili. Putini vor pleca nemultumiti din sala de teatru dupa acest spectacol.

One thought on “Hollywood Confidential – Teatrul Avangardia”

Leave a Reply

%d