
Hotul din pendula
de Dario Fo si Franca Rame
Regia si scenografia: Alexandru Grecu
Asistent scenografie: Delia – Diana Ghizdavea
Traducerea in limba romana: Ion Diviza
Distributie:
Hotul – Cristi Neacsu
Sotia hotului – Cristina Danu
Barbatul – Sorin – Aurel Sandu
Femeia – Crina Matei
Ana – Irina Caramizaru
Antonio – Catalin Frasinescu
Spectacolul Hotul din pendula este produs de Teatrul Stela Popescu din Bucuresti; a fost vazut pe data de 24 ianuarie 2024 in Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara
Hotul din pendula – Opinie LaTeatru.EU
Primul contact cu opera dramaturgica a lui Dario Fo l-am avut acum 2 ani, la Brasov, cand am vazut superbul spectacol Moartea accidentala a unui anarhist. Un spectacol excelent, pe care-l tin minte de parca l-am vazut ieri. De atunci nu am mai vazut nicio montare dupa textele sale, asa ca am fost placut surprins sa aud ca Hotul din pendula, tot un text de-al sau, este montat in Bucuresti la Teatrul Stela Popescu. Pentru unul ca mine, acest detaliu, ca este o adaptare scenica dupa Dario Fo, ar trebui sa fie scris mai mare pe afis. Este un detaliu mai important decat multe alte detalii de pe afis. Pentru mine, cel mai important.
E drept, teatrul in cauza joaca in multe locuri, ba la Palatul Copiilor, ba la Metropolis, ba la Nottara. Acest spectacol, Hotul din pendula, se joaca la Teatrul Nottara, loc in care se potriveste perfect in peisaj: un spectacol bulevardier excelent, o poveste in care iti sunt aratate mai multe imoralitati, urmand ca tu, spectatorul, sa decizi care dintre ele este mai mare. Tu ai capacitatea de a discerne, de a stabili pentru tine si nu pentru altcineva cine este mai imoral dintre cei prezenti acolo.
Un hot este deranjat de la munca de 2 perechi de amanti care se dovedesc a fi soti incrucisati. Cand acolo, in aceeasi casa, mai apare si sotia hotului, lucrurile scapa de sub control. Oare cine este mai vinovat? Oare cu cine ar trebui sa empatizam? Oare pe cine ar trebui sa dam vina? Oare cine nu ar trebui sa se afle acolo? Cum se va termina totul ramane sa descoperiti singuri.
Piesa originala, intitulata Non tutti i ladri vengono a nuocere (The Virtuous Burglar in limba engleza), a fost scrisa in 1958. In teorie, ea corespunde realitatilor Italiei anilor 50. Atunci a fost ea conceputa, cei care cunosc putina istorie probabil vor intelege mai multe referinte la acea perioada. E drept, Italia anilor 50 este radical diferita de Romania acelor ani.
In practica insa, povestea este si acum actuala: adulterul nu s-a schimbat foarte mult, “geometria in iubire”, cum o numeste Delia, se intalneste si acum, iar hotii isi fac in continuare treaba prin casele oamenilor. Acum poate e un pic mai greu, tehnica moderna cica protejeaza mai bine proprietarii. Dar cu putin efort si aceasta poate fi pacalita, manipulata. Deci nu putem fi 100% siguri nici in 2024. Si nu cred ca vom putea fi vreodata cu adevarat siguri.
In legatura cu interpretarea actorilor, am numai cuvinte de lauda. Crina Matei, amanta sotului, a proprietarului casei, pare a fi cea care detine controlul. Cel putin la inceput. Sotul, Aurel Sandu, joaca rolul disperatului, al persoanei care ar face orice, dar absolut orice, ca sa scape. Ca sa preia din nou controlul. Cristina Danu (in rolul sotiei hotului) este perfecta in rolul femeii isterice si rasfatate, care se pune tot timpul in prim-plan, care se gandeste tot timpul la ea.
Hotul din pendula este un spectacol scurt, intens si eficient. O comedie excelenta, foarte actuala, scrisa de un dramaturg genial, parca prea putin montat in teatrele romanesti. Recomand cu caldura si chiar daca spectacolul se mai joaca si in alte teatre, eu consider ca cel mai bine se potriveste in peisaj la Teatrul Nottara.