Huo – Aualeu Timisoara – FNTi 2016

HUO de Ovidiu Mihaita
Actioneaza:
Marian Pirvulescu
Christine Cizmaz
Text: Ovidiu Mihaita
Inscenarea: Ovidiu Mihaita
Locatie: Aualeu Timisoara (s-a jucat si se joaca mult in aer liber), vazut la UnTeatru in cadrul FNTi 2016

 

huo-aoleu-timisoara

 

Huo – Opinie LaTeatru.EU

 

De multe, cand vad protestatari (si nu protestanti, aia sunt altceva), ma gandesc, cu multa empatie, la jandarmi. Politisti, jandarmi, irelevant. Ma refer la cei care sunt pusi sa asigure ordinea, la cei pusi sa-i apere pe guvernanti.

Pusi sa-i apere de ce? Ei ii iubesc pe politicieni? Ei nu cumva sunt la fel de porniti impotriva acestora? Acum ceva ani, jandarmii erau pusi sa-i apere pe cei care le taiasera salariile cu 25%. Cum poti tu, ca om, sa aperi pe cineva care, in mod direct, ti-a facut rau? Nu discut decizia in sine, cat de buna si corecta a fost, discut ideea in sine: ei nu suportau guvernantii, abia asteptau ca ei sa plece, insa in fisa postului trebuiau sa-i apere.

Va mai amintiti protestul politistilor, cel in urma caruia ministrul de interne de atunci, Blaga, a trebuit sa demisioneze? Da, in multime, politistii, profesorii, medicii, studentii ori minerii vor scanda acelasi lucru. “Iesi afara/javra ordinara”.

Am vazut spectacolul Huo, spectacol venit din Timisoara (de unde altundeva). Ca o paranteza, acesta este spectacolul amendat de politisti in Iasi. Asta am aflat abia dupa spectacol, atunci cand l-am vazut m-am putut bucura de el ca atare, fara sa-mi fuga gandul la niste politisti scrupulosi si incuiati.

Revenind la spectacol, fara sa fac spoiler, trebuie sa va spun protagonistii: un politist si o protestatara. Nu va zic ce se intampla, nu va zic finalul, va zic, insa, altceva: pentru mine, PERSONAJUL este politistul. El este PERSONAJUL, el este cel care se schimba, cel AFECTAT, el este cel la care trebuie sa ne uitam. Finalul este unul pe care ar trebui sa-l vedem mai des 🙂

In final, sa va zic un paradox: spectacolul HUO s-a terminat cu … aplauze! 🙂 Salutari TEATRALE tuturor!

One thought on “Huo – Aualeu Timisoara – FNTi 2016”

Leave a Reply

%d bloggers like this: