Ilegitim
Adaptare scenica de Adrian Sitaru după un text colectiv creat de Adrian Sitaru si Alina Grigore
Traducerea in limba maghiara: Andor Horváth
1h 30′ fără pauză
Viktor – MIKLÓS BÁCS
Dávid – FERENC SINKÓ
Szása -ANIKÓ PETHŐ
Rómeó – ANDRÁS BUZÁSI
Hilda – TÍMEA JEROVSZKY / ÉVA IMRE
Mária – ANDREA KALI / TEKLA TORDAI
Julie – ENIKŐ GYÖRGYJAKAB
Bogdan – CSABA MAROSÁN
Regia: ADRIAN SITARU
Produs de Teatrul Maghiar de stat din Cluj, vazut la Satu Mare in cadrul Tranzit Feszt 2018
Ilegitim – Opinie LaTeatru.EU
Ilegitim este un film pe card il dau foarte des ca exemplu: foarte bine realizat cu al carui mesaj nu empatizez. Si fix asta a fost problema multora cu acest film: cum sa sustii si sa promovezi incestul?
Partea interesanta este, insa, alta: incestul nu era singurul subiect arzator din acel film. Si, zic unii, nici macar subiectul principal. Era, insa, subiectul care lua ochii. Nu te poti gandi la problemele de constiinta ale tatalui, la avorturile pe care le reclama, atat timp cat cei 2 gemeni, fabulos interpretati, si-o trag fara ca nimeni din familie sa stie asta.
La Teatrul Maghiar din Cluj a fost in scena o adaptare a acestui film. Una foarte buna, foarte utila, foarte ingenioasa. Voi vorbi despre cele 3 lucruri importante, despre cele 3 caracteristici de baza ale spectacolului.
Incestul este doar sugerat
Aici, de fapt, am o problema: trebuia sa iau doar informatiile furnizate de spectacol sau sa ma raportez si la film? Trebuie sa le privesc pe cele doua ca pe un tot unitar sau nu? Caci in spectacol nu avem incest, nu aflam nici macar ca ei ar fi gemeni. Drept urmare, urmarind doar ce ne furnizeaza spectacolul, putem sa ne gandim strict la tata, doctorul care se impotrivea avortului. Doctor care, pe vremuri, le reclama la securitate.
Este un spectacol cu a carui morala pot empatiza. Practic, spectacolul Ilegitim nu il judeca pe tata, nu spune daca e bun sau rau, nu il pedepseste, ci doar il arata. Noi, spectatorii, il vom evalua.
Spectacol VR
Am pus pe parcursul articolului cele 3 clipuri de prezentare. Pe scurt: ti se da un dispozitiv VR. Poti urmari spectacolul din acea perspectiva, ori poti urmari ce se intampla in fata ta. Aparent e acelasi lucru, dar nu e chiar asa. Iar finalul este exclusiv VR.
Totusi, nu stiu cum erau setate acele dispozitive, dar trebuia sa stai musai cu fata la scena. Insa nu stiu ce ii facusem eu acelui dispozitiv, caci pentru a vedea corect eu trebuia sa stau intors spre stanga. Tehnica m-a invins inca o data.
Altfel, cele 2 perspective diferite te fac de fapt sa iti doresti sa vezi spectacolul de mai multe ori. Mi-a placut mult ideea, nu doar pentru ca era originala.
Si apropo de perspective, sunt curios cum as vedea acum filmul. Cum l-as judeca. Poate ar fi o idee buna sa il revad.
Distributia este complet schimbata
Fiind un spectacol in maghiara, acest lucru era de asteptat. Era firesc. Doar ca, poate si pentru ca am putut fi mai atent la jocul lor scenic datorita limbii, prefer distributia din film. O prefer clar pe Alina Grigore in dauna actritei de origine maghiara ANIKÓ PETHŐ. Alina nu doar ca este o actrita foarte buna, dar fiind si unul dintre scenaristi, pare ca a inteles mai bine rolul. Il prefer de asemenea si pe Adrian Titieni, intr-un rol extrem de natural. Romeo, imi schimb, mi-a placut mai mult in versiunea maghiara. E drept, a avut un rol mai usor, mai putin solicitant decat in film.
In final, trebuie sa va zic o chestie auzita de la cineva din Cluj. Cica daca mai vin prin acel oras si voi vrea sa vad teatru, sa nu merg la Nationalul clujean, ci sa merg musai la Maghiar si la Reactor. Daca vreau sa vad ceva inovator si creativm, ceva original, ceva nou. Si tind sa dau dreptate acelei persoane.
Mergeti sa vedeti spectacolul Ilegitim, vedeti apoi si filmul (disponibil pe HboGo). Si incercati sa judecati singuri personajele. Tare ma tem ca vom vorbi, cat de curand, si despre avorturi.
2 thoughts on “Ilegitim – Teatrul Maghiar de stat din Cluj – Tranzit Feszt 2018”