Imblanzirea scorpiei – Teatrul de Comedie – FITCA 2016

Imblanzirea scorpiei spectacol muzical dupa William Shakespeare
Distributie:
Catarin: Dorina Chiriac
Petruchio, nobil din Veron: Alexandru Bogdan
Baptis: Gloria Găitan
Grumio, servitorul lui Petruchio: Dragos Huluba
Lucentio, fiul lui Vicentio: Dan Radulescu
Vincentio, nobil bătrân din Pisa: Ion Chelaru
Gremio, petitor al Biancăi: Marius Drogeanu
Hortensio, petitor al Biancăi: Lucian Ionescu
Tranio, servitorul lui Lucențio: Vlad Corbeanu
Biondello, servitorul lui Lucențio: Teodora Filip / Cristina Juncu
Un pedagog bătran: Eugen Racoți
Vaduva: Smaranda Caragea
Muzicantii din Padova, Trupa lui Petruchio: Alexandru Aron, Smaranda Caragea, Teodora Filip, Bogdan Iacob, Cristina Juncu, Alina Petrica, Paula Rotar, Irina Stefan, Alexandru Stefanescu
direcția de scena: Gelu Colceag
decor: Puiu Antemir
costume: Ioana Pashca
muzica: Calin Grigoriu
coregrafia: Stefan Lupu
asistent decor: Irina Chirila si Ioana Colceag
light design: Sorin Vintila
Durata: 3 ore
Locatie: Apartine de Teatrul de Comedie, vazut la Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad, in cadrul FITCA 2016

imblanzirea-scorpiei

Imblanzirea scorpiei – Opinie LaTeatru.EU

 

Incep acest articol in mod atipic, cu un banc, contextul fiind urmatorul: deschid pagina blogului, sa scriu articolul, insa pana s-o fac dau de urmatoarea postare a unui actor (din Oradea). Asadar

In drum spre teatru.
– Ionele, ce ne facem, ti-ai uitat proteza acasa .
– Nu-ti face griji, draga, ca la Shakespeare si-asa nu se rade .

Eh, problema, daca asta poate fi socotita o problema, este ca la spectacolul asta se rade. Se rade mult si cu pofta. Se rade in hohote. Da, la Shakespeare. Ceea ce, bineinteles, face din acest spectacol tinta predilecta a criticilor.

Pentru ca tot aseara, dupa spectacol, la restaurantul unde se ia cina, cativa critici vorbeau de zor, tare si apasat, despre cat de slab este spectacolul. Despre cat de dezamagiti sunt ei de spectacol. Cand sa ies, de la o alta masa, altcineva, probabil tot critic, insa localnic (oricum, nu din capitala), era profund dezamagit de calitatea unui spectacol venit din Bucuresti. “Cum, sa vina un astfel de spectacol de la un teatru mare din Bucuresti?”.

Caut pe internet. Nu stiu cine si unde scrie offline, dar in online am gasit, pe prima pagina Google, doar 3 cronici: Yorick, Liternet si Mediafax. Cum sunt cronicile? Una neutra spre favorabila (Liternet), una complet favorabila (Mediafax) si una negativa (Yorick). Nu e atat de rau precum ziceau criticii auziti de mine.

Iar spectatorii, daca i-ai fi intrebat pe ei, ti-ar fi zis ca le-a placut. Unii au iesit de la spectacol zicand ca n-au mai ras de mult timp atat de mult si atat de copios. Un spectator, exact ca-n bancul de mai sus, spunea ca nu credea ca Shakespeare are atata umor. Desi, se stie, Shakespeare a scris si comedii.

Acum, pentru ca am zis prea mult ce cred altii, sa va zic ce cred eu: Imblanzirea scorpiei nu este un spectacol perfect. Este un spectacol bun, care reuseste, in primul rand, sa faca spectatorul sa TRAIASCA spectacolul. Este, totusi, un spectacol de 3 ore, iar faptul ca in 3 ore spectatorul nu are timp sa se plictiseasca e o calitate.

Sa nu mai zic de muzica. E drept, nu este 100% cantat, unii ar zice ca e semi-musical, dar partea aia muzicala este superba. Ceea ce iarasi ne duce la ce spuneam mai sus: esti acolo, IN spectacol, il traiesti alaturi de actori.

Are personaje bine interpretate, personaje decent interpretate, personaje interpretate atat cat puteau fi interpretate avand in vedere rolul. Avem, de asemenea, o scorpie parca prea repede imblanzita, avem o mama de scorpie care alterneaza momentele in care este MAMA cu momentele in care este si ea o scorpie (scorpia trebuia si ea sa semene cu cineva). Avem de toate, asa ca eventualele stangacii ori personaje slab scrise chiar trec in plan secundar.

Unde sa fie, totusi, problema? La faptul ca atmosfera de epoca nu este fidel redata? Unul dintre actori purta blugi, negri ce-i drept, oare sa fie asta o problema insurmontabila? Sa fie faptul ca textul MAESTRULUI este liber interpretat? Nu-mi dau seama.

Ce stiu eu este ca publicul a SAVURAT acest spectacol si a aplaudat indelung. Eu de multe ori sunt mai atent la public decat multi altii. Iar la aplauze se simte atunci cand sunt date mecanic, pentru ca trebuie, ori cand sunt date din suflet. Iar aici au fost acordate din suflet actorilor. Legat de asta, vedeti la Judy pe blog un filmulet cu aplauzele de la finalul unei reprezentatii din Bucuresti.

Ah, da, era sa uit de misoginism. Vazut din perspectiva asta, multe opinii critice, online si offline, venite din partea femeilor, se explica. Nu va mai zic mai multe, va indemn doar sa mergeti sa va convingeti singuri/singure.

Imblanzirea scorpiei se petrece in Bucuresti, la Teatrul de Comedie, dar si prin festivaluri. In fond, scorpii sunt peste tot, nu doar in Centrul Vechi al Capitalei :)) Salutari TEATRALE tuturor!

2 thoughts on “Imblanzirea scorpiei – Teatrul de Comedie – FITCA 2016

Leave a Reply