Improfix (Teatrul Arte dell’Anima) la Amfiteatrul Masca

Improfix la Amfieteatrul Masca - Departe de Centru Aproape de oameni poster

Improfix
Distributie:
Emanuel Bighe
Irina Stefan
Catalin Stefan Bucur
Armand Crisan
Petru Marginean
Oana Laura Gabriela
Teodor Abagiu
Crina Linta
Dumitru Tui
Adriana Irimescu
Ioana Niculae
Alexandru Catanoiu
Spectacolul trupei Improfix produs de Teatrul Arte dell’Anima, vazut pe data de 6 august 2022, la Amfiteatrul Masca, in cadrul proiectului Departe de centru aproape de oameni, editia a doua
Actorii scrisi cu italic sunt cei ce au fost prezenti pe scena la reprezentatia vazuta de mine

Improfix la Amfieteatrul Masca - Departe de Centru Aproape de oameni

Improfix – Opinie LaTeatru.EU

 

Despre spectacolele de improvizatie imi este greu sa vorbesc. Nu ca m-as teme de spoilere, cine a fost la asa ceva stie ca nu-i cazul, ci pentru ca imi dau seama articolul trebuie sa fie radical diferit de toate celelalte. Nu pot judeca scenariul, nu pot judeca faptul ca un actor si-a uitat replicile ori ca regia a fost slaba pentru simplul fapt ca acestea … nu exista.

Pe scurt, in cazul in care nu stiati, un spectacol de improvizatie presupune ca totul este conceput pe loc, cu sugestii din public. Spectatorii aleg titluri de povesti, locuri de desfasurare a actiunii, tematici, genuri muzicale si, uneori, acestia sunt invitati pe scena pentru a completa spectacolul.

Rezultatul este un spectacol UNIC, irepetabil, astfel incat de improvizatie nu te poti satura, plictisi, niciodata. Din acest motiv, spectacolele de improvizatie nu au titlu, in general le veti gasi cu numele trupei care interpreteaza.

In cazul IMPROFIX un alt aspect variabil este componenta trupei: poti prinde o distributie radical diferita de la o reprezentatie la alta.

In cazul meu, fara sa am ceva cu vreunul dintre actori, am regretat un singur lucru: faptul ca nu a fost nicio fata/femeie pe scena. Nu-s fanul corectitudinii politice, as zice dimpotriva, insa o trupa cat mai diversa este de dorit la spectacolele de improvizatie. Nu zic, de-a lungul timpului am mai vazut trupe 100% masculine (ori 100% feminine), nu spun ca mi-au displacut, insa parca au ceva in minus, parca le lipseste ceva.

Nu va spun nimic despre ce s-a intamplat efectiv, va voi dezvalui, insa, una dintre “scenete”, caci este una pe care nu am mai vazut-o la spectacolele de improvizatie, ci am vazut-o … la stand-up. Stiti show-urile acelea de stand-up unde cineva spune “care sunt cele mai proaste replici de agatat” ori “ce nu trebuie sa spui unui politist”. Eh, am vazut pentru prima data proba aceasta intr-un show de improvizatie.

Replicile de genul au devenit celebre datorita celor de la Ceva Marunt, cu a lor “una scurta”. Va dau un clip cu cele mai bune 10 replici ale lor, ca sa intelegeti despre ce vorbesc:

Acum, trebuie sa revin la Improfix, caci nu am spus care a fost actorul meu preferat de pe scena. De obicei evit sa vorbesc despre fiecare-n parte, caci toti au avut rolul lor, insa de fiecare data unul iese in evidenta. In cazul show-ului de sambata 6 august 2022 acesta a fost Alexandru Catanoiu. Spontan, carismatic, cu glumele la el. Excelent actor, excelent improvizator.

Nu pot, insa, sa inchei fara sa va vorbesc despre acest proiect, Departe de centru aproape de oameni. Este deja a doua editie, insa spre rusinea mea anul trecut nu am vazut niciun spectacol. Este un lucru foarte bun care ne-a ramas dupa pandemie, caci ideea organizarii de spectacole in acel spatiu a venit in urma interdictiei de a organiza spectacole in aer.

Insa eu, care merg la Masca de ani buni, mi-am dorit de mult timp sa vad un spectacol acolo. Locul pare un fel de arena pentru gladiatori, chiar ma duce cu gandul la un duel, la ceva unde publicul are un rol. Chiar daca teatrul de improvizatie, ca si stand-up-ul, se joaca cu precadere in carciumi, fie ele-n aer liber, cu o bere in fata, Amfiteatrul Masca mi se pare un loc perfect pentru asa ceva. E drept, pare o idee cam mic, sau cel putin asa-l vad eu, insa pe bune ca improvizatia mi se pare perfecta acolo.

Voi vedea in aceasta luna si alte spectacole acolo, de teatru normal, as zice clasic, dar va fi cu precadere independent si partial experimental, asa ca va voi spune zilele si saptamanile urmatoare cum se vede si TEATRUL jucat acolo. Mai multe detalii despre acest proiect, inclusiv programul complet, gasiti pe blogul Teatrului Masca.

Departe de centru aproape de oameni Amfiteatrul Masca
Acestea sunt teatrele si companiile teatrale care vor juca in Amfiteatrul Masca

Voi mergeti sa vedeti Improfix, acolo unde vor mai presta. Va recomand, de asemenea, sa nu evitati teatrul de improvizatie. Eu merg mai rar decat mi-as dori, dar fix raritatea asta ma face sa apreciez atat de mult aceste spectacole. Legea economica a raritatii spune ca un produs este cu atat mai scump cu cat este mai rar.

Leave a Reply

%d bloggers like this: