In largul marii
de Slawomir Mrozek
Regia: Celina Nitu
Scenografia: Maria Ivan
Distributie:
Alexandru Munteanu
Alexandru Mirea
Florin Galan
Alexandru Fainisi
Mihai Dulea
Vazut pe data de 20 ianuarie 2023, la Sala Olga Tudorache a Teatrului Metropolis
In largul marii – Opinie LaTeatru.EU
Probabil ati auzit de problemele financiare pe care le are Teatrul Metropolis. Un director inca interimar si un buget care nu ajunge pentru aproape nimic. Teatrul Metropolis este ca o nava naufragiata, care ia constant apa, dar care se incapataneaza sa nu se scufunde. Echipajul se incapataneaza sa supravietuiasca.
Drept urmare, nu e de mirare ca PRIMUL spectacol de la Metropolis la care merg, dupa o pauza de peste 4 ani, este exact pe acest subiect. In largul marii este un spectacol despre supravietuire si despre sacrificiu.
Probabil ati auzit diverse povesti in care oamenii au fost nevoiti sa se manance intre ei, in care unul sau mai multi au fost sacrificati pentru ca ceilalti sa supravietuiasca. Nu sunt inventii, nu vorbim de fictiuni, ci de realitati.
Dar v-ati imaginat vreodata cum decurg discutiile prealabile? Cum sunt alese “victimele”? Si, in plus, cat de ghinioniste sunt, de fapt, aceste victime? Ele scapa de calvar, in timp ce supravietuitorii sunt nevoiti sa indure multe, iar dupa ce scapa de acolo, vor trebui sa duca in carca povara colegului sacrificat.
Evident, mi-am pus problema ce as face eu. Recunosc faptul ca nu am simtit niciodata ca as avea spirit de sacrificiu. Nu am in ADN asa ceva. Poate din acest motiv nu vreau copii. Imi e teama ca nu m-as putea sacrifica indeajuns pentru ei. Imi e teama ca-s prea egoist, egocentric, si ca nu i-as pune pe ei in prim-plan.
Insa, pe de alta parte, sunt absolut convins ca povara pe care o duce supravietuitorii este mare. Este imensa. Este, in sine, o responsabilitate, pe care nu stiu daca as vrea sa mi-o asum. A te sacrifica in acele conditii este, rational vorbind, cea mai buna solutie. Cea mai corecta.
Doar ca, vedeti voi, ratiunea dispare atunci cand este vorba despre supravietuire. Putini isi pastreaza cumpatul. Putini gandesc limpede in astfel de conditii.
Ce am vazut la teatru aseara, in spectacolul In largul marii, confirma pe de-a-ntregul, acest lucru. Discutiile sunt de teatru absurd, dar nu absurd asa cum il intelegem noi. Discutiile acelea absurde sunt, de fapt, realiste. Asta s-ar intampla, s-au intamplat ori se vor intampla cam oriunde, intr-o situatie asemanatoare.
Discutiile au fost excelent completate de decor si o regie extrem de bine echilibrata. Finalul, in care sacrificatul este introdus intr-o imensa masina de tocat, mi s-a parut excelent. Fascinant de urmarit, desi in acelasi timp foarte greu de privit.
Daca te gandeai la ce vezi in fata ta in sensul propriu al cuvintelor si al faptei, te ingrozeai. Daca, insa, faceai un pas in spate (eu chiar am stat mai in spate, pe randul 5, desi sala oricum nu e foarte mare), puteai sa vezi dincolo de fapte si de cuvinte. Puteai sa gasesti metaforele, intelesurile ascunse, puteai sa patrunzi mai adanc in poveste.
Textul este, la prima vedere, sec. Probabil daca l-as citi nu mi-ar inspira nimic. Este tipul de text scris pentru a fi montat, nu pentru a fi citit. Scris pentru regizori, pentru oamenii de teatru, nu pentru publicul larg. Spectatorii de teatru se vor bucura de text, de poveste, doar prin intermediul diverselor montari.
Totodata, este un text care provoaca regizorii, care ii scoate pe acestia in evidenta. Sunt spectacole in care actorii sunt in prim-plan. De aceasta data, desi actorii au interpretat foarte bine, am avut deseori impresia ca la cat de bine e regizat si la cat de bine-gandit este decorul, in fata mea ar fi putut fi cam orice actori. Jocul actoricesc parea, cumva, floare-la-ureche. Piece of cake, cum ar zice americanu’.
Mergeti sa vedeti In largul marii, mergeti la Teatrul Metropolis si apoi ganditi-va daca v-ati sacrifica sau nu intr-o atare situatie. Gandti-va apoi ca simpla voastra actiune, de a merge la un teatru aflat in dificultati financiare, este una SALVATOARE. Gandul acesta s-ar putea sa va faca ziua un pic mai buna.