In ploaie de Keith Huff – Teatrul Avangardia

In ploaie de Keith Huff - Teatrul Avangardia AFIS

In ploaie de Keith Huff
Regie: Ricard Reguant
Distributie:
Marius Manole
Istvan Teglas
Traducere: Mihaela Stanca
Decor: Bogdan Amarfi
Light Design: Dan Bujor
Costume: Adina Buzatu
Produs de Teatrul Avangardia, se joaca la Cinema PRO

In ploaie – Opinie LaTeatru.EU

 

Thriller teatral cu doar doi protagonisti – doar asta stiam despre In Ploaie, cel mai nou spectacol produs de Teatrul Avangardia. Doi actori deja consacrati, Marius Manole si Istvan Teglas, cu o chimie aparte pe scena. Doi actori cu care stii ca nu dai gres, care urmeaza sa-ti spuna o poveste plina de suspans.

Cei 2 sunt politisti, doi colegi care urmeaza sa-ti spuna o poveste in care ei sunt personajele principale. Nu stii cine e baiatul bun si baiatul rau, nu stii cine este vinovat, nu stii cine e victima.

Eu, unul, m-am simtit ca la un teatru radiofonic: desi ii vedeam pe cei 2, le puteam urmari mimica fetei, imaginatia era partea cea mai importanta. Aveam impresia ca cei 2 sunt la un interogatoriu, senzatie accentuata si de decor.

Care decor, pentru prima oara dupa mult timp, era incert. Putea fi deopotriva o camera de arest, o camera de interogatoriu sau casa unuia dintre ei. Un decor bine construit, care-ti dadea o senzatie ciudata: nu stiai unde esti. Si, paradoxal, nici macar la final nu poti spune cu certitudine unde te aflai.

Altfel, daca un politist ar asista la acesta spectacol, ar avea, probabil, sentimente mixte: cu siguranta ar empatiza cu AMBII protagonisti, chiar daca in multe momente ar spune ca e total gresit ce au facut. Ca nu trebuiau sa actioneze astfel. Totodata, familistii, cei care au copii in mod special, vor empatiza altfel cu unul dintre personaje.

Altfel, ingredientul principal al spectacolului In ploaie este suspansul, ca orice thriller care se respecta. Un thriller radiofonic, a carui actiune seamana mult cu actiunea din filme, mai ales pentru ca ideea de film de actiune este asociata de noi cu spatiul geografic al Statelor Unite ale Americii. Din toate aceste motiv cred ca locul potrivit pentru acest spectacol este un cinematograf (Cinema PRO). Te simti ca la film, din multe puncte de vedere.

Daca am mai fi avut si ploaie la final, asa cum s-a intamplat dupa precedentul spectacol al Teatrului Avangardia, Magnolii de Otel, ar fi fost si mai bine.

Legat de ploaie, de semnificatia ei, fara sa va dau (prea multe) din casa, caci urasc spoilerele, trebuie sa va spun cateva lucruri, chestii cu care, probabil, ar fi trebuit sa incep.

Intai si intai, nu am inteles niciodata cum de cineva de la oras ar putea iubi ploaia. La tara da, ploaia este utila, inseamna belsug, inseamna recolte bogate. Desi, sincer sa fiu, in 2019 nu ar mai trebui sa depindem atat de mult de capriciile vremii (ce expresie dubioasa!). Drept urmare, daca esti la oras nu ar trebui sa ai vreun motiv sa te bucuri de ploaie. Ploaia inseamna circulatie blocata, inseamna ca te vei murdari pe haine, inseamna un disconfort.

Ce-i drept, nu voi fi niciodata de acord cu cei pentru care ploaia este cel mai grav lucru care li se poate intampla. Oamenii terorizati de posibilitatea sa-i prinda ploaia, cei care stau ascunsi trei ore undeva, doar sa nu mearga prin ploaie. Pentru mine ploaia e ceva nasol, o chestie care nu ma bucura, dar care nu as vrea sa ma supere in vreun fel. Ma supara efectele ei indirecte, nu ea in sine.

Ploaia nu inseamna pentru mine lacrimi, cum inseamna pentru multi, nu inseamna curatire (desi in cazul multor orase, ploaia fix asta inseamna, caci altfel nimeni altcineva nu se ingrijeste sa le spele), nu inseamna o resetare. Ploaia este o normalitate meteorologica, pe care mi-as dori s-o ignor pe cat posibil.

Acum, ce inseamna ploaia in literatura si in filme e cu totul altceva. Deseori mi s-a parut ca in filme ploaia vine comandata. E o scena fara ploaie si brusc scena urmatoarea, profunda, este in ploaie. O ploaie care vin la fix, nu mai devreme, nu mai tarziu.

Nu va zic mai mult despre In Ploaie, va las pe voi sa descoperiti si sa savurati spectacolul, sa va bucurati de Marius Manole si Istvan Teglas, care interpreteaza atat de bine rolurile si care au o asa chimie pe scena incat stau sa ma gandesc cu care actori ar putea iesi la fel de bine spectacolul. Fara sa am raspunsul la intrebarea asta, va invit pe voi sa-mi vorbiti in comentarii despre … ploaie. Ce inseamna pentru voi si care este relatia voastra cu ploaia. Pe bune, chiar sunt curios 🙂

2 thoughts on “In ploaie de Keith Huff – Teatrul Avangardia

  1. Mie imi place ploaia fiindca ma linisteste, ma inspira, ba chiar mai mult, sunetul ploii are rol therapeutic pentru mine 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: