In umbra marelui plan – Reactor de creatie si experiment – Tranzit Feszt 2018

In umbra marelui plan
Regia si dramaturgia: Catinca Draganescu
Distributie:
Raluca Mara
Oana Mardare
Paula Rotar
Doru Taloș
Scenografia: Anda Pop
Asistents creativa: Catrinel Bejenariu
O productie Reactor de creatie și experiment, 2018, vazut la Sala Studio a Teatrului de Nord din Satu Mare, in cadrul Tranzit Feszt 2018

ÎN UMBRA MARELUI PLAN – Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca from UNITER Romania on Vimeo.

In umbra marelui plan – Opinie LaTeatru.eu

 

Stiati ca regimul comunist a dat cele mai multe drepturi femeilor? Din multe puncte de vedere, a fost printre cele mai feministe regimuri. Ca sa dau un singur exemplu, romancele au avut drept de vot inaintea multor europence. Chiar daca alegerile erau de forma, chiar daca nu putem vorbi de exercitiu democratic.

Cu toate acestea, femeile din Romania nu aveau dreptul sa decida intru totul asupra propriului corp. Avortul era interzis, insa nu misoginismul era de vina. Nu, pur si simplu statul considera ca nu familia trebuie sa decida in aceasta privinta.

Spectacolul In umbra marelui plan este despre decretei, despre copiii nedoriti ai acelei perioade. Despre cum creste si cum se dezvolta un copil care din primul moment a fost nu o bucurie, ci o povara.

Desi intr-un interval scurt de timp am vazut un film (Fals tratat de mantuirea sufletului) si doua spectacole de teatru (acesta si Albastru. Galben. Rosu.), poate prea mult avand in vedere anul in care ne aflam, consider ca In umbra marelui plan este un spectacol necesar. Nu din feminism spun asta, nu sunt oricum feminist, caci nu femeia este aici subiectul principal, ci pentru ca acum are ori ar trebui sa aiba loc o discutie fundamentala despre drepturi si libertati. Adversarii CpF sustin ca dupa interzicerea expresa a casatoriilor homosexuale vor urma la rand ingreunarea procesului de divort (in fapt, descurajarea lui) si interzicerea avortului. Adica ne-am putea intoarce la situatia de dinainte de 89.

Apreciez foarte mult la acest spectacol faptul ca nu da verdicte. Poate in unele momente prefera niste tuse prea groase, dar nu este tipul de spectacol care sa dea verdicte si mai ales solutii. Te pune pe ganduri, te face pe tine sa le cauti.

In final, va mai spun o chestie, una pe care o observam deseori: multi oameni sunt lipsiti de initiativa, ei sunt niste buni executanti si atat. Ei asteapta ca altii, statul, partidul, patronul, directorul, sa gandeasca planul. Ei sunt de acord sa-l urmeze. Sa il execute. Si, totodata, trebuie subliniat faptul ca multi oameni sunt setati sa traiasca doar dupa proceduri. Stiti voi, cel mai greu subiect pentru un elev este sa scrie un subiect la alegere ori, Doamne-fereste, sa trebuiasca sa scrie liber, cum doreste, despre un subiect. Sunt persoane, eu am cunoscut o gramada, care nu sunt de acord nici cu libertatea vestimentara: “Cum adica fiecare se imbraca cum vrea, cum il taie capul? Ar trebui stabilit dinainte cum te imbraci acolo, cum te imbraci acolo. Reguli, ca altfel nu se poate!”.

Nu zic nimic despre interpretari, scenografie, costume ori regie. Pur si simplu In umbra marelui plan a fost tipul de spectacol unde subiectul mi-a captat intreaga atentie. Ma gandeam constant la ce as face eu, cum ar fost sa ma aflu in situatia respectiva, ma gandeam sa nu care cumva sa reajungem intr-o situatie asemanatoare, incat pur si simplu nu as putea spune cu certitudine cum au interpretat cei patru actori. Poate daca voi avea ocazia sa il revad candva ma voi putea pronunta. Pana atunci, va recomand din suflet sa mergeti sa vedeti In umbra marelui plan pentru subiectul abordat. NU VETI REGRETA!

One thought on “In umbra marelui plan – Reactor de creatie si experiment – Tranzit Feszt 2018”

Leave a Reply

%d bloggers like this: