
Inaintea erei noastre de Daniel Chirila
Distributia
Ianik Dora ALINA MINDRU
Smaranda Aluion MARIA VERONICA VARLAN
Ion Aluion OVIDIU COSOVANU
Zamfira Elvis TIBERIU ENACHE
Vasile Târnăcop TUDOR MORAR
Ştefanita Popa DUMITRU GEORGESCU
Produs de Teatrul Luni – Green Hours si Frilensar
Inaintea erei noastre – Opinie LaTeatru.Eu
M-am gandit deseori cum ar fi fost daca n-ar fi venit revolutia. Ce m-as fi facut, ce as fi devenit eu. Cum ar fi aratat societatea asta a noastra actuala.
Din pacate sau din fericire, mai degraba din fericire, imaginatia mea nu este atat de bogata. Eu nu doar ca am trait in capitalism, dar am facut scoala, de la inceput, in capitalism. Nu am stiut cum e sa fie poza tovarasului in clasa, nu am stiut ce este acela pionier ori ce sunt acelea cantece patriotice. Nu am stiut cum este sa nu ai voie sa discuti anumite chestii la scoala. Sa te ascunzi. Dintotdeauna am avut o gura sloboda.
Nu stiu exact ce meserie as fi avut, ceva as fi facut, sigur as fi devenit om al muncii, dar pe bune daca v-as putea spune ce. Nimeni nu cred ca este capabil sa dea acest raspuns.
Nici macar nu pot anticipa cat de inapoiati am fi fost. Caci tehnologia, internetul in fapt, ar fi patruns, cu forta poate, si-n Romania. Deci oricate oprelisti ar fi avut, tot ar fi patruns.
Totodata, de multe ori m-am gandit, atunci cand auzeam sintagma Inaintea erei noastre, ca am putea vorbi astfel despre perioada dinainte de Revolutie. Era noastra este era capitalista, iar perioada comunista este era cealalta. Serios, pentru noi, romanii, ca reper, anul 1989 este fundamental si peste 50 de ani ori 100 de ani.
Asadar, un spectacol intitulat Inaintea erei noastre, avand ca punct de plecare aspectul evocat mai sus, pot spune ca este un spectacol promitator. Are macar un punct de plecare bun.
Doar ca, exact ca-n cazul fotbalistilor, s-a nascut talent si a murit speranta. Punerea in scena, chiar daca nu e dezastru, lasa mult de dorit. Actorii mai mult tipa decat vorbesc, de foarte putine ori justificat. Justificabil. Lasand la o parte mesajele strecurate in spectacol, la final pleci de la teatru cu o oboseala cronica. Pur si simplu ai asistat la urlete un timp destul de lung. Ceea ce, chiar si daca artistic s-ar fi justificat, nu este deloc in regula.
In al doilea rand, premisa secundara, sinopsisul, cum ca intr-o scoala izolata de la tara nu exista televizor, drept urmare cetatenii, cu primar in frunte, nu auzisera ca a picat tovarasul (sa va mai zic despre faptul ca i se zicea Tovarasu’ dictator?). A trebuit sa vina un inspector de la capitala pentru a-i informa. O premisa care strica, pe de-a-ntregul, realismul spectacolului. Oricate chestii adevarate, despre acea perioada, ai introduce, stii din start ca te afli intr-o fictiune. Nici in acest caz nu inteleg justificarea artistica.
Acum, sunt cumva intrigat de modul in care, IN BUCURESTI, spectacolul a fost receptat. Si, sa ne intelegem, vorbim atat de public, cat si de critica. Poate nu s-au simtit bine-n Timisoara si au urlat mai mult decat trebuie. Poate, in oglinda cu urmatorul spectacol, care a fost FOARTE bun, acesta mi s-a parut slab. Nu stiu exact cum a stat treaba, dar strict pe ce am vazut eu, mi se pare un spectacol slab. Cu mult mai multe defecte decat calitati.
Mesajele strecurate in spectacol, cateva poante bune, sunt acoperite de urlete si de un haos inexplicabil. E drept, un mesaj general, coerent, al intregului spectacol, nu exista.. Da, Inaintea erei noastre are si cateva lucruri bune, interesante, care-l fac tentant pentru multi. Sunt, in acest sens, curios de modul in care este/va fi receptat de catre cei care erau studenti in 89-90, cum au receptat ei schimbarea brusca de regim, si de cei care erau/sunt inca profesori. Da, perspectivele de genul sunt interesante. Dar, strict teatral, spectacolul este plin de defecte.
Inaintea erei noastre se joaca in Bucuresti la Teatrul Luni – Green Hours, una dintre primele locatii de teatru independent din capitala. Eu l-am vazut la Timisoara, locul de pornire a revolutiei. Poate, totusi, nu le-a priit locatia, aceasta fiind cauza principala. Sper sa fie (doar) asta.