Independentii – Centrul de Teatru Educational Replika

Independentii - Centrul de Teatru Educational Replika

Independentii
eseu performativ de Catinca Draganescu
Muzica si sound-design: Andrei Raicu
Orchestratie vocala: Andrei Dinescu
Sound design: Alexandros Raptis
Suport tehnic: Alexandru Medveghi
Grafica: Maria Draghici
Distributie:
Mihaela Radescu
Florina Gleznea
Andrei Raicu
Independentii este o initiativa Idea77 realizata in parteneriat cu unteatru, Centrul de Teatru Educational Replika (loc unde am vazut spectacolul), Teatrul LUNI de la Green Hours

Independentii Replika Unteatru Green hours idea77

Independentii – Opinie LaTeatru.EU

 

Centrul de Teatru Educational Replika este un loc unde nu mai fusesem. Sau, ca sa fiu mai precis, un loc unde o singura data INCERCASEM sa ajung, insa timpul n-a fost in favoarea mea. Da, am intarziat si n-am mai putut intra. De atunci am tot vazut spectacole de-ale lor, insa de fiecare data in deplasare (cu precadere in Timisoara, la Fest-FDR). In sediul lor micut si oarecum ascuns, situat in zona Tineretului, pe strada Lanariei, nu am mai poposit.

Pana aseara, vineri 4 februarie 2022. Si acum a fost ceva dubios, caci initial vrusesem sa ajung la spectacolul din 27 ianuarie, reprezentatie care, ati ghicit, nu s-a mai jucat. E ceva cu acest loc, asta e clar.

Pentru mine, PRIMUL spectacol vazut intr-o locatie devine pentru o buna perioada de timp spectacolul REPREZENTATIV pentru acel loc. Uneori aceasta asociere este corecta, alteori spectacolul pe care EU il consider reprezentativ este, de fapt, unul atipic pentru acel loc.

In acest caz, spectacolul este cu adevarat reprezentativ nu doar pentru locatia in cauza, Centrul de Teatru Educational Replika, cat si pentru teatrul independent la modul general. Si pentru ca tot suntem la acest capitol, trebuie sa va marturisesc ca deseori ma identific mai mult cu actorul independent, cu ideea de freelancing. Si eu sunt un freelancer, si eu am “mustrari de constiinta” vizavi de “cat timp voi mai copilari”, si eu mi-am pus multe dintre intrebarile din subsidiar pe care le-am vazut in acest spectacol.

Si, sufleteste vorbind, ma simt mai bine intr-un teatru privat, micut, cu un decor ultra-minimalist, intr-o sala intima, unde sunt foarte aproape de scena, la acelasi nivel cu ea (serios, efectul psihologic nu este deloc de neglijat), decat intr-unul de stat, intr-o sala mare, unde se joaca spectacole ample, complexe. Poate acolo se simt mai bine criticii, jurnalistii, profesionistii in ale teatrului. Eu, blogger INDEPENDENT, ma voi simti mai bine, mai in largul meu, intr-un teatru privat. Fiind vorba, printre altele, si de vestimentatie (printr-o padure de cravate eu ma simt deopotriva MANDRU, dar si cumva “nepotrivit in peisaj).

Spectacolul Independentii mi se pare un manifest, un strigat de disperare. E drept, nu mi se adresa MIE, eu nu pot face altceva decat sa scriu, sa promovez teatrele micute si independente. Nu am nicio putere sa le acord finantare ori macar facilitati fiscale. Nu am nicio putere sa impiedic construirea de mall-uri, vedeti voi in spectacol exact care-i problema.

Nu pot sa inchei fara sa va spun ca titlul oficial este (IN)dependentii, insa pe mine ma reprezinta mai mult Independentii. Mesajul spectacolului este legat de dependenta, dar stiti cum e, prefer sa iau ce mi-a placut din spectacol. Prefer sa ma simt INDEPENDENT. Freelancer. Atat cat oi mai putea sa mai fac asta.

Ah da, era sa uit: Independentii, cu sau fara paranteza, NU este un spectacol la care sa-ti tai venele. Independentii canta, rad, se simt bine, chiar daca lumea se darama in jurul lor. De fapt, poate tocmai d-aia. Caci ce altceva au/avem de facut? 🙂

ps: Daca tot am spart gheata cu Independentii, chiar daca din a doua incercare, zic ca e timpul sa merg mai des pe la Replika. Sper sa nu ma dezamageasca spectacolele de acolo (desi, pana acum, mi-au cam placut toate).

Leave a Reply

%d bloggers like this: