Indiscretii de tranzitie – Teatrul Dramaturgilor Romani

Indiscretii de tranzitie - Teatrul Dramaturgilor Romani afis

Indiscretii de tranzitie – O comedie de Rodica Popescu Bitanescu
Distributie:
Paraschiva – Rodica Popescu Bitanescu
Ana – Irina Movila
Andrei – Radu Solcanu
Maria – Iuliana Calinescu
Mihaela – Stefana Ionescu Darzeu
Ioan – Razvan Hancu
Ilustratie muzicala: Rodica Popescu Bitanescu
Regie: Rodica Popescu Bitanescu
Gazduit de Teatrul Dramaturgilor Romani

Indiscretii de tranzitie - Teatrul Dramaturgilor Romani

Indiscretii de tranzitie – Opinie LaTeatru.EU

Rodica Popescu Bitanescu are un stil aparte de spectacole. Desi respectata ca actrita, spectacolele ei sunt deseori criticate de catre critici, snobii teatrali care considera ca spectacolele usoare, comediile care descretesc fruntile, ar trebui interzise. Ori, chiar daca tolerate in repertoriul teatrelor, ele ar trebui sa fie strict pentru plebe, pentru publicul spectator deloc pretentios. Ei, criticii, nu ar trebui nicidecum sa recunoasca faptul ca astfel de spectacole sunt bine realizate, ca pun probleme interesante, ca sunt spectacole decente. Nu bune, nu exceptionale, dar nicidecum proaste.

Spectacolele cu si de Rodica Popescu Bitanescu, indiferent daca sunt sau nu si SCRISE de ea, sunt diferite. Speciale. Au o amprenta proprie a ei. Sunt comedii, insa nu DOAR comedii. Au ceva din teatrul de revista, uneori scenele fiind parca delimitate.

Iar ea, Rodica Popescu Bitanescu, este in prim-plan chiar si cand nu e personaj principal. Este tipul de actor care acapareaza scena, care te face sa nu te mai gandesti la nimeni altcineva de pe acea scena.

Acum, nu stiu cat de mult veti aprecia discutiile din Indiscretii de tranzitie. Sunt discutii actuale, teme curente, insa deseori oamenii spun ca s-au saturat sa vada la teatru ce vad si aud in viata de zi cu zi. Este un spectacol cu oameni din jurul tau, deloc speciali, deloc diferiti, care traiesc in aceeasi tara in care traiesti si tu zi de zi. Fara ca asta sa insemne in vreun fel ca este un nivel scazut, ca actorii nu sunt convingatori ori ca spectacolul ar fi slab realizat. Nicidecum. As zice ca dimpotriva: sunt PREA convingatori, daca intelegeti ce vreau sa spun.

Si ca sa-mi aleg si eu un actor preferat, pe langa regina scenei, nominalizez pe Stefana Ionescu Darzeu. Nu va zic mai multe, va indemn doar sa-i urmariti cu atentie personajul. In astfel de spectacole, in care deseori sunt toti actorii pe scena, e foarte misto sa ai un actor in vizor (lucru pe care eu il fac la a doua vizionare a spectacolului deseori) pe toata durata reprezentatiei. Sa te uiti la mimica lui cand ceilalti vorbesc. Sa il observi cat de atent asculta, sa vezi ce reactii are la diversele replici ale celorlalti. Stiu ca sunteti tentati sa o urmariti tot timpul pe Rodica Popescu Bitanescu, insa sfatul meu este altul. Ramane sa decideti voi DACA il veti urma sa nu.

Mergeti sa vedeti Indiscretii de tranzitie pentru Rodica Popescu Bitanescu, pentru Stefana Ionescu Darzeu, dar si pentru problemele care-s discutate acolo. Mergeti la Teatrul Dramaturgilor Romani, un teatru pe care trebuie sa-l vizitati. Un teatru care-si propune sa puna in scena doar texte romanesti. Ceea ce, nu stiu cum sa va zic, dar trebuie incurajat.

Spectacolul Indiscretii de tranzitie se potriveste perfect in repertoriul acestui teatru: deloc discret, foarte actual, bine interpretat, iti da un vibe placut si iti pune cateva intrebari ulterior.

Leave a Reply

%d bloggers like this: