InstaShakespeare – Teatru Infinit

InstaShakespeare - Teatru Infinit POSTER

InstaShakespeare
concept artistic: Matei Lucaci Grunberg
Distributie:
Eva Cosoc
Iosif Pasina
Stefan Iancu
Dragos Ionita
Stefan Huluba
Sever Andrei
Delia Riciu
Vazut la Teatru Infinit

InstaShakespeare Calul lui Richard

InstaShakespeare – Opinie LaTeatru.EU

 

Nu cu multe zile in urma vazusem la acelasi Teatru Infinit spectacolul semi-improvizat numit Couples Retreat. Imi place conceptul, as mai merge sa vad asa ceva.

Pe scurt: o trupa de actori se aduna in fata publicului, primeste sugestii de la acesta (inclusiv biletele cu replici din Shakespeare) si improvizeaza PE LOC un spectacol unde aduna mai multe personaje ale marelui dramaturg. De fiecare data iese un alt spectacol, complet diferit.

Un prieten cu care m-am intalnit in sala la inceputul spectacolului imi spunea ca la reprezentatia vazuta de mine, cea din 26 februarie, actorii nu au parut chiar in forma. I s-a parut un spectacol mai putin bun decat altele pe care le vazuse (si a vazut destule, cam toate reprezentatiile).

Spectatorii vor propune si titluri, de acea data a fost ales titlul propus de mine: Comedia ororilor. Ma rog, titlul are o oarece poveste, caci prima oara cand am vazut o montare dupa Comedia Erorilor fix asta am citit. Mi-a ramas in minte, cumva asociez de fiecare data orice montare a acelui text cu eroarea mea initiala.

Partea buna (iar imi rasuna melodia lui BUG Mafia-n cap) este ca orice as spune despre spectacol, tot nu va fi spoiler. Nu poti face spoiler la ceva improvizat, la ceva ce oricum nu se va mai vedea pe scena. Partea proasta este ca spoilerul oricum nu are sens, povestesti ceva ce nu mai poate fi vazut.

Ideea este ca spectacolul este extrem de greu de realizat, actorii trebuie sa stapaneasca foarte bine opera lui Shakespeare, sa cunoasca foarte bine personajele, cu care trebuie sa jongleze pe parcursul spectacolului. Partea interesanta ca aceasta jonglare permanenta cu personajele se face in acelasi timp cu adaptarea acestora. Sunt personaje shakespeare-iene contemporane, nu cele clasice.

Apropo de partea contemporana, InstaShakespeare m-a dus cu gandul la inceput, cand am vazut titlul, la un Shakespeare pe Instagram. Nu m-am gandit la instant, la improvizat, caci, ziceam eu, atunci ar fi trebuit sa se cheme ImproShakespeare.

Adevarul este, evident, undeva la mijloc: este un Shakespeare improvizat (eu i-as zice, din N motive, semi-improvizat), insa personajele sunt contemporane, ancorate in realitatea zilelor noastre. Asa ca referinta la Instagram nu este deloc intamplatoare. In plus, titlul mai bifeaza alte 3 calitati importante:

  1. Este comercial, catchy, usor de tinut minte si atractiv.
  2. Este (usor de) cautat pe Google. Un titlu SEO excelent.
  3. Te intriga. Te pune pe ganduri. Oare de la ce vine acest Insta?

Mergeti sa vedeti InstaShakespeare. Eu l-am vazut o singura data pana acum. Nu stiu daca voi mai reveni cu un alt articol dupa a doua ori a treia vizionare. Nu stiu ce as mai putea adauga. Nu cred, sincer, ca ar mai fi multe de adaugat.

Nu stiu daca ati vazut spectacole de improvizatie, nu stiu daca stiti ce presupun. Unora o sa li se para haotice. O sa spuna ca nu este teatru. Ca par a putea fi facute de oricine.

Evident ca nu este asa. Insa am tinut sa va avertizez. Sa stiti la ce sa va asteptati.

Mie mi-a placut InstaShakespeare, imi place teatrul de improvizatie, imi plac si spectacolele semi-improvizate. Vi le recomand, nu neaparat pentru a merge zi de zi la asa ceva, ci pentru a iesi din zona de confort. A vedea ceva diferit. Eu asa le vad.

Mergeti la Teatru Infinit, un loc unde fiecare spectacol pare altfel. Pare diferit. Iar InstaShakespeare pare diferit de restul spectacolelor oricum diferite. V-am atras atentia? V-am starnit curiozitatea? Haideti la teatru atunci 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: