Interpretul

Interpretul de Tristan Bernard
Traducere: Radu Beligan
Regie: Radu Gheorghe
Distributie: Radu Gheorghe, Anca Sigartau, Georgeta Ciocarlan, Razvan Popa
Locatie: spectacol Teatru La Cinema & TVR, l-am vazut in Gradina TVR, dar s-a jucat si in alte cateva locatii

Interpretul Radu Gheorghe

Interpretul – Opinie LaTeatru.EU

 

Ati fost vreodata intr-o tara unde habar nu aveti limba? Eu am fost, insa chestii mai interesante au patit amici. Cele mai tari chestii se intampla mai ales atunci cand ai impresia ca stii limba (in tari latine de exemplu, unde unele cuvinte suna ca-n limba ta, dar, de fapt, inseamna altceva). Oricum, e foarte fain sa vezi cum comunica 2 oameni care vorbesc limbi diferite. Fabulos.

Totodata, trebuie sa va zic diferenta dintre Interpret si Traducator (translator). De multe ori, translatorul este considerat un om neimportant, un om care pur si simplu stie o limba, engleza, si cam atat. Translatorii, de multe ori, sunt vazuti drept niste oameni care altceva nu stiu.

Interpretul este, insa, altceva. Pe mine termenul ma duce cu gandul la actorie. Omul ala e un actor, el trebuie sa INTERPRETEZE. Nu doar citesc, sec, o replica, ci INTERPRETEAZA. Interpretul este, deci, superior unui translator.

E drept, uneori Interpretul nu stie limba pentru care a fost angajat. Asa ca interpreteaza mai mult non-verbal decat verbal…

Eh, fix despre asta e vorba si-n Interpretul vazut in Curtea TVR. Ma rog, problema in spectacol este neintelegerea termenului: el credea ca urmeaza sa interpreteze ceva artistic, sa cante. Isi da seama intr-un final ce trebuie sa faca. Cum se descurca el si ce clienti are ramane sa descoperiti singuri.

Se canta, se danseaza, se fuge de raspundere … se INTERPRETEAZA. Un spectacol pentru toata familia, fara contraindicatii de la medic.

Teatral vorbind, Interpretul are destule defecte, cel mai evident fiind senzatia generala ca a fost prea lung (cuvantul ala romanesc, lalait, pare cel mai potrivit). Daca spectacolul acesta era mai scurt, deci mai intens, spectacolul ar fi avut alt impact. O gluma spusa o data, daca este buna, este retinuta de publica. Daca o spui de 3 ori rezultatul poate fi contrar.

Interpretul va reveni, alaturi de Teatru la Cinema, si-n noua stagiune. Sa vedem unde va fi nevoie de serviciile interpretului Radu Gheorghe. Mergeti sa vedeti Interpretul si ganditi-va la momentele in care ati fost in aceeasi situatie. Salutari TEATRALE tuturor!

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: