Invataturile lui Zaharia Trahanache catre fiul sau

Invataturile lui Zaharia Trahanache catre fiul sau de Marilena Dumitrescu
Regia: Ingrid Bonta
Distributie:
Olga Delia Mateescu
Adrian Ciobanu
Orodel Olaru
Tudorel Filimon
Stefan Velniciuc
Marius Drăguș
Pavel Barsan/Ovidiu Ușvat
Mihai Mitrea/Cristian Dionise
Radu Mitrea/Cristian Dumitru
Muzica live va fi intrepretata de o orchestra de suflatori, sub bagheta lui Hans Groza
Scenografia: Daniel Divrician

 

Invataturile lui Zaharia Trahanache catre fiul sau – Opinie LaTeatru.EU

 

Americanii au un obicei, spun unii foarte nociv: ar scoate sequel ori prequel din orice. Cand gandesc, in zilele noastre, un film, il gandesc cu un final oarecum deschis. Nu au finalul ambiguu al filmelor romanesti, insa au un final deschis, care poate fi oricand continuat.

Chiar si cand finalul nu este deschis sequelul nu trebuie exclus. Pentru filmele vechi, clasice, reteta este simpla: fie i se face un reboot ori remake, fie este luat filmul original si remasterizat, cum s-a intamplat cu Jurassic Park. Cum sa nu continui o poveste cu potential?

Romanii, insa, ezita sa faca toate astea. Filantropica avea un final deschis, daca va amintiti, in masina lui Pavel Puiut intra Robert, aflat intr-o urgenta nevoie de bani. Daca era film american, mi-ar fi fost clar ca urmeaza un film cu el si cu Pavel Puiut aka Gheorghe Dinica personaje principale. Si cu profesorul de romana interpretat de Mircea Diaconu acolo, in peisaj, personaj secundar.

Dar nu, romanului i-a fost teama. Teama c-o va da in bara, ca va strica filmul original. Acum Gheorghe Dinica este mort, deci orice continuare a filmului va fi din start mai slaba. Ce-i drept, asta nu i-ar impiedica pe americani sa faca un sequel. Ba dimpotriva.

Ajungand pe taramul teatral, sunt foarte multe piese de teatru, clasice, in cazul carora m-am gandit deseori cum ar trebui continuate. Bine, nu m-am gandit la modul strict dramaturgic, ci la nivel personal.

Sa luam exemplul celebrei piese a lui Caragiale, O Scrisoare Pierduta. V-ati gandit vreodata ce viitor au personajele? Peste 10 ani Catavencu ce va fi? Un neica-nimeni, un ilustru necunoscut? Sau un politician de succes? Dar Agamita Dandanache? Dar Ghita Pristanda? Dar comicii-celebri Farfuridi si Branzovenescu?

Caci in cazul lor, al ultimilor 2, m-am gandit la un moment dat cum ar suna un proces cu ei avocati? Cum ar fi ei la bara, pledan in favoarea cuiva? Ar fi la fel de comici si absurzi? Sau ar fi un pic diferiti?

Si, serios, este un text pe baza caruia se poate improviza mult. Dar nu trebuie sa ramanem prizonieri textului. Putem gandi sequel-uri, prequel-uri, putem gandi O Scrisoare Pierduta petrecuta in 2016, cu PSD, PNL, USR si internet. Putem improviza enorm pe seama ei.

Revenind la ideea de sequel, se pare ca cineva a gandit ca mine. Cineva chiar a scris o continuare si a facut-o foarte bine.

Fara sa dau #spoiler, va spun doar contextul: la 10 ani dupa, Zaharia Trahanache moare. La parastasul sau toata lumea plange cu lacrimi de crocodil, insa fiecare, de fapt, se gandeste care va fi inlocuitorul sau. Seful partidului. Pretendenti sunt multi, si printre ei apare si un intros: Zaharia Trahanache jr sau Zaharel, fiul din prima casatorie a raposatului (v-am zis ca se poate improviza mult, nu? ce conteaza ca textul original nu pomeneste de asa ceva?). Doritori declarativi sunt multi: Nae Catavencu, ajuns acum prefect, Stefan Tipatescu, fostul prefect, Farfuridi ori Branzovenescu (ei vin, cumva, la pachet, asa cum au fost ganditi de Caragiale), dar si Zaharel, intors de urgenta de la Paris. Nu va zic ce se intampla efectiv, ce se intampla cu averea raposatului, ce s-a intamplat cu Cetateanul Turmentat (pe care-l veti vedea intr-o ipostaza speciala), ce face Ghita Pristanda si cine va fi, intr-un final, candidatul. Toate astea le veti descoperi singuri.

Un spectacol foarte bine realizat, cu muzica live, cu o atmosfera specifica acelor vremuri. Un spectacol care raspunde la multe intrebari (ce vor ajunge personajele alea atat de bine conturate de Caragiale?). Felicitari celei care a gandit piesa si regizorului care a pus spectacolul in scena.

Invataturile lui Zaharia Trahanache catre fiul sau se joaca la Teatrul Dramaturgilor Romani, loc pe care va sfatuiesc sa-l vizitati. Un teatru care, dupa mine, trebuie infiintat mai demult. Salutari teatrale tuturor! 🙂

One thought on “Invataturile lui Zaharia Trahanache catre fiul sau”

Leave a Reply