
Iubirea la oameni de Dmitri Bogoslavski
Regia: Vlad Massaci
Distributie:
Zoltan Lovas
Vlaga Carmen
Oltea Blaga
Andrei Elek
Liliana Balica
Mariana Tofan
Alex Margineanu
Cecilia Donat
Rob Pavicsits
Roxana Sabău-Nica
Locatie: Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad
Iubirea la Oameni – Opinie LaTeatru.EU
In ultima vreme, in capitala, am vazut foarte putine spectacole cu pauza. Pauza are un efect extrem de interesant: pe de-o parte, permite schimbarea decorului, da un moment de respiro actorilor, pe de alta parte da un moment de respiro si spectatorilor. Impresiile din pauza, de la cald, sunt extrem de interesante. Discuti cu colegul de langa tine, chiar daca nu-l cunosti, tragi cu urechea la ce discuta cei din preajma ta.
Legat de pauza, in unele cazuri spectatorul are impresia ca vede 2 spectacole diferite. Pana la pauza e ceva, dupa pauza actorii, desi aceiasi, pare ca joaca altceva. Nu mai bine sau mai rau, dar alta partitura. Comedia devine drama, drama devine tragedie, parca vezi altceva. Personajele, macar ca nume, sunt la fel.
Legat de tematicile spectacolelor, un cunoscut director de teatru din Bucuresti imi spunea, prin 2012, ca simte ca vor reveni la putere rusii. Rusi, bielorusi, ucrainieni. “D-acolo”. Il intreb eu, curios, ce tematica, cu ce vor veni? La care el imi raspunde: tematicile sunt mai actuale decat crezi. Sa nu crezi ca vor veni cu spectacole de propaganda, cu chestii politice evidente. Nu, vin cu chesti cu care vom puteam empatiza.
La Arad, exact inainte de deschiderea FITCA, am avut placerea sa vad premiera spectacolului Iubirea la oameni, textul fiind scris de un tanar dramaturg bielorus, Dmitri Bogoslavski. Spectacolul se petrece in zilele noastre, intr-un mic sat din Rusia. Ar putea fi la fel de bine si Romania. De fapt, SUNT CONVINS ca exista sate din Romania cu fix aceleasi probleme, cu fix aceleasi rezolvari.
Intriga spectacolului este o crima. O crima care complica lucrurile, o crima care afecteaza, direct si indirect, pe toata lumea. O femeie nu mai rezista sa-si vada sotul beat si decide sa-l omoare. Nu vedem crima, nu ea este in prim-plan. Nici ancheta ei, cazuta si ea intr-un plan indepartat. Problema, de fapt, este drama femeii. Cum traieste ea mai departe. Intre un criminal si o victima a unei crime, de fapt nimeni nu iese castigat. De fapt ambii sunt victime.
Da, problema alcoolismului, in Rusia, dar si in Romania, este o problema grava. Fiecare gaseste rezolvari proprii la aceste probleme. De fapt, asa cum vom si vedea, rezolvare nu exista. Rezolvarea improprie a unei probleme duce la alte probleme. Si la alte probleme.
Altfel, prin intermediul acestui spectacol am descoperit un teatru: Teatrul Clasic Ioan Slavici. Mai vazusem spectacole ale lor, prin festivaluri (la Timisoara si Bucuresti), insa nu fusesem niciodata in el. Teatrul inseamna si spectacolele sale, dar inseamna si cladirea in care functioneaza. Uneori si locul e important, locul unde s-au nascut spectacolele. Da, un spectacol, indiferent unde s-ar juca, are un loc al sau de nastere, loc care influenteaza spectacolul. Cunoscatorii isi pot da seama inclusiv de diferentele unui spectacol jucat la el acasa fata de acelasi spectacol jucat ca spectacol invitat.
Am inceput vizitele mele la Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad cu dreptul. Mergeti sa vedeti Iubirea la oameni. Si poate beti si o votca ceva dupa. Ori inainte. Face bine la intelegerea lui 🙂 Salutari TEATRALE tuturor!
5 thoughts on “Iubirea la oameni de Dmitri Bogoslavski – Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad”