
Ivan Turbinca
comedie populara dupa Ion Creanga
Regia si dramatizarea: Ion Sapdaru
Coregrafie: Victoria Bucun
Decoruri: Catalin Tarziu
Costume: Alina Dinca-Puscasu
Asistent regie: Ioana Suna
Distributie:
Gelu Ciobotaru – Ivan Turbinca
Dumitru Florescu – Sfantul Petru
Alexandra Paftala – Moartea
Codrin Danila – Capitanul, Boierul, Drac
Ioana Aciobanitei – Drac, Inger
Malina Balcan – Drac, Moartea patru
Iuliana Budeanu – Drac
Mariana Dumitrache – O muiere, Drac, Moartea doi
Florin Gorgos – Soldat, Scaraotchi
Razvan Grosu – Soldat, Gavril, Drac, Inger
Mara Lucaci – Drac, Inger, Moartea trei
Iulian Lungu – Soldat, Pacala, Drac
Alin Zara – Soldat, Taranul, Drac, Inger
Ioana Suna – Drac
si
Vlad Radescu in rolul lui Dumnezeu
Spectacol vazut pe data de 11 noiembrie 2023 la Sala Mare a Teatrului Excelsior in cadrul turneului Ateneul National din Iasi pe scenele bucurestene
Ivan Turbinca – Opinie LaTeatru.EU
Exista texte gandite dinadins sa fie montate, catalogate drept piese de teatru, insa exista texte, mai scurte sau mai lungi, fie ele povestiri, nuvele ori chiar romane, care nu au fost gandite pentru a fi puse in scena, dar care pot da nastere unor spectacole excelente.
Ion Creanga nu este oficial DRAMATURG, nu este catalogat ca atare, nu este studiat inca in scoli pentru piesele sale de teatru, insa textele sale pot da nastere unor excelente spectacole de teatru.
In Bucuresti se joaca 2 montari dupa Creanga, ambele la Teatrul Act: Mos Nichifor si Absolut. Cel din urma spectacol este o adaptare dupa … Ivan Turbinca.
Asta seara, pe scena Teatrului Excelsior, am vazut tot un Ivan Turbinca, unul foarte energic, plin de sunet si de culoare, extrem de … dracos. Un spectacol AL DRACULUI DE BUN, de care a avut insa grija si Cel de Sus.
Povestea simpaticului Ivan, cu a sa turbinca blagoslovita de Dumnezeu, o stiti cu siguranta. In ea intra dracii, cu Scaraotchi in frunte, la fel cum intra si moartea.
Cine este Ivan? Pai Ivan este un simpatic soldat rus (ce ciudat suna asta in zilele noastre!), ce este silit sa se pensioneze. Pentru ca el nu stie altceva in afara de razboi, el nu stie ce sa mai faca cu viata lui, care pare a nu mai avea niciun sens.
Ivan este, de fapt, unul dintre cele mai complexe personaje ale povestirilor lui Creanga. Un personaj complex, spumos, plin de contradictii, Ivan capata un cu totul alt sens in zilele noastre.
Oare cum ar arata un Ivan creionat in zilele noastre? Un soldat rus, care a luptat in Transnistria in anii 90, in Ucraina in 2014, lasat acum la vatra. Oare ce autor autohton si-ar mai permite luxul de a-l portretiza atat de simpatic pe rus in zilele noastre?
Trecand peste consideratiile politice autohtone, intrebarea pe care mi-o pun, la care INCA nu am un raspuns, este cat de diferit ar fi Ivan Turbinca din 2023 de Ivan Turbinca de la finele secolului 19 (Ivan Turbinca a fost scris in anul 1878)? Oare cei peste 100 de ani au curs degeaba peste Armata Rusa (rosie si mai putin rosie)? Oare mentalitatea soldatului rus este mult schimbata? Oare cei peste 70 de ani de comunism a schimbat radical mentalitatea ori comunismul a fost de fapt ceva natural, firesc, in societatea rusa?
Nu pot sa inchei fara sa va vorbesc un pic despre Dumnezeu, despre Sfantul Petru si despre Scaraotchi. Incep cu ultimul dintre ei, caci am putine lucruri de spus: Scaraotchi, desi teoretic Stapanul Iadului, este un personaj sters, aproape lipsit de puteri. O turbinca fermecata, blagoslovita de Dumnezeu, il face complet neputincios. Este doar un personaj simpatic, demn de mila, nicidecum DIAVOLUL de care atatia si atatia oameni se tem.
Acum, legat de Dumnezeu si Sfantul Petru, lucrurile sunt interesante: atat limbajul verbal, cat si cel non-verbal, indica faptul ca cei 2 sunt pe picior de egalitate. Dumnezeu stie mai multe, dar ia decizia abia dupa ce IL CONVINGE pe Sfantul Petru de utilitatea acelei decizii. Par a fi doi co-proprietari ai unei companii care iau doar impreuna deciziile.
Vlad Radescu este excelent in rolul lui Dumnezeu, are PRESTANTA, rolul i se potriveste manusa, insa Dumitru Florescu reuseste sa nu para absolut deloc in umbra lui Dumnezeu. Pare a reusi sa se ridice din toate punctele de vedere la nivelul lui Dumnezeu.
Inchei cu gluma mea preferata din domeniul teatral, gluma care aici se potriveste perfect.
Asadar, dupa cum stiti, diferenta dintre regizor si Dumnezeu este ca Dumnezeu nu se crede regizor. Ceea ce inseamna ca spectacolul Ivan Turbinca are 2 Dumnezei. Este un spectacol politeist #casazicasa.
Mergeti, deci, sa vedeti Ivan Turbinca, un spectacol cu multi draci, 4 morti, un Sfantu Petru si 2 Dumnezei. Credeti-ma pe cuvant: sa ma trazneasca (oricare dintre Dumnezei) daca mint!
One thought on “Ivan Turbinca – Ateneul National din Iasi”