Lacrima de Argint – Teatrul Coquette

Lacrima de Argint - Teatrul Coquette POSTER

Lacrima de Argint
Distributie:
Valeria Cristia
Ionut Terteci
Andrei Iordache
Ingrid Bonta
Design 3D: Lucian Tiganus
Marionete: Carmen Marginean
Scenografie si costume: Valeria Cristia
Regia: Ingrid Bonta

Lacrima de Argint – Opinie LaTeatru.EU

 

Prin periplul meu, pe care mi-l doresc amplu, printre spectacolele de copii, unul dintre obiectivele pe anul 2024, am ochit Teatrul Coquette, un teatru care are deopotriva spectacole pentru copii si pentru adulti. Interviul cu initiatoarea proiectului, Ruxandra Balasu, este mai sus. Daca va place si apreciati podcastul CultLaCap, va sfatuiesc sa va si abonati pe youtube la acest canal.

Lacrima de Argint nu este, deci, primul spectacol pentru copii vazut la Coquette, primul fiind Hainele cele noi ale imparatului (dupa acest spectacol a fost realizat interviul de mai sus). Nu este nici primul spectacol de papusi vazut ca adult, primele dintre ele fiind excelentele Istoria romanilor pe scurt, respectiv gen.OM, ambele produse de teatrul independent Magic Puppet din Cluj-Napoca.

Lacrima de Argint este un spectacol care m-a facut sa constientizez un lucru: MAJORITATEA legendelor, subliniez MAJORITATEA pentru ca NU este vorba chiar de toate, cel putin cele din cultura noastra, sunt de fapt POVESTI PENTRU COPII. Pot fi cel mai bune spuse ca povesti pentru copii.

Evident, dintr-o poveste pentru copii, ca si dintr-un spectacol adresat celor mici, adultii pot intelege lucruri radical diferite. Un adult priveste altfel un spectacol pentru copii. Este perfect normal, este in firea lucrurilor. Insa daca privim cumva detasat ne dam seama ca aceste legende chiar par, in multe situatii, povesti pentru copii. Cu toate bunele si relele ce decurg din acest lucru.

Nu sunt specializat in teatrul de papusi, deja v-am zis ca Lacrima de Argint a fost abia al treilea spectacol apartinand acestui gen, drept urmare nu pot judeca tehnicile teatrale si alte aspecte pentru care trebuie sa apelati la specialistii din domeniu. Nu va pot spune cat de bine realizat este din punct de vedere tehnic, daca s-a gresit in vreun fel, daca este cel mai bun ori cel mai putin bun dintre spectacolele de papusi. Eu va pot spune doar cat de intens au reactionat foarte tinerii spectatori, mai ales atunci cand doi dintre protagonisti … s-au sarutat. Delicioase reactiile micutilor!

Lacrima de Argint este de fapt legenda Dambovitei, legenda raului pe care il stim si il vedem si astazi. Se spune ca Dambovita era o fata frumoasa cu o inima extrem de buna, care a reusit sa cucereasca Duhurile Naturii cu bunatatea sa, primind de la aceste duhuri cate un dar magic. Nu va zic ce daruri a primit ea, nu va zic cu cine s-a luptat pentru inima ciobanului Bucur, nu va zic nici care-i partea magica a spectacolului, toate astea va trebui sa le descoperiti singuri.

Va spun doar ca spectacolul Lacrima de Argint este o alegere perfecta atat pentru cei mici, cat si pentru adultii pasionati de teatru. Se joaca la Teatrul Coquette, este un spectacol cu papusi, povestea fiind una pe care, cel putin in teorie, orice bucurestean ar trebui s-o cunoasca. Ma rog, si nebucurestenii, caci vorbim despre capitala tarii, care este a tuturor, nu doar a locuitorilor acelui oras. 

Eu as invita la acest spectacol spectatorii un pic mai mari, elevii de scoala generala si de liceu, impreuna cu profesorii lor de istorie si de limba romana. Lacrima de Argint este un spectacol extrem de ofertant din punct de vedere didactic, un spectacol pe marginea caruia se poate discuta extrem de mult si de eficient. Un spectacol educativ, pe care-l poti privi si doar ca pe o poveste bine scrisa, bine regizata si extrem de amuzanta.

ps: Dupa ce am vazut Lacrima de Argint, am cautat multe lucruri legate de Raul Dambovita. Printre primele lucruri care mi-au atras atentia, semnalate chiar pe Wikipedia (de obicei, prima sursa de informare, cea mai superficiala dintre ele): foarte putini oameni isi mai boteaza fetele cu numele Dambovita. Oare de ce? Mie #pebune mi se pare un nume extrem de frumos.

Leave a Reply