Lectia de Eugen Ionesco
Traducerea: Vlad Russo si Vlad Zografi
Regia, ilustrația muzicala si light-design-ul: Felix Alexa
Scenografia: Carmencita Brojboiu
Distributia:
Profesorul – Gabriel Rauta
Eleva – Cristina Juncu
Menajera – Catrinel Dumitrescu
Sufleur: Simona Bușoiu
Regia tehnica: Dana Popescu
Vazut la Sala George Constantin a Teatrului Nottara
Lectia – Opinie LaTeatru.EU
Ultimul spectacol inainte de reinchiderea teatrelor in capitala a fost Lectia de Eugen Ionesco. Mi-a ramas in minte, cumva memoria mea functioneaza precum memoria unor amnezici: s-a oprit acolo, in momentul inchiderii, de atunci nu mai exista nimic (cel putin din punct de vedere teatral).
Si tot ca la amnezici, spectacolul se ascunsese undeva intr-un cotlon al mintii. Cum a iesit la suprafata? Nu printr-o lovitura in cap, ci printr-un alt eveniment teatral: sambata, 24 aprilie, am fost invitat sa jurizez un concurs teatral al scolii de actorie TeenMedia, alaturi de Gabriela Hurezean si Stefan Caraman (juriul poate fi vazut in poza de mai jos). Au fost 3 spectacole, primul dintre ele fiind o adaptare dupa alta piesa de Eugen Ionesco, Cantareata cheala. Despre acea experienta voi vorbi distinct intr-un alt articol, spun doar ca pe parcursul primului spectacol mie-mi veneau in minte in cascada imaginile de la Lectia montata de Felix Alexa la Nottara.
Regizorul Felix Alexa sustine ca a lucrat efectiv tot anul 2020 la acest spectacol. Fara sa fi stiut aceasta informatie atunci cand am vazut spectacolul, pe mine m-a socat actualitatea ei. Eu chiar cred ca in aceste zile traim un plin teatru absurd, ca declaratiile multor politicieni sunt de un umor negru involuntar. Zilele acestea (care se prelungesc de mai bine de un an) par a face parte dintr-o piesa de teatru scrisa de Eugen Ionesco, desi tind sa cred ca nici macar el nu putea scrie asemenea “scenarii”.
Iar problema spinoasa a acestor vremuri de pandemie este exact … educatia. Desi imi displac profund mastile si mi-ar placea sa vad un spectacol in care actorii au masti, din motive pur teatrale, artistice, s-ar fi potrivit in peisaj. As zice ca singurul element care a lipsit pentru ca acest spectacol sa se petreaca in 2020/2021 a fost masca. Eu unul inchideam deseori ochii si-mi imaginam ca pe scena sunt un profesor si o eleva mascata. Menajera, draguta de ea, ar putea sa nu poarte masca, oricum in aceste zile menajerele sunt responsabile, in ochii unora, de infectarea mai multor celebritati. Cand ele, celebritatile, nu au pe cine da vina si nu-si imagineaza de unde au luat virusul, spun clar si raspicat: o fi menajera de vina …
Chiar asa, in povestea din Lectia tot menajera (cu m mare sau m mic) o fi de vina pentru deznodamantul tragic? Eu va fac un mic spoiler: nu purta masca
Eu unul va mai dezvalui un singur aspect: excelenta chimie dintre profesorul Gabriel Rauta si eleva Cristina Juncu. Interpretare excelenta atat luata distinct, cat si impreuna, in cuplu.
Nu va dezvalui mai multe despre montarea Teatrului Nottara, ci va invit doar s-o vedeti, cand s-or redeschide teatrele. Iar daca nu mai aveti rabdare, va semnalez doua articole aparute: Uniunea Ziaristilor Profesionisti, TVR si Observatorul Cultural.
Pentru mine, spectacolul Lectia de Eugen Ionesco, in regia lui Felix Alexa), a devenit unul memorabil datorita (ori din cauza) contextului social. Chiar si altfel, el ramane un spectacol excelent, pe care trebuie/merita sa-l vedeti.
2 thoughts on “Lectia de Eugen Ionesco – Teatrul Nottara”