
Lectii despre iubire si creier
de Alina Grigore
Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale”, de la sectia de actorie, anul III, clasa prof. univ. Mircea Gheorghiu, drd. Alina Grigore
Distributia:
GEO: Paul Tripon/ Alex Dediu
ANA: Ana-Maria Nicu/ Macrina Barladeanu
CATALIN: Valentin Gheorghe
SANZIANA: Oana Zara
KATARINA: Ana Bumbac/ Anastasia Jinga
BOBY: Catalin Gheorghițoiu/ Silviu Bucataru
LOLA: Ana Bodea/ Mara Oprea
RUDI: Valentin Sichim
MONA: Mihaela Anitei
Scenografie: Steff Chelaru
Light design: Vlad Lăzărescu
Vazuta pe data de 26 ianuarie 2023, in sala Centenar a Teatrului Metropolis
Lectii despre iubire si creier – Opinie LaTeatru.EU
Fusesem nu cu mult timp in urma, cateva zile, la Teatrul Metropolis pentru a vedea spectacolul In largul marii. Am spus atunci: nu mai fusesem de ceva ani aici, asa ca teatrul regasit de mine a fost unul tanar, viu, efervescent. Desi multi ii cantau prohodul, il vedeau inchis, Teatrul Metropolis se incapataneaza sa supravietuiasca. Sa reziste.
In Sala Centenar (“sala de jos”) a Teatrului Metropolis nu mai fusesem de si mai mult timp. Daca nu ma insel, ultimul spectacol vazut acolo a fost Domnul Ibrahim si Florile din Coran. Este o sala mica, mai mult larga decat inalta, cu o forma oricum usor atipica. M-am simtit cumva stingher, ca un copil care descopera ori redescopera ceva, un loc unde sigur vrea sa revina.
Despre spectacolele studentesti sunt multe de spus. In ele intalnesti deseori stangacii, insa iti dau o energie aparte. Simti bucuria celor care sunt pe scena, simti PLACEREA lor de a juca, de a fi acolo, de a-ti transmite ceva. Deseori actorii mari au pierdut aceasta bucurie: ei au experienta, au talent, dar uneori simti ca au OBOSIT, ca au fost acolo PENTRU A MUNCI, nu DIN PLACERE.
Despre Lectii despre iubire si creier vreau sa va zic din start un lucru: este un text scris de Alina Grigore, text care imi pare scris SPECIAL pentru a fi jucat de studenti. La modul cel mai serios: varsta personajelor ii face pe studenti si proaspat absolventi drept alegerea perfecta, ideala. Dupa ce de-a lungul timpului am vazut diverse fortari, gen Romeo si Julieta jucat de studenti (unde Julieta si Mama Julietei aveau varste apropiate), un astfel de spectacol este din start un must-see. Este un spectacol altfel, gandit special pentru studenti.
Povestea in sine este simpla: o familie se aduna intr-o casa de vacanta de pe malul marii. Aici poposesc intai cei tineri, fiecare cu noua ori vechea cucerire, fiecare cu propriile probleme de cuplu, insa ulterior ajunge si tatal cu noua lui cucerire, “curva” careia niciunul dintre copii nu-i spune “mama”. Nici n-ar putea, avand in vedere varsta.
Fiecare se redescopera pe sine, discutiile dintre ei fiind mai mult discutii cu propria persoana. Celalalt este deseori doar un bun ascultator si atat.
Daca este sa va spun un minus al acestui spectacol, acesta este sunetul, mai precis faptul ca actorii nu aveau microfoane. Uneori trebuia sa-ti ciulesti urechile pentru a intelege replicile si nici atunci nu intelegeai chiar totul. E drept, tot raul spre bine, caci publicul este mai cuminte stiind ca orice miscare, orice fosnet, orice soapta, i-ar putea face pe altii sa rateze replici importante. In plus, senzatia pe care am trait-o pe parcursul reprezentatiei a fost “speciala”: ma simteam undeva pe mare, pe o barca, tragand cu urechea la discutiile de familie. Cumva simteam ca locul meu nu e acolo, ca acelea nu-s problemele mele, insa gandindu-ma mai bine descopeream ca discutiile sunt de fapt interesante.
Mi-a placut modul in care a fost pusa problema avortului, oferindu-ne mai multe perspective: pe de-o parte, un cuplu care hotarase sa faca avort pentru ca pur si simplu nu doreau copii, in timp ce un alt cuplu pierduse 3 sarcini si erau disperati ca nu vor avea copii. Nu intru in detalii, insa pe bune ca ador o astfel de abordare: una neutra, obiectiva, nepartinitoare. M-as bucura sa vad cat mai multe astfel de spectacole.
Mergeti sa vedeti Lectii despre iubire si creier, spectacol care se joaca nu intr-o sala minuscula de la UNATC, ci intr-una SERIOASA (cu sau fara ghilimele) de la Metropolis. Felicitari tinerilor viitori actori pentru interpretare, coordonatorilor acestora si mult succes teatrului gazda!