Lobby Hero – Teatrul Evreiesc de Stat

Lobby Hero de Kenneth Lonergan
Regia: Radu Iacoban
Jeff: Tudor Aaron Istodor
Dawn: Alexandra Fasola / Iolanda Covaci
Bill: Marius Călugărita / Șerban Pavlu
William: Mihai Prejban / Lucian Iftime
Locatie: Teatrul Evreiesc de Stat

 

Lobby Hero – Opinie LaTeatru.Eu

 

De multe ori prietenia se masoara in sacrificiile pe care esti dispus sa le faci pentru o persoana. Nu cu cine ai vrea sa bei o bere, sa mananci pranzul ori cina. Ci sacrificiile, care sunt, totusi, relative, pe care esti dispus sa le faci.

De ce zic ca sunt relative? Pai va dau un exemplu: daca X isi imprumuta un prieten cu 500 de lei ar putea face un sacrificiu. X nu are bani prea multi, deci banii aia ar fi putut fi importanti. Y are o tona de bani, pentru el nu e un sacrificiu atat de mare. E drept, nu imprumuta pe toata lumea, deci e si asta un semn mic de prietenie.

La ce alte sacrificii va mai ganditi? Eu m-am gandit, nu o data, la persoanele pentru care as fi dispus sa fac ceva ilegal. Fie si sa mint, ca daca o faci intr-un cadru legal este tot o incalcare a legii. E drept, cand esti sub juramant e mult mai grav decat atunci cand minti in fata politistilor. Dar ca idee, este un lucru ilegal, pe care-l faci pentru cineva.

Pentru cine ai face asta? Ti-ai da in gat prietenul cel mai bun? Seful? O ruda apropiata? Fratele?

In plus, cat de relativ este pentru tine adevarul? Ai ajuta o persoana apropiata sa scape, prin mijloace neortodoxe, doar pentru ca este nevinovata? Uneori, o persoana nevinovata nu-si poate dovedi nevinovatia, asa ca este nevoita sa apeleze la alibiuri false. Tu, om cu principii, poti oferi asemenea alibi. O vei face?

Iar aici discutia este atat din punct de vedere legal, esti dispus sa risti consecintele pentru o persoana (si, mai ales, pentru cine?), cat si din punct de vedere moral,  pentru cine esti dispus sa-ti incalci principiile?

Unii merg pana acolo incat spun ca persoanele cu adevarat apropiate sunt cele pentru care ai fi dispus sa faci ceva ilegal. Si fix din motivul asta nu voi da cu pietre intr-un om care face ceva ilegal pentru a-si salva sotia/fiica bolnave de cancer? Ok, politia trebuie sa-si faca datoria, daca e prins omul trebuie condamnat, insa moral eu nu as da niciodata cu pietre-n el. Este si aceasta o forma de sacrificiu.

In sens invers, mi-e greu sa cred cum as reactiona daca as intra la inchisoare dat in gat de cineva apropiat. Poate chiar de fratele meu. Este mult de discutat, refuz sa-mi pun aceasta intrebare. Prefer sa am grija sa nu se intample, sa nu fac ceva ilegal.

Toate astea le vedeti in spectacolul Lobby Hero, de la Teatrul Evreiesc de Stat. Nu spun nimic cum este din punct de vedere teatral. Cum e jucat, cum e regizat. Spun doar ca are distributie dubla si ca trebuie sa-l revad, pentru ca acest spectacol are farmec si datorita actorilor, deci orice schimbare de distributie aduce schimbari fundamentale. Si va mai spun doar ca merita vazut, din multe alte motive. Eu am preferat sa ma gandesc la acele intrebari pentru ca, asa cum s-a intamplat deseori, spectacolul a gasit in mine acele intrebari inca fara raspuns. Care au ramas asa si acum.  Despre spectacol o recenzie “ca la carte” puteti citi pe Yorick. Salutari TEATRALE tuturor!

 

Leave a Reply