Lungs de Duncan Macmillan – Teatrul Act

Lungs
de Duncan Macmillan
Distributie:
Denisa Nicolae
Liviu Romanescu
Traducerea: Denisa Nicolae si Liviu Romanescu
Regia: Nicolae Constantin Tanase
Scenografia:
Adeline Andreea Badescu
Durata: 1h30 minute
Locatie: Teatrul Act

Lungs – Opinie LaTeatru.EU

 

V-ati intrebat cum apare conformismul? V-ati intrebat ce se intampla cu persoanele care la 20 de ani se jura ca nu se vor casatori niciodata? Cu persoanele care promit ca vor schimba lumea? Cu persoanele care vor sa fie diferite?

Cum se face de tinerii sunt toti atat de diferiti, in timp ce batranii sunt atat de asemanatori? Si, totusi, cat de diferiti sunt tinerii? Cand esti tanar esti, pe rand, elev sau student. Nu conteaza unde, esti STUDENT! Urmeaza apoi o aparenta diferentiere: unu-i doctor, unu-i ingineri, unu-i arhitect. Si cate si mai cate meserii. La final, cu totii devin … pensionari!

De ce toti pensionarii sunt la fel? De ce nu intereseaza pe nimeni ca X este avocat pensionar, Y este profesor pensionar, in timp ce Z s-a pensionat dupa ce toata viata a vandut bilete de tren.

De ce toti pensionarii sunt credinciosi? De ce toti pensionarii au cam aceleasi preocupari?

Raspunsurile sunt comune si banal de simple: este mai simplu si mai comod sa adopti calea conformismului. Este mai simplu sa nu te mai intereseze ce-i in jurul tau (oricum nu poti schimba ceva). Este mai comod sa faci ce fac ceilalti. Este mai confortabil sa te refugiezi intr-o religie care-ti aduce o aparenta liniste sufleteasca. Este, fireste, mai usor sa Crezi si sa nu cercetezi decat sa tot cercetezi fara sa crezi nimic.

Devii brusc alt om? Adopti BRUSC calea conformismului? Nicidecum. Treptat, niciodata deodata. Sunt cateva momente cheie, momente de cotitura, niciodata doar unul, niciodata nu devii de maine.

Cel mai bine te poate analiza cineva care nu te-a mai vazut de mult timp. Cineva care te stia inainte si care acum este socat de schimbarile facute. Erai nefumator si chiar impotriva fumatului? Poate ai descoperit ca fumatul te linisteste si ca nu e atat de rau sa fumezi… Sau poate invers: erai fumator inrait, toata lumea iti spunea sa te lasi, insa tu, din ambitie, nu te lasai? Apai deodata, cand nimeni nu-ti mai zicea sa te lasi, poate pentru ca nimeni nu mai era interesat de soarta ta, te-ai lasat.

Imaginati-va urmatoarea situatie: un cuplu a fost impreuna cativa ani. Ei erau cumva. Se despart, se reintalnesc dupa un timp. Cateva luni. Constata socati, amandoi, cat de mult s-au schimbat. Unul realiza ca celalalt s-a schimbat, dar nu isi constientiza propria schimbare. UIMITOAREA si, totusi, brusca schimbare. Nu de la un moment la altul, dar o schimbare radicala in cateva luni.

Despre toate astea este spectacolul Lungs. Nu va zic ce se intampla, nu va zic de ce se despart ei si de ce se impaca. Nu va zic nimic care tine de partea teatrala, decor, muzica. Nimic. Trebuie sa descoperiti singuri. Sa fiti surprinsi. Deja simt ca v-am zis prea mult. Deja simt ca stiti deja mult mai multe, infinit mai multe, de cat stiam eu cand m-am dus sa vad spectacolul.

Lungs se joaca la Teatrul Act si este, pentru mine, al treilea spectacol vazut acolo. Sper eu, nu ultimul. Mergeti sa-l vedeti cu jumatatea voastra si incercati sa va ganditi cat de mult v-ati schimbat in ultima perioada. Voi ori persoana de langa voi. Si, mai ales, CE ANUME v-a schimbat. Un exercitiu interesant, zic eu. Si un spectacol teatral diferit. Hai, ca tot am mai zis ceva despre el. Dar tot trebuie sa mergeti, sa vedeti cat de diferit este 🙂 Salutari TEATRALE tuturor!

Leave a Reply

%d bloggers like this: